E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası'dan bir zorunlu karşılık hamlesi daha---

Merkez Bankası'dan bir zorunlu karşılık hamlesi daha

Merkez Bankası'dan bir zorunlu karşılık hamlesi daha
23 Eylül 2019 - 15:40 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranını 4 Ekim'den itibaren yüzde 13'ten yüzde 8'e indirecek.

Merkez Bankası (TCMB) TL zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranını 4 Ekim'den geçerli olmak üzere kredilerinin yıllık büyümesi referans değerler olan %10 ile %20 aralığı içinde olan bankalara %10, dışında olan bankalara ise %0 faiz uygulanacak.

TCMB'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre TL zorunlu karşılıklara 23 Ağustos-3 Ekim arasında uygulanan faiz/nema oranı %8 olarak belirlendi.

Son durumda TL cinsi tesis edilen ZK'lara uygulanan %13 faiz/nema oranı kredi büyümesı referans değerler arasında gerçekleşen bankalar için %15, diğer bankalar için %5 olarak uygulanıyordu. yakın bir bankacılık kaynağı, son dönemde TCMB'nin politika faiz oranını 750 baz puan indirdiğini hatırlatarak, "TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranı Eylül 2018'den beri %13 seviyesindeydi. Bu indirim TCMB'nin politika faiz oranının 5 puanlık kısmının zorunlu karşılık faiz oranlarına yansıtılması anlamına geliyor" dedi.

TCMB 19 Ağustos'ta yaptığı açıklamada zorunlu karşılık (ZK) oranlarını ve ZK'lara ödenen faizleri/nemaları TL kredilerin yıllık büyüme oranı ile ilişkilendirdirmişti. kredi büyümesini zorunlu karşılık (ZK) oranları ve ödenen faizlerle teşvik ettiği bu düzenlemesinin her bir banka özelinde farklı etki yaratması beklenirken, analistler ilk etapta kamu bankalarının en büyük kazanımı sağlayacağı görüşündeydi.

Bununla birlikte analistler, sistemin özel bankaları da referans olarak belirlenen kredi büyümesine daha erken ulaşmaya teşvik edebileceğine dikkat çekiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tam komedi23 Eylül 2019 21:14

    TL nin babası iktidar anası MB dir ! Eeee ikisde çocuğa sakip çıkmayıp cami avlusuna bıraktığına göre haye halay zamanı ! 

  • hasan23 Eylül 2019 15:55

    indir babam indir. Zaten ne para var ne maaş hepsini size veriyoruz.