E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMerkez Bankası rezervleri neden azaldı?---

Merkez Bankası rezervleri neden azaldı?

Merkez Bankası rezervleri neden azaldı?
23 Mart 2019 - 08:58 borsagundem.com

TCMB'nin brüt döviz rezervinin 15 Mart itibarıyla bir önceki haftaya göre 3.18 milyar dolar azalışla 73.78 milyar dolara gerilemesine ilişkin bir MB yetkilisinden açıklama geldi

TCMB rezervlerinin bir haftada 3 milyar doların üzerinde azalması ardından bir Merkez Bankası yetkilisi bu azalışta olağandışı bir durum olmadığını, son dönemde 5.3 milyar dolar tutarında dış borç ödemesi ve enerji ithalatçısı kurumlara döviz satımı yapıldığını söyledi.

TCMB verilerine göre, bankanın brüt döviz rezervi 15 Mart itibarıyla bir önceki haftaya göre 3.18 milyar dolar azalışla 73.78 milyar dolara geriledi. Bankanın Mart ayı başından bu yana rezerv düşüşü ise 5.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Reuters'a bilgi veren bir Merkez Bankası yetkilisi, "Son dönemde açıklanan rezerv rakamları ile ilgili olağandışı bir durum yoktur.... Bu kapsamda, son dönemde yaklaşık 5.3 milyar ABD doları tutarında dış borç ödemesi ve enerji ithalatçısı kurumlara döviz satımı yapıldı" dedi.

Yetkili TCMB rezerv değişiminde Hazine adına gerçekleştirilen dış borç ve diğer cari döviz ödemeleri, Hazine'nin yurtiçinde ve dışında gerçekleştirdiği döviz cinsi borçlanmaları, enerji ithalatçısı kamu kuruluşlarına yapılan döviz satışları, ihracat reeskont kredileri ile bankaların yabancı para ve TL zorunlu karşılıkları için TCMB nezdinde tutulan döviz hesaplarındaki hareketlerin dönem dönem rezervlerde hızlı değişimlere yol açabildiğini belirterek şöyle dedi:

"TL depo karşılığı döviz depo ihaleleri, teminat döviz depo işlemleri ve döviz karşılığı TL swap imkanı gibi politika araçları kapsamındaki döviz hareketlerinin de rezervlerde geçici dalgalanmalara yol açabiliyor. Ayrıca rezervlerde farklı para birimlerinin ve altının dolar karşısındaki değer değişimleri kaynaklı değerleme etkilerinin de olabiliyor."

"TCMB'nin rezerv biriktirme politikası devam ediyor" diyen yetkili "Yukarıda bahsi geçen hususlar kaynaklı rezerv rakamlarında dalgalanmaların normaldir" dedi.

TL bugün sert değer kaybı yaşarken bankacılar TCMB'nin rezervlerindeki düşüşü TL'deki değer kaybında belirleyici olarak göstermedi. Ancak basında yer alan haberlerde rezervlerdeki düşüşe ilişkin bazı iddialar da yer almıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (55)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tarık24 Mart 2019 17:44

    Rezervler konjunkturel olarak azalıp artabilir

  • Cermenus24 Mart 2019 10:19

    IMF yine borç istediyse

  • Melee23 Mart 2019 22:09

    Ya rahat bırakın beni millet bahçesinde püskevit yiyip çift okeye dönüyorum.

