E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası da 'fırsatçılar' dedi---

Merkez Bankası da 'fırsatçılar' dedi

Merkez Bankası da 'fırsatçılar' dedi
05 Ekim 2018 - 11:00 borsagundem.com

Kur artışını bahane edip fırsatçılık yapanlara karşı mücadele devam ederken, Merkez Bankası da, döviz geçişkenliği düşük ürünlerde bile yüksek fiyat artışı yapıldığını tespit etti

Ağustos ayı ortasında şiddetini artıran kur atağını ekonomi yönetiminin aldığı kararlarla püskürten Türkiye, 15 yılın zirvesine çıkan enflasyonla topyekün mücadelenin çerçevesini önümüzdeki hafta belirleyecek. Tarım İzleme Komitesi'nden Hal Yasası'na kadar birçok konuda önemli adım için hazırlıklar devam ederken, bir yandan da kur artışını bahane edip fırsatçılık yapanlarla mücadelenin boyutu genişliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "olağandışı fiyat artışlarını zabıta ekiplerine bildirin" mesajının ardından, "Alo 175" hattına 27 bin 500 şikâyet gelirken, Merkez Bankası'nın dün açıkladığı, Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu da fırsatçıları açık bir biçimde gözler önüne serdi. Merkez Bankası raporunda, maliyetleri döviz kuru ile ilişkili olmayan sektörlerdeki fiyat artışlarına dikkat çekerek, fırsatçılara gönderme yaptı.

KUR ARTIŞI BAHANE

Merkez Bankası eylülde yüzde 6.30 artarak yıllık bazda yüzde 24.52'ye yükselen enflasyonla ilgili olarak dün yayımladığı raporda, fiyat artışlarının alt gruplar geneline yayıldığı, enflasyondaki yükselişin ana sürükleyicisinin temel mal, gıda ve enerji grupları olduğu belirtildi. Raporda "Bu dönemde başta hizmetler olmak üzere döviz kuru geçişkenliği düşük olan kalemlerde dahi yüksek fiyat artışları kaydedilmesi dikkat çekmiştir" tespiti yapılarak, dolardaki artışı bahane ederek, maliyetleri kurla ilgisi olmamasına rağmen zam yapanların olduğuna vurgu yapıldı.

TEMEL GIDAYA DİKKAT!

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Merkez Bankası'nın maliyeti dövizle ilişkili olmayan ürün gruplarında yapılan zamlara dikkat çektiğini belirterek, "Temel gıda ürünlerindeki fiyat artışlarına bakmak yeterli. Fırsatçılık olarak nitelendirilen bu duruma Başkan Erdoğan da özellikle dikkat çekti" dedi.

FIRSATÇILARA GEÇİT YOK

Kayseri Ticaret İl Müdürlüğü de son dönemde kurdaki geçici dalgalanmaları fırsat bilen fırsatçıların ürünlere uyguladıkları fahiş zamların tespiti için saha denetimlerini sıklaştırdı. Girdi maliyeti ve döviz kurundan etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye fahiş fiyatlarla ürün satan işyerleri tespit ediliyor. Ekipler, okulların açılmasıyla birlikte hareketlilik yaşanan kırtasiye ve okul malzemesi satan işyerlerine şok denetimler yaptı. Ürünlerin etiket fiyatı, işyerine geliş fiyatı ve toptancıdan alış fiyatlarını faturalar üzerinden tespit eden ekipler, fahiş artış uygulayan işletmeler hakkında tutanak tuttu.

