E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faiz kararını açıkladı: 200 baz puan indirim---

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: 200 baz puan indirim

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: 200 baz puan indirim
21 Ekim 2021 - 14:00 borsagundem.com

Merkez Bankası, PPK politika faizini 200 baz puan indirimle yüzde 16'ya çekti. MB, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), eylül ayında başlattığı faiz indirimine ekim toplantısıyla devam etti. Politika faizi 200 baz puan indirimle yüzde 16'ya çekildi. 

Merkez Bankası’nın beklenti üzerinde 200 baz puanlık faiz indirimi sonrası Dolar/TL ilk tepki 9,27’den 9,48’e yükseldi. Euro/TL 11 seviyesini gördü.

Piyasa anketlerinde faiz indirimi beklentisi 50 ile 100 baz puan aralığında oluşurken, Eylül PPK toplantısında Şahap Kavcıoğlu’nun göreve geldiği günden bu yana 5 toplantı sonrasında 100 baz puan indirim yapılmıştı.

Merkez Bankası’nın 2021 yılı PPK kararları şu şekilde:

TARİH KARAR FAİZ ORANI
21.Oca.21 Değişmedi 17,00
18.Şub.21 Değişmedi 17,00
18.Mar.21 Artırıldı 19,00
15.Nis.21 Değişmedi 19,00
6.May.21 Değişmedi 19,00
17.Haz.21 Değişmedi 19,00
14.Tem.21 Değişmedi 19,00
12.Ağu.21 Değişmedi 19,00
23.Eyl.21 İndirildi 18,00


TCMB tarafından karar metni şu şekilde açıklandı:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 18’den yüzde 16’ya indirilmesine karar vermiştir.

Küresel iktisadi faaliyette yılın ilk yarısında yaşanan toparlanmaya rağmen yakın dönemde açıklanan güven endeksleri, salgının etkisiyle gerilemeye başlamıştır. Aşılama oranlarındaki artışa rağmen salgında yeni varyantlar küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerinde olumsuz yansımaları görülmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları enflasyondaki yükselişin talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte büyük ölçüde geçici nitelikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, gelişmiş ülke merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

Öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. Dayanıklı tüketim malları talebi yavaşlarken, dayanıksız tüketim mallarında bir toparlanma gözlenmektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimiyle yılın geri kalanında yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenmekte, bu eğilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.

Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için güçlendirilen makroihtiyati politika çerçevesinin olumlu etkileri gözlenmeye başlamıştır. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 16 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir. 

Kurul, ayrıca iklim ve diğer çevre kaynaklı riskleri sınırlandırmak amacıyla, para politikasının ana hedeflerinde bir değişikliğe yol açmadan sürdürülebilir finans uygulamalarını uzun vadeli bir politika olarak destekleme kararı almıştır.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

METİNDE BİR İLK

Merkez Bankası’nın sürpriz faiz indirimi kararından sonra yayımlanan karar metninde bir başka sürpriz ise sürdürülebilir finansın metne girmiş olması. PPK metninde şu ifade ilk defa yer aldı: 

Kurul, ayrıca iklim ve diğer çevre kaynaklı riskleri sınırlandırmak amacıyla, para politikasının ana hedeflerinde bir değişikliğe yol açmadan sürdürülebilir finans uygulamalarını uzun vadeli bir politika olarak destekleme kararı almıştır.

Uzmanlar PPK’da bunun tartışılmış olmasını şaşırtıcı bulsa da önümüzdeki dönemde sürdürülebilir finansman konusunda Merkez Bankası’nın da teşvik edici politikalar uygulayabileceğini dile getirdi.

Faizler yüzde 16'ya indi: Piyasalar ne tepki verdi?

 


 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (53)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Objektif22 Ekim 2021 07:14

    Hatalı yanlış karar objektif bakarsak.

  • Memocu21 Ekim 2021 23:11

    Memnun oldun mu verilen e ri yerine getirdin mi Yediden itibaren yagmur gibi gelen zamlardan magdur olan vatandaşların hakkını nasıl ödeyeceksiniz. Allah cok buyuk cok bunun hesabını sorar insallah

  • Fnr21 Ekim 2021 20:20

    Donkişot yel değirmenine savaş açtı.