  • Cemal Reis23 Mart 2019 22:07

    Merkezde döviz yok, 75 milyar$ altın v.b varlıklarla olan brüt rezerv 20 milyar$ net var gibi. Esas problem bankacılık sisteminde olan döviz acaba kağıt üstünde mi var yoksa kasada mı? Eğer bankacılık sisteminde bu kadar döviz yoksa, işte o zaman ülke olarak hapı yuttuk. Bu yol, köprü yaptı zihniyeti yüzünden ülkenin 50 yılı çöp oldu.Şimdi sadece cuma namazı çıkışı açıklamalara bakıp ülke uçuyah diyenlere bir soru, 17 yıllık krallığın kaç ayında cari açık vermemiştir? Sadece 3-5 ay cari açık vermemişsin, 500 MİLYAR $ den fazla cari açık vermişsin. Yani kriz olmayacaktı da ne olacaktı? Bir de gelip buralarda kriz lafına söyleyene kına yakın diyen beyin taşıdığı varsayılanlar, bu zamana kimseyi dinlemediniz, en ufak bir eleştiriye bile tahammül edemediniz, bir kişinin kişisel ihtiraslarına koca ülkeyi feda ettiniz sizler kına yakabilirsiniz,çift katmanlı olsun. Ülkeyi hem ekonomik, hem ABD'nin büyük İsrail için herşeyi göze almasından siyasi olarak zor 10 yıl bekliyor

  • Kenan25 Mart 2019 01:09

    Bırak bu varsayımları kağıt üstündemi varmı var siyasal olarak zor zamanlar beklediği kesin hükümet ne yapabilir yani sende abd ne derse o olsun diyenlerdensin anlaşıldı

  • Ufuk23 Mart 2019 21:50

    Bir öneri olarak kamu projeleri veya teşvikli özel projelerinin fizibiltesi yapılırken döviz kurunun %50 fazlası ile hesaplama yapılması düşünülebilir.

  • haha23 Mart 2019 21:42

    böyle giderse bizde işi gücü bırakıcaz. kilit piyasa... millet bahçesine gidip çay içecez :D sıkıntı belli, dile getirebilen yok korkudan. :D ama millet bahçesi çay verecek vergi toplatyamaz ise ücretli olabilir.. 8 milyon geçmiş işsizlik rakamı bu avruapda bir devlet nufusu kucuk orta halli.

  • Ali23 Mart 2019 21:21

    Bir kredi kuruluşu ile anlaşıp zaman kazanmak lazım üretime yönelmek ve kamu harcamalarını azaltmak şartıyla...

  • Ufuk23 Mart 2019 21:08

    Bu habere çok yorum yazılmış. Türkiye'nin Aşil Topuğu döviz. Döviz kazandırıcı veya tasarruf ettiren projelere öncelik verilmesi gerekiyor. Kuru 10 TL yapmak da çare değil dövizi olan satar borcu olanın malını ucuza alır ama döviz kazanmadıktan sonra yine döviz krizi olur.

  • Rugi23 Mart 2019 20:52

    Millet bahçelerine okey. Her ile ilçeyede birer hayvanat bahçesi açılsın. İşsizlik biter

  • kazım23 Mart 2019 15:39

    merkes viopta short pozisyonundaydı. 5 milyar dolarda ordan zarar yazarlar.

  • trump23 Mart 2019 14:54

    Döviz rezervleriniz çok az.Daha çok dolar alın rezervlerinizi artırın.Bizde size karşılığı olmayan doları satarak zengin olmaya devam edelim.Yetmezse çökeriz kaynakları olan bir ülkeye.

  • En ucuz23 Mart 2019 14:13

    Geçen yazdan beri en ucuz şey dövizdi.

  • AHMET ÖZBİR23 Mart 2019 12:36

    DÖVİZE talep azaltılmalı, alış ve satışa büyük vergi konmalı! En önemlisi ecnebiler gibi milliyetçi duruş sergilemeli, kendi paramıza sahip çıkmalıyız! BOZDURUN ELİN PARASINI, ALIN TÜRK LİRASI'NI! Çünkü biz Türk Milletiyiz, ecnebinin parası bizi bozar abi.

  • Ahmet 23 Mart 2019 21:30

    Haklısın büyük vergi konmalı başka birşey gerekmez koy vergiyi alıştık.

  • Vatandaş23 Mart 2019 13:36

    Bozdur ecnebinin parasını. İyi hoşda bu ülke dışa bağımlı Bundan dolayı herşey dolara endeksli. Ama sadece maaşlar Tl ye. 2020 lira Dolar attıkça eriyor haberin varmı senin. Herşey dolarla yükselirken senin maaşın tl yle yerinde sayıyor. Sonra git öde dolara endeksli faturalı ödeyebiliyonmu bakalım.

