E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faizi yarın ne yapar?---

Merkez Bankası faizi yarın ne yapar?

Merkez Bankası faizi yarın ne yapar?
19 Nisan 2016 - 07:18 borsagundem.com

Merkez Bankası kritik faiz kararını yarın açıklayacak. Analistler ise görüşlerini açıkladı

Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Murat Çetinkaya ile yarın yapacağı faiz zirvesinden koridorun üst bandında 50 baz puan indirim bekleniyor. 75 puanlık düşüş de tahminler arasında yer alıyor

Piyasada gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni Başkanı Murat Çetinkaya ile yarın gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. Enflasyondaki düşüşün yanı sıra gelişmekte olan piyasalar lehine seyreden global koşullar TCMB’nin Mart’ta başladığı faiz indirimlerine devam etmesi için uygun ortam sunarken, yeni başkan yönetiminde ile ilk kez toplanacak PPK’nın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapması bekleniyor.

17 katılımcı ‘50 puan’ dedi

Reuters’ın 21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 17 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, üç katılımcı 25 baz puan, bir katılımcı 75 baz puan indirim bekliyor.

Ankete katılan 20 kurum, politika faizi ve koridorun alt bandında bir değişiklik beklemezken sadece bir kurum her 2 faiz oranında 25’er baz puanlık indirim öngörüyor.

Mevcut ortamda TCMB’nin 50 baz puanlık indiriminin piyasalarca normal karşılanacağı, 75 baz puan veya üzerinde bir oranda yapılacak indirimin para politikasının önümüzdeki dönem seyrine ilişkin algıyı bozabileceği belirtiliyor.

Yeni TCMB Başkanı’nın belirlenmesi ve kurum içinden bir ismin seçilmesi politikaların devamlılığı açısından piyasalarda bir rahatlama sağlasa da Çetinkaya’nın para politikası konusundaki görüşlerinin piyasalar tarafından çok bilinmemesi bir belirsizlik olarak görülüyor. Bu noktada

26 Nisan’da yayımlanacak olan yılın ikinci enflasyon raporunun yeni başkanın çizgisini ortaya koyacak olması nedeniyle önemine dikkat çekiliyor.

Mart’ta indirdi

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5 seviyesinde tutarken, Mart’ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 25 baz puanlık indirimle yüzde 10.50 seviyesine çekti.

Piyasa ne istiyor?

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “50 baz puanlık indirim bekliyoruz, 75 baz puan görme ihtimalimiz de var. Ancak 75 baz puan gibi hızlanan indirimi piyasa pek sevmeyebilir, bu durumda TL’de bir miktar tepki görürüz kalıcılığı global gelişmelere bağlı” dedi. Altınsaç, şunları kaydetti: “TL son 2-3 aydır Rus Rublesi ya da Brezilya Reali kadar olmasa da değer kazanıyor. Dolayısıyla beklentiden fazla bir faiz indiriminin TL’de yaratacağı olası değer kaybı TCMB’yi çok rahatsız etmeyebilir.”

Borsayı olumlu etkileyebilir

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, faiz indirimi beklentisinin Borsa istanbul’u olumlu etkilediğini belirterek, “Endeks 87-88 bin puana doğru gidebilir” diye konuştu.

Düşüş çok hızlı olmaz

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, Nisan’da üst bantta 50 baz puanlık indirim beklediklerini söyledi. Sezgin, şöyle devam etti: “Enflasyona ilişkin kısa vadeli aşağı yönlü riskler değerlendirildiğinde daha belirgin indirim de olabilirdi ancak geçen ay 25 baz puan ile sınırlı tutulan indirimin yeni atanan başkan dönemindeki ilk toplantıda bir anda çok fazla hızlandırılmasının, mesaj bulanıklığı yaratabileceğinden tercih edilmeyeceğini düşünüyoruz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selçuk19 Nisan 2016 13:46

    Londora traderlarının beklentisine uygun birşeyler yapar

  • suya sabuna dokunmaz 19 Nisan 2016 13:45

    tavandan 0.5 puan, politika faizinden de 0.25 puan indirim yapar indirimin devamı işareti verir

  • BENGİN19 Nisan 2016 11:05

    Murat beyin, faizi şok bir şekilde üst bantı 2,50 alt bantı 2,25 indirmesi gerekiyor. Yorum yapanlar üst banta indirim bekliyorlar. Alt bantta olmayacakmış. Alt bantı indirmezsen 4,50 orana bu faizler nasıl inecek. Korkak olmamak lazım cesur bir adım bekliyorum. Alt bant 5 puana üst bantta 8 puana düşer. Dolar 10 kuruş artsa bile 2 ay önceki fiyatına bile çıkamaz.