  • manyak herif21 Ekim 2021 20:00

    Çözüm Türkiyenin ekonomi dalında süper beyni ,eski maliye bakanlığı  kontrolörlerinden sayın kılıçdaroğlunu Merkez Bankası başkanı yapmaktır.En kısa sürede Merkez Bankasının anahtarı sayın Kılıçdaoğlu'na teslim edilmelidir.

  • Tr693423 Ekim 2021 08:13

    Sen kafayı yemişsin

  • BORSACI21 Ekim 2021 18:10

    benim hükümetten anladıgım şu biz ülkeyi yönetemiyoruz birazda chp yönetsin der gibi oldu zaten bu durumda akp de biter. 

  • AHMET ÖZBİR21 Ekim 2021 18:06

    HELAL olsun Yiğit T.C. Merkez Bankası'nın Başkanı Sn. Şahap Kavcıoğlu'na, hiç aldırış etmedi KAOSÇULARIN TEHDİTLERİNE!.. Yarım puan piyasa indirim bekliyordu, öyle olmaz böyle olur İKİ PUAN İNDİRİP REİS'E BAĞLILIK SUNULUR, MİLLETİN DUASINA KONULUR.

  • Türkoğlutúrk22 Ekim 2021 08:18

    Yok ya bir yaratik bu kadar işine bağlı olamaz. resmen yalama manyağı olmus

  • Aktrol21 Ekim 2021 18:19

    2835 tl ye sürünen, 5 maaş alıp maaşı 50 binlere çıkanlara helal olmasın.

  • yaktug21 Ekim 2021 18:15

    hadii lan ordan yalaka sanki bekar karı bosasa ne olacak  millete kazık girdi  yakında herseye zam sonra enflasyon yüksek ee faiz nerede hiç bir ülkede faiz enflasyonun altında olmaz ..ama senin gibi  makarnacıların yüzünden  ülkenin durumu ortada

  • Hehe21 Ekim 2021 17:37

    Koltuk icin ulke satana denecek yakinda gorecegiz cevabi bekle 23

  • www21 Ekim 2021 16:59

    Talimatla alınmış bir karar. Türk Cds ler 480 in üzerinde. Yani risk primimiz oldukça yüksek. MB ye güven kalmadı. Gemisini  yürütene kaldı meydan

  • yatırımcı21 Ekim 2021 16:40

    takma diş nazmi merkez bankasında yardımcı gerisini siz düşünün

  • Mütevazi21 Ekim 2021 16:10

    Koltuğu sağlama aldın başka açıklaması yok

  • vatandaş,21 Ekim 2021 16:06

    5 li müteahiddi kurtarmak için tüm ülkeyi fakirleştirdiniz. yazıklar olsun size

  • Ticarethane21 Ekim 2021 16:04

    Merkez bankasi doviz burosu olmus, akillari sira indir kaldir para kazaniyorlar. Varlik fonu ve cevrelerindekilere daha onceden haber verip al sat yaptirmiyorlardir umarim. Boyle yazayimda siz anlayin ne demek istedigimi :) . Olan vatandasa oluyor. Tabi bosverin vatandasi siz ve cevrenizdekiler iyi olun yeter.

  • şüpheci21 Ekim 2021 15:31

    Vatandaşın parasını ucuzca topla zengine ver.Peki konut kredi  faizleri tüketici kredi faizleri neden düşmüyor.Bunun adı milletin üç beş kuruşunu bedavaya kapatmak.

  • fafa21 Ekim 2021 15:26

    Yanlış yaptın Aslan'ım,umarım 2018'deki gibi yüz 4.5 faiz artırmazsın.Kimin haberi oldu,nasıl haberdar oldular doları sattılar,dün 9.20 'ye düşürüp yeniden aldılar şimdi tekrar satacaklar.

  • Mucise Reis ;)21 Ekim 2021 15:19

    Bir ülkeyi merkez bankası kaldındıracak, ekonomıyı sorunları çözecek ise, acilen 5 - 10 TANE DAHA AÇALIM :D  ... böyle mantikmatematik nereye gider ulke ?