  • HAHA23 Mart 2019 13:34

    ya bi durun da. anlamadınızmı herşeyiz ithal, ilk giridler usd ile giriyor, hammadde usd ile giriyor. sen ne kadar istesende TL fiyattan satmıyolar sana. TL itibarsız oldugundan, hammadde stanalar usd yada avro satıyor. hala ne içiyonuz siz? senle bene usd bozmakla olcak iş deil bu. mal mal mal üretecek ama içerden alacan tl hammadde, kendı petrol doğalgazınla uretecen, kendı madenınden çıkartıp hammadde edecen, öyle malı a dan z ye tl uretıp yabancıya satacan, tl üretildiğinden usd girid olacağından ulkene usd bollugu olacak.. hala uyuyonuz 17 yıl hiç kafa yormadın mı ahmet ? oku olm biraz oku

  • ....23 Mart 2019 13:27

    Sen sakın çocuk yapma senden birtane bile fazla bu ülkeye.

  • deniz23 Mart 2019 12:08

    daha durun kanal yapacaklar üstüne 6 tane köprü yapacaklar beylikdüzü esenyurttan işe gelip giderken gidiş geliş köprüden para alacaklar.

  • belirsizlik23 Mart 2019 12:42

    katılıyorum. köprü,yol  yaptılar deniyor da köprüyü özel şirketlere ihale ediyorlar, biz vatandaşlarda bu köprülerden yollardan geçerken fahiş paralar ödeyerek geçiyoruz, haa geçmeyen vatandaş da niye geçmedin parası ödüyor. peki ödenen vergiler ne oluyor?

  • Vatandas.23 Mart 2019 11:32

    Şatafata ,gösterişe ölü yatirimlara ve. Seçimlere ve makam araclarina harcanan paralar fabrika kurmaya harcansaydi simdi bizde bir almanya olurduk. Ama suriye olmayi tercih edenlerle basbasayiz. 5 milyon suriyeli burda yyedir ondan sonra ekonomi neden cöküyor. En büyük ve zengin devletler bile 700-800 multeci kabul ederken buz milyon milyon kabul edip bide vatandaslik veriyoruz. Sonuc ortada. Dünyada en degersizlesen bir para birimi ve insanlatin alim gucunun bitmesi

  • Sağlıkolsun23 Mart 2019 13:31

    Eyt ye gelince kaynak olmaz. Ama suriyelilere gelince 40 milyar dolar harcadık diye övünürler.

  • Bedirhan23 Mart 2019 11:31

    Dünyanın hiç bir yerinde bizim ülke kadar seçime bütçe ayrılmıyor ben Almanya’da yaşıyorum bizim belediye başkanı bisikletle işe gidip geliyor özel şöförü yok koruma yok araba yok bizim memlekette bir muhtarlar kaldı resmî araba tahsis etmedikleri zaten validen kaymakamdan içle milli eğitimden tapudan daha vesayra hepsinin araçlarını aksanız bütçe fazla verir eminim

  • Misafir23 Mart 2019 11:29

    Bunlar bu kafayla IMF nin kucağına o tuttururlar bu ülkeyi.

  • Tekno papaz 24 Mart 2019 13:55

    Otursak daha iyidir.

  • Sait23 Mart 2019 14:27

    Imf nin kucagi a oturttularda milletin haberi yok..doviz niye ucuyor dustu dedikleri dolar gecen seneye gore %50 daha pahali..aslinda dolari bir seferde 10 tl yapip biraksalar daha iyi olmaz mi ulkede uretim cosar bir daha kimse dovize hucum etmez

  • : )23 Mart 2019 11:26

    köprü yapalım 5 tane, üstüne 7 havalımanı arkasınada millet bahçesi... 7 residans, 12 viyaduk, 25 km otoaban... yahu onca yapıyoruz neden hala kasamızda doviz artmıyor.. geliştiridk işte onca ...nedne kasa boş ? biri desede, üretim testisleri açıpda üretip satsak...

