E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faizi 50 baz puan indirdi---

Merkez Bankası faizi 50 baz puan indirdi

Merkez Bankası faizi 50 baz puan indirdi
21 Mayıs 2020 - 14:00 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün gerçekleştirdiği mayıs ayı toplantısında politika faizinde 50 baz puan indirime gittiğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizinde 50 baz puan daha indirime giderek faizi yüzde 8,25'e çekti. Merkez Bankası, üst üste 9. kez faiz indirimine gitti.

Piyasalarda Merkez Bankası'nın 50 baz puan aralığında indirime gitmesi bekleniyordu.

PPK son olarak nisan ayında gerçekleştirdiği toplantıda 100 baz puan indirim yaparak faizleri yüzde 8,75'e indirmişti.

TCMB'den yapılan açıklama şu şekilde:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,75’ten yüzde 8,25’e indirilmesine karar vermiştir.

Korona virüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyüme görünümündeki zayıflama derinleşmekte, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları genişleyici yönde adımlar atmaya devam etmektedir. Küresel ekonomideki toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyrederken, ülkelerin attığı normalleşme adımları izlenmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

Ocak ve Şubat aylarında finansal koşullardaki iyileşmenin de katkısıyla güçlü bir eğilim sergileyen iktisadi faaliyet, korona virüs salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başlamıştır. İktisadi faaliyetteki yavaşlama Nisan ayında belirginleşirken, Mayıs ayının ilk yarısına ilişkin yüksek frekanslı göstergeler kısmi normalleşme adımlarıyla birlikte dipten dönüş sinyalleri içermektedir. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı değerlendirilmektedir. İhracat ve turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe karşın, emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle cari işlemler dengesinin yıl genelinde ılımlı bir seyir izleyeceği öngörülmektedir.

Enflasyon beklentileri ve iç talep koşullarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Küresel gelişmeler paralelinde Türk lirasında gözlenen değer kaybına karşın, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Üretim ve satışlardaki düşüşe bağlı birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı tahmin edilmektedir. Gıda fiyatlarındaki dönemsel ve salgına bağlı etkiler nedeniyle tüketici enflasyonunun kısa vadede bir miktar yüksek seyredebileceği, ancak yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir. Mevcut para politikası duruşu altında enflasyon görünümünün yıl sonu tahminiyle uyumlu olduğu değerlendirilmektedir.

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için  para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • muhalif21 Mayıs 2020 23:31

    TL de faiz inerse Dolar'a kaçar insanlar ki öyle oluyor şuan, sen çalışma üretme sonra faiz indiriminden medet um patlar bu iş bir gün bakmışsın dolar 10 tL olmuş demedi deme

  • BORSACI21 Mayıs 2020 20:10

    DÜNYA PARAYA BOGULMUŞ ADRESİ BORSA OLACAK .

  • Bekir 21 Mayıs 2020 17:33

    Beklenti bitti borsa 103 binden düşmeye başlar.

  • halil21 Mayıs 2020 16:10

    ticaret yapmayan zihniyet ne anlar faizin düşmesinden. çünki bankadaki paraları bi işe yaramıyacak karnınızın ağrısı bundan. size dolar almak yakışır başka yapacak kahpeliğniz yok

  • Dürzü haram22 Mayıs 2020 04:20

    Ulan millet birikimini senin gibi vergi yüzsüzleri ucuz kredi bulup zengin olsun diye parasını enflasyona ezdirsin. 1 liralık Maskeyi 50 liraya satan fırsatçı kahpe. Paran yoksa neden ticaret yapıyorsun dürzü,and mı içtik sana borç verecez zengin edecez diye. İnşallah korona zamanı batarsın. Parayı villada yerken bizle mi paylaşıyorsun. İşe yaramaz buluş yap üret. Çin'den malları alıp satma

  • Ali21 Mayıs 2020 19:55

    Faizin düşmeside dolarcılara yarıyor. TL yi de kollamak lazım.

  • BORSACI21 Mayıs 2020 16:07

    iyi olur inşallah .

  • Alp21 Mayıs 2020 16:05

    Faizler inerse bankalar düşer. Karardan sonra garanti ve akbank satışa geçti.

  • EFEEEEEEE21 Mayıs 2020 15:11

    İNDİR İNDİR TEFECILERE PARA LAZIM PATLARSA GÖRECEN MİLLETE ZORLA DOLAR ALDIRACAKSINIZ

  • Fonolog 22 Mayıs 2020 03:39

    Senin sesin çok çıkıyor. Keserler yakında ...

  • Ramazan21 Mayıs 2020 15:10

    Ekonomi uçuyor dünya bizi kıskanıyor

  • Ersan 21 Mayıs 2020 14:24

    Market, enflasyon, bu faizler pek uyuyor birbirine