E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası'nın söylemindeki değişim ne anlama geliyor?---

Merkez Bankası'nın söylemindeki değişim ne anlama geliyor?

Merkez Bankası'nın söylemindeki değişim ne anlama geliyor?
25 Nisan 2019 - 14:50 borsagundem.com

Merkez'in bugün yayımladığı Para Politikası Kurulu kararının metninden 'ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırma yapılabilir' ifadesini çıkartması 'faiz indirimi erkene mi çekilecek?' sorusunu gündeme getirdi.

Merkez Bankası bugün politika faizini değiştirmezken para politikası metninden 'ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırma yapılabilir' ifadesini çıkarttı.

Mart ayındaki metinde şu ifadeye yer verilmişti;

"Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir." Bu toplantı metninde bu ifadelere yer verilmedi.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Dolar yeniden zirvede! 5.96 lirayı gördü

Borsa İstanbul düşüşte

 

İfadedeki değişim, piyasalarda 'faiz indirimine kapı açıldı' şeklinde algılandı. Açıklama sonrası kur ilk tepki olarak 5.90'dan 5.96'ya yükseldi. 

Kararı Bloommberg HT'ye değerlendiren Finansal Danışman Recep Atakan açıklamanın ardından 'faiz indirimi erkene mi alındı' düşüncesinin hakim olduğunu belirtti. Metinde daha şahin bir tonlama beklerken daha yumuşak bir metin görüldüğünü ifade eden Atakan "Eğer sıkılaştırma ifadesini çıkarmasaydı kurdaki bu hareketlenme olmazdı. Faiz indirimini herkes bekliyor ama kimisi haziran, kimisi son çeyrekte beklerken bunu acaba erkene mi aldı düşüncesi oluştu. Metni yumuşatması soru işaretleri getirecek. Nisan'da enflasyon yükselirse kafalar karışacak.." diye konuştu.

PİYASA DİNAMİKLERİ AÇISINDAN NEGATİF

Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli karara dair "Metinde bu cümlenin korunması daha iyi olurdu. 'Maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı' cümlesi de çıkartılmış. Ben bu ikisinin çıkartılmış olmasını piyasa dinamikleri açısından pozitif algılayamıyorum." değerlendirmesini yaptı. 

Ekonomist Mehmet Besimoğlu ise "Bu ifade metinden çıkartılmış olsa da, zaman zaman bir toplantıya gidilmeden de sıkılaştırma yapılabilir. Bugünkü metin, sıkılaştırmadan uzak görünse de realitenin buna izin vereceği konusunda fikir sahibi olmak için erken" yorumunu yaptı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hayal/Gerçek 25 Nisan 2019 18:50

    Bu uzmanları anlamak mümkün değil korkuda türkçeye kırk takla attırıyorlar çok komikler kardeşim halkın anlıyacağı dilden ve net konuşun

  • ya ciddi ciddi25 Nisan 2019 16:16

    benım anladığım, ben var olan piyasada elimdeki imkanlarla usd yi tuttum,tl değerini tuttum, ama reel ekonomı ve adımları reel manda mevye vermez ise, ben var olan normal TL nin değerini piyasada uygularım. TL değersiz ama enflasyonda ithalata bağlandıgından eski sistemsel adımları kullanamadık . yani üretken ekonomide ithal girdi benım suçum deil demiş merkez. benım algıladım bu

  • HASAN TOSUN25 Nisan 2019 15:25

    yani merkez konuşmayı becerememiş piyasayı tedirgin etmiş,konuşmasaydı daha iyiydi,madem bir halt etmek şöyle dursun kötüyü dahada kötüleştireceksen pas geç daha iyiydi,illaki bişey demenizmi gerekiyor

  • cingöz25 Nisan 2019 15:21

    parasal sıkılaştırma demek faizleri artırıp, piyasadan para çekmek demek. enflasyonu düşürmek için yapılır, enflasyon düşmeye başlayınca değil.

  • Mantık25 Nisan 2019 15:03

    Dolar 6 lirayı geçince mi faiz indirecek, ne biçim piyasalarmış bu böyle.. Doların geldiği yeri görmüyor mu piyasalar :)) ben olsam bu metinden çıkaracağım sonuç doları yakın zamanda nakavt edeceğiz o yüzden böyle yazdık olurdu :) yatırım tavsiyesi değildir.