  • misafir23 Mart 2019 11:25

     sat sat harca başka bildikleri yok,ekonomi programları yokki

  • Broker 23 Mart 2019 11:24

    Bu ülke Ali Babacan ve Mehmet Şimşek' i mumla arar hale geldi damat sayesinde.

  • Misafir 23 Mart 2019 11:22

    Burada yorum yapan arkadaşların birçoğunun çok bilinçli olduğunu finansal okuryazarlıklarının çok yüksek olduğunu görüyorum. Bu seçimlerde bu hükümete bir ders vermezsek inanın hiçbir şekilde kendilerine çekidüzen verecekleri yok arkadaşlar. Herkes Sandığa giderken bunu düşünsün.

  • Haha25 Mart 2019 01:13

    Okadar beliki manevracı partiden olduğunuzun en çok burdan yazıyorsunuz yorumlar hep salamasyon varsayım herkes tahminini söylemiş alakasız bence finansal okur yazarlığı nasıl gördün

  • kadir23 Mart 2019 12:09

    buradakiler eğitimli insanlar. onlar eğitimsizlere oynuyor.

  • Misafir23 Mart 2019 11:16

    Faiz enflasyon ikileminde tüm ekonomistlerin tersini söyleyen bir Başkan olursa ekonomimiz bu hale gelir işte. ekonomiden anlayanları iş başına getireceksiniz

  • Hasan23 Mart 2019 11:30

    Doğru söze ne denir

  • Vatanım23 Mart 2019 10:50

    Ah ah defalarca dedik acemi ekonomibakanı ve tarım bakanı bu ülke ne hale soktunuz 17 yıllık emekleri yok ettiniz

  • Halil23 Mart 2019 10:39

    Sen mükemmel işleyen Atatürk havaalanını kapat milyarlarca borç altına gir yeni havaalanı yap istanbulu ranta aç iş mi bu. Yeni havaalanı parasıyla 81 ile 81 tane vestel gibi fabrika kurardın işsizlik biter ülke üretimle uçardı. Şimdi seçime giriyoruz ve sanki başkanlık seçimi yapılıyor. Hiç belediye seçimine benziyor mu.

  • Misafir 23 Mart 2019 11:14

    Halil bey yorumun için tebrik ederim. Harika tespitde bulunmuşsun kardeşim. Başka uçuk kaçık projeleride var bu kibir kulelerinin; kanal istanbul gibi.

  • Doğru23 Mart 2019 10:18

    Nobel ödüllü bilim adamı doktor aziz sancar diyorki türk gençleri siyasetten uzak dursun bilimle uğraşsın, biz ne yapıyoruz sürekli seçim sürekli siyaset bu şekilde memleket düzelir mi...

  • Yanlis23 Mart 2019 11:11

    Yetenekliler bilim sanatla uğraşırken, yeteneksizler siyasete giriyor. 3 kaz güdemeyecekler cumhur ittifakı kurup ekonomiyi batırıp, dış siyaseti rezil ediyor. Siyaset ülkenin en yetenekli insanlarının uğraşması gereken konular arasındadır. Popcuya, topçuya, dinciye kalır yoksa

  • Pardus23 Mart 2019 09:54

    Ekonomi bilmeyen bir başkan olursa, başkanlık sistemi çöker. Türkiyede olan bu

  • Misafir 23 Mart 2019 11:17

    Ekonominin E sinden anlamıyor

  • Ağustos böceği23 Mart 2019 09:44

    FED in sıfır faiz bol para döneminde yiyip içip anadan babadan kalan mirasi satıp şarkı söylemek yerine keşke çalışıp döviz biriktireydim 60 dolar kazandım 100 harcadım üstüne borç yaptım o bronzlaşan kertenkele yok mu ona uyduk

  • H.hosguler23 Mart 2019 09:43

    Kriz olsa kınamı yakacaksınız sanki bu gemide beraber degiliz nekadar sıg düşünceler bunlar yahu ayıp ya

