E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez Bankası politika faizinde değişikliğe gidecek mi?---

Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gidecek mi?

Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gidecek mi?
11 Haziran 2019 - 10:14 borsagundem.com

TCMB’nın, 12 Haziran Çarşamba günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında faizde değişikliğe gidecek mi?

Geçtiğimiz hafta Türkiye ekonomisi açısından oldukça önemli iki veri açıklandı. Bunlardan ilki büyüme, ikincisi ise enflasyon verisiydi. Türkiye ekonomisi 1. Çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre  %2,6 küçülürken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH bir önceki çeyreğe göre %1,3 artış gösterdi. Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,71 artış gösterdi. USD/TRY kuru ise geçtiğimiz ay 6.20 seviyesini test ettikten sonra 5.70 seviyelerine çekildi. Üst üste iki çeyrek küçülen Türkiye ekonomisi, yüksek enflasyonla birlikte değerlendirildiğinde ekonomideki yüksek enflasyonla ve küçülme olgusu daha çok göze çarpar hale geldi. Ekonomi yönetimi açısından oldukça sorunlu olan bu durum, Merkez Bankalarının hareket alanını daraltabiliyor ve bu tip durumlarda konvansiyonel olmayan para politikası araçlarına ihtiyaç duyulabiliyor. Gelen makroekonomik veriler sonrasında Merkez Bankasının 12 Haziran tarihinde yapacağı Para Politikası toplantısı ve para politikasına ilişkin vereceği mesajlar daha önemli hale geldi.

Merkez Bankası para politikası stratejisini belirlerken küresel ve yurt içindeki gelişmeleri yakından takip ediyor. Türkiye’nin son dönemde diğer gelişen piyasa ülkelerinden negatif ayrışmaya başlaması Merkez Bankasını birtakım önlemler almak mecburiyetinde bıraktı. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurları yakından izleyen TCMB, Mayıs ayı içerisinde döviz piyasasına yönelik 3 önemli hamlede bulundu. Bunlardan ilki, döviz satış işlemlerinde binde 1’lik kambiyo gider vergisi iken, ikincisi ise gerçek kişilerle yapılan döviz satım işlemlerinde 100 Bin doların üzerindeki tutarların ertesi gün valörlü gerçekleştirilmesi kararı idi. Dolarizasyonu önlemek isteyen Merkez Bankası bu hamleleriyle dövizin maliyetini yükseltmeyi hedefledi. Mayıs ayının sonlarına doğru ise yeni bir hamlede bulunarak, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırarak, piyasadan yaklaşık 4.2 milyar Dolar döviz likiditesi çekti. Bu durum ilk bakışta dövizde kıtlığa neden olacak gibi gözükse de piyasa bu durumu ilk aşamada TCMB’nin brüt döviz rezervini güçlendireceği beklentisiyle pozitif bir şekilde fiyatladı. Ardından Amerika’dan gelen zayıf tarım dışı istihdam verisi ile birlikte FED’in yılsonuna kadar faiz indirimine gidebileceği beklentilerini güçlendirdi. Gelişen Piyasa ülkelerine yönelik fon akımlarının canlanmasına neden oldu.

Merkez Bankası yarınki toplantısında politika faizinde değişikliğe gider mi?

Merkez Bankasının Nisan ayındaki toplantısından bu yana… raporun daha fazlası ve Merkez Bankası’nın yarınki toplantısına yönelik beklentilerimiz için tıklayınız…

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Recai11 Haziran 2019 10:32

    Enflasyonun düştüğü doğru ise indirime gitmeli. Ama herkes tüik rakamlarının seçim öncesi düşük tutulduğunu bildiği için faizleri indirmezler. Enflasyon düşmeden faiz inmez