E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası'ndan şahin mesaj---

Merkez Bankası'ndan şahin mesaj

Merkez Bankası'ndan şahin mesaj
30 Ocak 2019 - 14:29 borsagundem.com

İş Yatırım, Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı Ocak ayı enflasyon raporunu değerlendirdi

''Merkez Bankası (TCMB) bugün yayımladığı yılın ilk enflasyon raporunda 2019 yılsonu enflasyon tahminini önceki rapora göre 0,6 puan aşağı çekerek %14,6 (%11,9-%17,3 aralığında) olarak açıkladı. 2020’ye ait enflasyon tahmini ise 1,1 puan aşağı çekilerek %8,2 (%5,1-%11,3 aralığında) olarak belirlendi.

Bu yılki revizyona TL cinsi ithalat fiyatları varsayımındaki aşağı yönlü güncelleme -0,5 puan, geçen yıl enflasyon tahminindeki sapma ve ana eğilimdeki düzelme -0,4 puan, çıktı açığındaki aşağı yönlü güncelleme -0,3 puan katkı veriyor. Öte yandan vergi güncellemeleri ve birim işgücü maliyetindeki (asgari ücret) yukarı yönlü güncellemeler Ekim raporuna kıyasla enflasyonu sırasıyla 0,2 puan ve 0,4 puan yukarı çekiyor. 2020 tahminindeki güncellemede ise TL cinsi ithalat fiyatları, çıktı açığındaki genişleme ve enflasyon tahminindeki sapma katkı sağlıyor.

TCMB, 2018’in son çeyreğinde ihracatın uzun dönem eğiliminin üzerinde seyrettiğini, ancak yurtiçi talepteki zayıflama ile birlikte ekonomideki dengelenmenin belirginleştiğini ve iktisadi faaliyetin potansiyelinin belirgin oranda altında seyrettiğini not ediyor. Dengelenme eğiliminin bu yıl da sürmesini bekleyen Merkez çıktı açığındaki genişlemenin (iktisadi faaliyetteki zayıflamanın) ilk yarıda hızlanacağını öngörüyor.Enflasyonda bulunulan seviyelerin olası risklere karşı yüksek temkinlilik gerektirdiğini söyleyen Başkan Çetinkaya, enflasyonda ikna edici bir düşüş görene kadar sıkı duruşun korunacağının altını çizdi.

Enflasyonda ikna edici düşüşe açıklama olarak Başkan Çetinkaya hem manşetin, hem çekirdek enflasyonun hem de fiyatlama davranışlarındaki eğilimlerin birlikte değerlendirilip tüm rakamların sağlıklı seviyelere ulaştığını görmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca enflasyonu öncelikle tek hanelere indirme (rapora göre tek hane ilk kez 2019 yılında görülecek), sonrasında üç yıllık zaman diliminde nihai hedef olan %5’e yakınlaştırma amacının altı çizilirken, hedef doğrultusunda gerçekleşmesi için para politikasının gerekli sıkılıkta tutulmaya devam edileceği not ediliyor. Raporda sunulan enflasyon patikasına göre (grafiği ikinci sayfada bulabilirsiniz) enflasyon yılın ilk yarısında %19-%20 bandında seyrettikten sonra hızlı düşüş eğilimine girerek üçüncü çeyrekte %12’ye kadar geriledikten sonra yılı
%14,6’da kapatıyor.

Özetle Merkez Bankası ithalat ve petrol fiyatlarındaki güncelleme, enflasyon ana eğilimindeki düzeltme ve iç talepteki yavaşlama nedeniyle enflasyon tahminini aşağı çekti. 2019 varsayımlarında iyimser bulduğumuz tek nokta gıda enflasyonu tahmini oldu. 2019 ve 2020 yıl sonu enflasyon tahminlerimizi %16 ve %14 seviyesinde koruyoruz. Bu bağlamda TCMB’nin %8,2’lik 2020 tahminini iyimser buluyoruz. Para politikasında ise Merkez Bankası’nın görece şahin olduğunu düşünüyoruz. Başkan Çetinkaya’nın enflasyonda "ikna edici" bir düşüş görülene kadar sıkı duruşun korunacağını söylemesi başta kur cephesinde olmak üzere olumlu algılandı. Ayrıca süreye değil veriye bağlı karar alınacağının söylenmesi parasal gevşeme konusunda erken davranılmayacağına işaret ediyor. Baz senaryomuzda enflasyondaki düşüş Merkez Bankası senaryosuna benzer şekilde yılın ikinci yarısında başlayacak. Bu bağlamda ilk faiz indiriminin Haziran veya Temmuz toplantısında başlayacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz."

İŞ YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)