DENETİMLER TAM GAZ SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fiyat farklılıkları ile ilgili olarak belediye başkanlarına yönelik çağrısı üzerine harekete geçen Gaziantep Şahinbey Belediyesi, zabıta personeline eğitim verdirdikten sonra hızla denetimlere başladı. İlk denetime katılan Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, zabıtanın verimli ve yasalara uygun olarak çalışabilmesi için gerekli bilgilerin verildiğini kaydetti. Başkan Tahmazoğlu ve İl Ticaret Müdürü Bilal Yazıcı'nın da katıldığı ilk denetimlerde, ürünlerin alış ve satış fiyatları karşılaştırıldı. Denetimlerde, fahiş fiyat uygulayanlara ürün başına para cezası uygulanacağı bildirildi.(Sabah)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tuğbey 06 Ekim 2018 01:57

    Bol sıfırlı para cezası ve uzun süreli işyeri kapatma cezası uygulanmadıkça bu soyguncular her zaman olacaktır.Meclis derhal bu fırsatçılar için yeni bir ceza kanunu çıkarmalıdır.ve bu cezanın şiddeti çok büyük olmalıki ,fırsatçılar değil zam yapmak aklına bile getiremesin.biz halk olrak tükrtici olarak devletten bunu bekliyoruz.

  • KILIÇ05 Ekim 2018 22:10

    BİM MAGAZASINDA 101 MAGAZASINDA GÜNLÜK ETİKET DEGİŞİMİ VAR KÜÇÜK ŞİŞE SU BİLE 1TL OLMUŞ ÜLKENİN HER YERİNDE NEHİRLER BOŞU BOŞUNA AKARKEN BU SUYA BİLE BU KADAR ZAM OLAMAZ RESMEN SOYGUN VAR.ASKERİ ÜCRETLİ EMEKLİ MAAŞI ALANLAR BU ZAMLAR KARŞISINDA NASIL YAŞAR.

  • Kemal05 Ekim 2018 19:05

    Bu ülkede tuz kokmuş

  • Bika05 Ekim 2018 18:16

    5 ay önceki Türkiye'de ; "Antalya'da 1 liraya satılan ekmeği 75 kuruşa satarak haksız rekabet yaptığı gerekçesiyle mahkemece haksız bulunan market işletmecisi, kararı protesto edip ekmek fiyatını 65 kuruşa kadar düşürdü."

  • Okie Dokie05 Ekim 2018 15:08

    Ben bile marketteki tüm ürünlerime %100 zam yaptım. Ama ultra lüks store'umda sadece üst seğmen vatandaşlara hizmet veriyorum. Organik ürünler satıyorum. Eeeee organik ürün isteyen ücretini öder.

  • Tuğbey 06 Ekim 2018 02:02

    Birbirinizi tetikliyorsunuz.sizi protosto ediyorum.ürünler zaten organik olmak zorunda.iyide kılf bulmuşsun sizingibiler bu ülkenin vatandaşı olamaz.

  • Cem05 Ekim 2018 14:57

    Diyanet baanlıklar belediyler denetlensin esnaf denetleriyor güldürmeyin

  • aykırı söz05 Ekim 2018 14:36

    serbest piyasa ekonomisine aykırı konuşuyor merkez

  • FİKO ŞEKER FABRİKALARI05 Ekim 2018 14:30

    BU KONUDA MERKEZ BANKASINA KATILIYORUM BUNUN İÇİN ÖNCE DENİZLİ BELEDİYESİ SU FİYATLARINA BAKABİLİRİZ

  • yunus05 Ekim 2018 14:26

    Merkez bankası olarak sen zamanında gereğini yapmazsan olacağı bu. Sen şikayet etme makamı değilsin. Sen çözüm bulma makamısın. Zamanında çözüm bulamazsan böyle olur. Çözüm bulamıyorsan istifa denen bi şey var.

  • Kerem05 Ekim 2018 13:32

    Yabancı dışardan baskı yapıyor, fırsatçı lar içerden zam furyasiyla bastırıyor. Zam yapılmayan şey kalmadı sanki. Ama denetim yapılıyor ise, fiyatlar neden duzelmiyor. Son 3 aydaki yapılan zamları kim araştırıyor. Düzelme yok. Ceza vardır belki ama belkide yeterli değil. Daha detaylı inceleme ve daha iyi önlemler alınabilir se belki piyasa düzeltilebilir.

