E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası toplantısı 16 Mart'ta yapılacak---

Merkez Bankası toplantısı 16 Mart'ta yapılacak

Merkez Bankası toplantısı 16 Mart'ta yapılacak
07 Mart 2017 - 16:44 borsagundem.com

TCMB, FED toplantısından 1 gün sonra 16 Mart'ta toplantı kararlarını açıklayacak

Merkez Bankası'nın gelecek haftaki politika toplantısı öncesinde, Türk Lirası'nın kısa vadeli para piyasası faizleri para otoritesinin likidite sıkılaştırması adımlarının faiz artırımı ile destekleyebileceği yönündeki spekülasyon ile yükseliyor.

Lira'nın ima edilen faizi (faiz beklentisi göstergesi), politika yapıcıların ucuz kanallarla bankalara sunulan likiditenin sınırlandırarak kısa vadeli faizleri yukarı taşımasıyla, para otoritesinin faiz koridorunun üst bandını aştı. Bankaları ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, sıkılaştırmaya ilişkin yakın zamandaki adımın gerçekleştiği Perşembe gününden beri 20 baz puan arttı.

Para otoritesinin adımları, beklentinin üzerinde gelen enflasyon verileri ve ABD faiz artırımı beklentilerinin Türk Lirası cinsinden varlıkları tutmanın cazibesinin azaltma riski oluşturduğu sırada geldi. Merkez Bankası, liradaki düşüşü durdurmak için bu yılın başında attığı benzer adımlarla bankaları fonlama maliyetini 200 baz puan yukarı taşımıştı.

HSBC ekonomisti Fatih Keresteci, Şubat ayı enflasyon verileri ve Fed'in Mart ayı toplantısında faiz artırımına gideceği yönündeki beklentileri işaret ederek Merkez Bankası'nın olası adımlarını değerlendirdiği bir müşteri notunda, “Merkez Bankası likiditeyi daha fazla sıkılaştırmayı deneyecektir” dedi ve likidite sıkılaştırmasının sonuç vermemesi durumunda Merkez'in geç likidite penceresinde faiz artırımına gitmeyi deneyebileceğini belirtti.

JPMorgan, bankanın bu ay hem gecelik borç verme faizini hem de geç likidite penceresini 100 baz puan artırmasını bekliyor.

Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 10.13 ile beş yılın zirvesine tırmandı. Ülke, cari açığını finanse etmek için sermaye girişlerine ihtiyaç duyuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Fed toplantısından bir gün sonra, 16 Mart'ta para politikasına ilişkin kararlarını açıklayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekli07 Mart 2017 21:27

    Doları boşver ordan zaten malı göturuyorlar faizr bak deyip uyutuyorlr en madum getiri faizdir faiz haram gavurun parası helal cebinizden eksik etmeyiin vah ülkem bah

  • KILIÇ07 Mart 2017 18:54

    kurdan dolayı enflasyon artışını inşallah anlamışdır .