E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMerkez Bankası'nda açılış öncesi zorunlu karşılık hamlesi---

Merkez Bankası'nda açılış öncesi zorunlu karşılık hamlesi

Merkez Bankası'nda açılış öncesi zorunlu karşılık hamlesi
12 Ekim 2020 - 09:13 borsagundem.com

Merkez Bankası, Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını yüzde 5'ten yüzde 7'ye yükseltti. ABD doları cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan komisyonu da yüzde 0,0250, yüzde 0,0125'e indirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),yabancı para cinsi zorunlu karşılıklardan alınan komisyonları azaltırken, Türk Lirası cinsi zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema oranlarını üzde 5’ten yüzde 7’ye yükseltti.

TCMB tarafından bugün yapılan açıklamada, bankaların Döviz cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) yükümlülükleri için tutulması gereken tutara kadar olan kısmı üzerinden uygulanan komisyon oranlarının yarı yarıya düşürüldüğü bildirildi. 

KREDİ ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema oranları da, kredi büyümesi koşulu aranmaksızın, 200 baz puan artırıldı.

Açıklamada, “Söz konusu düzenlemelerin son dönemde gerçekleşen normalleşme süreci kapsamındaki diğer adımları destekler nitelikte olduğu görülmektedir. YP ZK’lardan alınan komisyonların azaltılması ve TL ZK’lara ödenen faizlerin artırılması, bankacılık sisteminin aracılık maliyetlerini azaltacaktır. Bu değişiklikler, normalleşme döneminin amaçlarına uygun olarak, parasal aktarım mekanizmasını ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir” denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gonder 12 Ekim 2020 09:48

    dünya bizi takipde fed avrupa merkez bankası ve daha bir çok merkez bankasi alo merkez denenme 1.2 .3

  • Okie Dokie12 Ekim 2020 09:33

    Reyiz faizler daha da düşecek demişti. Bu merkez ise tam tersini yapıp swap faizlerini 10.25'ten 11,75'e çıkarttı. Bu TCMB ne yapmak nereye varmak istemektedir?