E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faiz indirimlerinin sonuna geldi mi---

Merkez Bankası faiz indirimlerinin sonuna geldi mi

Merkez Bankası faiz indirimlerinin sonuna geldi mi
12 Aralık 2019 - 15:39 borsagundem.com

Merkez Bankası faiz kararı ardından Türk Lirası dolar karşısında değer kazancını sürdürürken uzmanlar faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceği hakkında görüşlerini bildirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2019 yılının son toplantısında % 14 olan politika faizinde 200 baz puan indirime gitti ve faizi % 12’ye çekerek yılı toplam 1200 baz puanlık indirimle tamamladı. Bloomberg anketine göre faizlerde 150 baz puan indirim bekleniyordu.

Karar sonrası Türk Lirası dolar karşısında değer kazancını sürdürdü.

Geçen sene Lira'nın tarihi düşük seviyelere inmesinin ardından 6 aydan kısa süredir görevde bulunan Başkan Murat Uysal gevşeme döngüsünü başlattı.

Uzman Görüşleri

Paris merkezli Credit Agricole'dan Guillaume Tresca, son hamleyi sürpriz olarak niteledi, Lira stabil seyrettikçe faiz indirimlerinin süreceğini ifade etti.

Bloomberg Ekonomisti Ziad Daoud geçen seneki kur kriziyle para politikasındaki sıkılaşmanın son indirimle tersine döndüğünü belirtti, faiz indirimlerine gelecek yılın 2. çeyreğine kadar ara verileceğini öngördü.

Merkez Bankası'nın yıllık para politikası toplantı sayısını 8'den 12'ye çıkarması bundan sonra bankanın daha ufak adımlar atabileceği sinyalini veriyor.

Türk Lirası bu yılki faiz indirimlerine fazla tepki vermedi, TL'de bir aylık beklenen volatilite Aralık'ta birkaç yılın en düşük seviyesine indi. Yine de Lira bu ay dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erol g.ll13 Aralık 2019 07:15

    HALÂ FAİZLER ÇOK YÜKSEK OLDUĞUNDAN BORÇ ALMA/VERME İNDİRİMİNDE BİR PUANLIK SİSTEME GEÇİLMELİ

  • Tam komedi12 Aralık 2019 17:01

    Faiz enflasyonun sebebi deniyordu ! Hani enflasyon %10,56  niye faizi %12 de bıraktınız ? Bu bile ilkokul çoçuğunun anlayabileceği şekilde gösteriyor ki enflasyon sebep faiz sonuç dur !!!! Eğer onların dediği gibi olsa idi faizi düşürmek için enflasyonun inmesini beklemezlerdi ! Ama gel gör ki ekonominin e sini bilmeyenler her yapılanı doğru sanıyor !!!  

  • Kamilazbilir12 Aralık 2019 18:34

    Hangi eflasyon ,,,eflasyon yuzfe 40 bu tuikci damafin arkadasi beraber kat kalem dengelenmeli dalgasizca vipli pencuse ardindan sesiyekli aaaaaa eflasyon dusuyoooooo huhuhuuaaa ne dusuyo efladyon fiyatlar diusuyo demiyolar haklilar ef Ladyon dusutyo

  • Okie Dokie12 Aralık 2019 15:59

    Bu ay dolara karşı en fazla değer kaybeden para birimi TL. Gerisi fasa fiso.

  • Yılmaz12 Aralık 2019 20:29

    Boş konuşuyorsun,yıkıl hadi bakim.

  • Dejavu12 Aralık 2019 17:34

    Bi bitmedin gitti