  • Mucise Reis ;)21 Ekim 2021 15:04

    Gençler, eskiden ABD ye Avrupaya gidece çalışacaz diyordunuz...Orada euro usd değerli Türkiye de iş açabilirsiniz 1 yıl çalışıp gurbette... Gidemeyenler korkmasın, tanzanya, uganda, papuayenı gıne, zatunya, martunya gibi kable devletlere gidip, orada çalışabilirsiniz. Türkiye parası karşısında oranın paralarıda değerlenmeye başladı :D vide mize, sorun etmeyın aramıyor bu kabile devletleri. :D TL pul oluyor 

  • Mucise Reis ;)21 Ekim 2021 15:02

    Demet sanayici zor durumda. Firmaların batması , kredilerini ödeyememesi durumunda, DEvletimiz el koyup , krizi yönetemeyecek ekonomık durumda. Ben burada bu acı tabloyu gördum. Firmalar batmasın, çekler patlamasın,firmalar kredi çeksin, vergileriniödesin, sıcak para piyasa donsun. KREDİ ÇEKMEYEN KREDİ KART KULLANMAYAN  kalmasın. Böylece  insanlariyi kötu yaşasın... Aslında modelsizliğimiz ortay açıktı. Devletimizinde büyük bir kaç firmamızı devralıp borçlarını ödeyemeceyk ekonomıde oldugunu goruyoruz. TL düşerse, yabancı gelir SATIN ALIR, İŞLETİR, İŞÇİ ÇOK modelindeyiz. Allah işsizin yardımcısı olsun.. Model, şirket ortaklığı /yabancıların reel şirker satın alması, butçeceki İŞÇİ GELELİR ARTIŞI dendiğinde aklıma gelen oldu :D dilim elvermedi..Bu iş böyle çözülmez. 

  • Devamkkkeeee21 Ekim 2021 14:58

    Tebrikler başkanım devamını bekliyoruz haramzadeleri üzmeye devam edin keferenin parasına yatırım yapanlar kısa süre sevinsin onlarda zamanı gelecek hedef 2023

  • Türkoğlutúrk22 Ekim 2021 08:19

    Eminim dalga geciyorsun,

  • fafa21 Ekim 2021 15:32

    Ne saf adamsın.Hiç mi kafan çalışmıyor.Dolar 9.48 oldu. Her şey pahalanacak.

  • Gerçek para kazanmak21 Ekim 2021 14:56

    elin yabancısı gelip bu ülkede yatırım yapıyor. Bizim yerliler dolar alıyor.Parayı failze yatırıyor.  Doları almayıp yatırım yaparsan kazanırsın . Faiz bence sıfılanmalı. Faizin sıfır olduğu ülkeler zengin. Hemen bazıları suudi arabistanı örnek vereceğimi sanıyorlardır. Ama benim söyleyeceğim ülke Japonya . Faiz kararı açıklanır açıklnamaz. Doviz bürolarınınönüde bekleyen kolay zengin olmuş binlerce kişi var. Bu kişilerin yüzünden dolar ve euro yükseliyor. Doların yükselmesine sebep  kolay para kazananların oyuna gelen halk başka kimse değil.  Müslüman  ülkede  müslüman faiz artsın diye dua ediyor. çok ilginç değilmi.Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Türkoğlutúrk22 Ekim 2021 08:22

    Senin taptiklarin gidip ABD de yatırım yapıyor,beşli çete parasını yurt dışına taşıyor yatırımı benmi yapacak,sen önce Mısır pasoportu ile yurt dışında kimin çocuğu geziyor bir ogren

  • Vatandaş21 Ekim 2021 14:54

    Yine sizler daha zengin biz daha fakir olduk.

  • Honkie Ponkie21 Ekim 2021 14:37

    AHMET ÖZBİR DİYE BİRİ VARDI BUNLARI SAVUNAN;HALA SAVUNUYO MU ACABA.SİZİ GİDİ DOLARCILAR SİZİ.

  • Aktrol21 Ekim 2021 16:05

    Aadam devlet memuru olmuş.müdür, savunacak tabi.  emeklılıkde yakın. 

  • ASİ21 Ekim 2021 14:36

    bu ülke 5 ten büyük tür, elbet bir gün devran dönecektir ve  ülkeye çektirdiğinizin hesabını vereceksiniz. 