  • Hayaller ve gerçekler24 Mart 2019 11:28

    Genel seçim zamanı uyaran kriz var diyen insanları linç ediyordunuz. Secimden sonra nasılda koyduk naralarıyla konvoyla geziyordunuz. Şimdi burada kriz ile ilgili yorum yapanlara kına mi yakacaksınız diye elestireceginize azıcık oturup düşünün. Biz ne yaptık, neyi savunduk, neye oy verdik diye. Kendi seçtiğimiz, bize hizmet etmesi icin seçtiğimiz adamlara köle olan tek milletiz. Kimse meclistekileri sevmek zorunda değil. Ama o görevi isteyen. Bunun icin secım döneminde yalvaran kisiler herkesi sevmek zorunda. Artık bunu anlayın. Kör bakışlar, sırf başkasına inat verilen oylar yüzünden ülke çıkmazda. Biz çok uyardık. Linç edilmedigimiz kaldi. Bir çok insanında hayatı bitti suçsuz yere hapsedildi, soruşturma açıldı. Şimdi bu insanları elestireceginize kulak verin. Ülkede belese geçinen tüm soytarılara asıl patronun halk olduğunu gösterin. Azıcık araştırın artik ve azıcık düşünün.

  • Hoşgulere cevap23 Mart 2019 13:14

    Sığ düşünce seninki, kriz olduğunda neden sevinsin buradaki insanlar, ülkemin kaybedilen yıllarına üzülüyoruz o kadar, bu yönetimle olmayacağını artık anlama zamanı sanırım. Hep dış güçleri suçlayarak bir yere kadar halkı uyutursun.Başarısız olduklarını artık kabul edin.

  • Felek23 Mart 2019 11:53

    Hem krizi yap hem başkasını suçla. Bir de eleştirene kına yak de. Utanma, ar dağıtılırken neredeydiniz ? Gemiyi batıran zaten senin sığ zihniyetin. İnşallah denize de ilk senin gibiler düşer de kalanlarla gemiyi kurtarırız.

  • Metin23 Mart 2019 10:56

    Kriz zaten var. Kınayla ne alakası var alım gücü düşmüş emekli aylığı 1000 lira ile gel yaşa.

  • Akmal sığırsın 23 Mart 2019 10:27

    Sana ayıp esas bunlara oy verip memelekti bu hâle düşürdüğün için. Adamdaki arsizliğa bak yönetim bilmeyenleri suçlamıyor da buraya yazanlara bakıyor

  • Abdi23 Mart 2019 09:51

    Kriz oldu zaten, ekonomi küçülmeye başladı işsizlik hayat pahalılığı halkı mahvediyor. Bazı sığ gorusluler de zannediyorki krizin geldiği duyulursa ülke mahvolur. Asıl krizin geldiği görmezden gelinmeye devam edilirse ülke mahvolacak. Uyanın şu derin uykudan

  • KILIÇ23 Mart 2019 09:33

    MERKEZ SERT VE CİDDİ ADIMLAR ATAMIYOR VEDE ÇARESİZ KALIYOR BU DURUM HALKIMIZA YANSIYOR SAYIN MERKEZ ELİNİ TUTAN YOK ÇIKTA VARLIGINI GÖRSÜNLER MEYDANI BOŞ BULAN EKENOMİK TERÖR ESTİRİYOR .

  • Recai23 Mart 2019 09:53

    MB başkanını dış güçler mi atadı? Eğer halk sandıkta dersini vermezse Reis bildiğini okumaya ve faiz lobisine tefeci faizi ödemeye devam edecek

  • Lala23 Mart 2019 09:22

    Anormal bir durum yok, dış borç ödemeleri için rezervler tuketiliyor. Bu hızla girerse 28 milyar dolarlık rezervler 6ayda tükenir. Dolar da 10 TL olur

  • Uğur23 Mart 2019 09:20

    Seçimde o kadar reklam yapıyorlar istanbulun heryeri afişler resimler. Paralarımızı vergilerimizi bizi kandırmak için oy almak için kullanıyorlar.

  • Kerim23 Mart 2019 14:32

    Bol ve beles para ile ne yapmalarini bekliyordunuz

  • Ali23 Mart 2019 09:16

    Kriz geliyor