  • aa yeter05 Ekim 2018 12:55

    Wallahide yeter artık... dış güçler, usd ye saldırılar, fırsatçılar, sekonomiye saldıranlar, vb..vb.. kim yahu bunlar kımmmmmmmm.... atn atana tutan tutana hayali kahramanalra saldırıyoruz. kım yahu bunlar??? adı ne lşanı ne nereden saldırıyor kımdir nedir ... koca devlet neden engelleyemez, çokmu profesyonel sadlrıyolar iz bırakmıyolar.. yahu yeter bee... ABD de böyle açıklama yap işinden ederler adamı, ya dini açıklama kader, Allahın dediği olur, yada hayali saldırganlar.. ben böyle ülke yonetim modelini Türkiye ye hiçç yakıştıramıyorum. ortaçağda kaldı böyle açıklamalar

  • Koray 05 Ekim 2018 12:31

    Ülkenin. Doviz kaynaklarını savurmuşlar bol bol borç yapmışlar, ülke temerrüt duruma düşmüş, bu koşullarda dünyanın neresinde olursa olsun sonuç aynı olur. Ama beceriksizliklerini duş mihraka iç fırsatçı mihraklara bağlayarak örtüyorlar. Böylece kimsenin ülke ekonomi ve finansının nasıl kötü yönetildiğini düşünemez konuşamaz yapıyorlar kendilerince. Gerçi her konuda her olumsuzluğu sürekli duş mihraka bağlana geleceği çok yoğunlaştı

  • Zilgit05 Ekim 2018 11:53

    Merkez bankasi yukaridan zilgiti yemis demek... ;).. Allah vatana millete kolaylik versin

  • mahir05 Ekim 2018 11:51

    arkadaşlar görün bakın bizi kimler yönetiyor. daha neyin neden olduğunu anlayamayan mantık bizi yönetirse aha ülke bu hale gelir.

  • Faiz lobisi05 Ekim 2018 11:36

    Ne yapacakdılar zararına malmı satacaklardı ikinci zam dalgası asgari ücret artışı sonrasinda yaşanacak o henüz fiyatlara yansımadı.

  • Faiz lobisi06 Ekim 2018 12:19

    Ben başka ülkeye gitmek istemem ancak bu ülkeyi modern huzur ve refah halinde yaşanir bir ülke olmasını isterim örnek aldığım ülkelerde milyonlarca gurbetçilerimizin yaşadığı ülkemize döviz gönderdiği batı ülkeleri peki sen ülkemizi hangi ülkeler gibi olmasını istiyeyip mecbur kaldığinda o ülkelerde yaşamak istersin?

  • Tuğbey 06 Ekim 2018 02:06

    Sen git başka ülkeye.Türkiye senin vatanın olamaz.

  • alf05 Ekim 2018 11:28

    eflasyon verisini hesaplayamayan, dolarin ilk tirmanisina seyirci kalan mb’nin böyle aciklamar yapmasi gayet dogal.

  • Tuğbey 06 Ekim 2018 02:09

    Merkezin en büyük hatası dolar 450 lerdeiken müdahale etmemesi piyasayı bu hale getirdi.

  • yalçın05 Ekim 2018 11:26

    fırsatçılar elektiriğe dogalğaza suya her ay yüzde 9 zam yapıyor.

  • Emekçi05 Ekim 2018 11:04

    Evet firsatcilar elektrik, su, yol ve köprü geçişlerine zam yaptı. Hain fetoculer. Taksiciler bile bu kervana katıldı, yuh olsun

  • Lale05 Ekim 2018 11:30

    Hükümet zam yapıyor herşeye, harcamalarını kisacagina. Milletvekilleri Ağustos maaşını almasaydi mesela, zaten meclis tatildi