  • Türkoğlutúrk22 Ekim 2021 08:23

    Önce biraz tarih oku.misir 1950/1970 Lübnan 1966/1980 sonra konuş cahil

  • yatırımcı21 Ekim 2021 16:05

    apple ın değeri 2,5 trilyon 583 milyar TL Türkiye 2021 bütçesi 1 trilyon 101,1 milyar. 

  • ASİ21 Ekim 2021 15:31

    Tunahan, benim bahsettiğim, gelirleri dövize endekslenen   beşli müteahhit grubu.

  • TUNAHAN21 Ekim 2021 15:04

    NAH BÜYÜKTÜRRR...BİR TANE ŞİRKETİİ SENİN ÜLKENİ SATIN ALIR

  • Yorum21 Ekim 2021 14:30

    İçerden öğrenilenler yasası nerde kardeşim kime sızdırıldı faiz düşeceği halk gyo neden tavan oldu kaç gündür kımıldamayan ziraat gyo aynı vakıf gyo aynı açıklama yapın merkez bankası

  • Bunlar21 Ekim 2021 16:09

    Akillari sira para kaldiriyorlar piyasadan ama secimde biz kaldiracagiz oyumuzla

  • BORSACI21 Ekim 2021 14:25

    halkın ekenomisine balyoz vuruşu yaptınız tebrik ederim zam yagmuru zaten başlamıştı şimdi sagnak yagmaya başladı.

  • Tekno papaz 21 Ekim 2021 14:20

    Beklediğim bir olaydı. Mb üç kişinin alınması bunun sinyaliydi. Hatta 200+ da olabilirdi ama 250/300 veya 200 hiç farkı yok dolar 10 görür yakında

  • Hesapsız21 Ekim 2021 14:14

    Aslında yüzde onların altında olmalı. Banka parası varsa verir yoksa yok satar.

  • ADALET21 Ekim 2021 14:41

    ÇOK SALAKCA BİR YORUM EKONOMİ ÖGREN ÖYLE GEL MAKARNACI

  • Yorum21 Ekim 2021 14:13

    Faiz indirimini önceden bilenleri söyleyin gayrimenkul hisseleri niçin yükseliş yaptı vkgyo ziraat ve halkgyo uyanıklar sizi

  • misafir21 Ekim 2021 14:20

    inşaatçılara çalışıyor beton kafalılar, vatandaşın canı çıkmış umurlarında mı,  

  • ferdi21 Ekim 2021 14:12

    vatan hayini dolarcı bunlar. doların yükselmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. TL çöp oldu.

  • Kadir Kaleli 21 Ekim 2021 14:12

    Bu ülkede yaşadığımız için Tanrı bizi direkt cennete almalı.. Ne çektik bee arkadaş.

  • yolsuz21 Ekim 2021 14:11

    kara köprü narlıktır,doları olmak varlıktır..battığıma gam yemem...bu cahiller harlıktır.

  • fafa21 Ekim 2021 15:35

    Güzel.Hangi türküden esinlendin?

  • reco21 Ekim 2021 14:10

    bez getir ...

  • misafir21 Ekim 2021 14:10

    amacınız  ne sizin? Ülkeyi kaosa mı sürüklemek, yetmedi mi milletin canına okuduğunuz? Gerçek enflasyonun  birçok ürün ve hizmette yüzde 50 lerde olduğu bir ülkede aldığınız bu kararın mantıklı bir açıklaması var mı? 

  • edy21 Ekim 2021 14:10

    Ya herru Ya merru ..

  • Misafir 21 Ekim 2021 14:09

    Tarımı bitirdiniz teşekkür ederiz

  • Aldınız dolarları vurun milllete21 Ekim 2021 14:05

    Aferin lan em eri. Stokladınız dolarları. 12. Ayda verirsiniz elimize. Bravo Şahabbbbb

  • Özer 21 Ekim 2021 13:58

    Enflasyon oranının altında faiz seviyesi görülmüş mü? Doların bu kadar yükselip her şeyin fiyatının artmasının sorumlusu PPK. Bu kez indirim olmayacağını tahmin ediyorum!

  • FDSF21 Ekim 2021 14:08

    HEMDE NASIL İNDİRDİLER. MİLLET FAİZDEN PARA KAZANMYA İYİ ALIŞTI.ÇALISANLARIN GÜNAHI NE.