E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan flaş açıklamalar---

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan flaş açıklamalar

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan flaş açıklamalar
23 Nisan 2021 - 21:55 borsagundem.com

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber, A Haber ve CNN Türk ortak yayınında ekonomi gündemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber, A Haber ve CNN Türk ortak yayınında ekonomi gündemi ile ilgili açıklamalarda bulunuyor. Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın rezerv ve 128 milyar dolar tartışmalarıyla ilgili olarak, "MB bireylere döviz satmıyor. İnsanların kafasını karıştırmak için belirli rakamlarla insanları bir yere götürmek için algı operasyonu yapılıyor. Böyle bir şey yoktur" ifadelerini kullandı. Kavcıoğlu, canlı yayında Merkez Bankası'nın altın rezervlerini açıklayarak, "Türkiye'de yıllardır 120 ton altını vardı. 2012'de başlıyor. 2019 ve 2020'de Türkiye 720 ton altına çıkıyor. Türkiye'nin şu an merkez bankası rezervlerinde 720 ton altını var" dedi.

İşte Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

'VERDİĞİM RAKAMLAR NETTİR VE DOĞRUDUR'

Bugün rezerv konusu tartışılırken o günkü şartları göz önüne getirmemiz gerekir. 2020'ye girdiğimizde dünyada da gelişmiş ülkelerde de doğrudan ve portföy yatırımlarının azaldığını görüyoruz. Türkiye'nin de buradan aldığı pay ister istemez azalmış görünüyor. 2020 pandemi krizi, dünyayı çok kötü şekilde etkileyen bir kriz. Diğerlerinden ayıran en önemli şey şu durum bence. Daha önceki krizlerin bir altyapısı vardı. IMF'ye gidilecek mesajları, IMF'ye gitmek zorunda olduğumuz haberleri hep yapıldı ama Türkiye diğer ülkelerden farklı olarak hem sağlık açısından hem de para ve mali konular açısından çok iyi yönetti. 2019'da biz pozitif cari fazla verdik. Merkez Bankası olarak verdiğim rakamlar nettir ve doğrudur. Pandemi döneminde dünyada yaşananlarla beraber Türkiye'de yaşananlarda bir döviz talebi ya da yabancı insanlar ülkesine dönecek, bu parayı istiyor.

MERKEZ BANKALARI NİÇİN REZERV BİRİKTİRİR VE KULLANIR?

2020 yılında siz bu talepleri bir şekilde karşılamanız lazım. karşılamazsanız oluşacak şeylerle Türkiye yüzleşecekti. 2020 sonunda Türkiye bütün bu taleplere cevap vermiştir. Hem reel sektör yurtdışı borçlarını ödemiştir, bankacılık finansal borçlarını ödemiştir, kendi ithalat borçları dahil varlıklarını artırmıştır. Bunun sağlıklı işlediğini şuradan görebiliriz: Faiz yükseldiğinde yabancılar yeniden gelmiştir. İnsanlar Türkiye'ye parasını getirir, istediği zaman da parasının alıp gideceği bir ortamın olduğunu çok net biliyorlar. Bu taleplerin karşılanması için Merkez Bankası o gün Hazine'yle beraber oluşturulan işlemler var. Rezerv konusuna geldiğimizde, Türkiye'de 83-84'ten sonra rezerv birikmeye başlıyor. 2020'ye geldiğinde 15-20 milyar rezervi var. Daha sonra 30 milyara kadar oluşan rezerv var. Kurun daha sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için de yapılan işlemler var. Ama esas onun arkasında oluşan bir talep var. Gerçek kişilerden, reel sektörlerden, bankalardan talep karşılanmıyorsa ya fiyatlar yukarı gidecek, ya faizi yükselteceksiniz. Kendi içerisinde dengeye gelmezse Merkez Bankası orada piyasaya giriyor.

'GİZLENEN SAKLANAN BİR ŞEY YOK'

Hazine'nin MB'deki hesaplar kullanılarak döviz alım satımıyla piyasa arzının dengelenmesi 2017'de. Televizyonlarda bu işlemlerin 2019 seçimlerinden önce yapıldığı söyleniyor. Değil. MB dalgalı kura geçtikten sonra döviz alım ihaleleri 2016'ya kadar yapıyor, 2016'dan sonra bunu bırakıyor. Protokolün tamamen hukuki dayanağı var. MB'nda hukuki bir dayanağı olmayan hiçbir işlem yapılmaz. Bugüne kadar yapılmamıştır, bundan sonra da yapılmaz. Bu protokol dahilinde, 2017 Şubatından itibaren yapıldı. 2020'de yapılmasının nedeni de pandemi şartları. Bu işlemler gizli yapıldı, protokol açıklanmadı, rakamlar verilmiyor. Peki siz bu rakamları nereden biliyorsunuz? Biz bu rakamları açıklamadık. Dünyada en şeffaf veri açıklayan merkez bankalarından biri TCMB'dir. Günlük olarak açıklanır. Analitik bilanço okumasını bilen herkes buradan bu rakamları alır. Bizim analitik bilançomuzda o veriler günlük yayınladığı için zaten orada var. Gizlenen saklanan bir şey yok. Bilançodan görüldüğü kabul edildiği zaman bu sefer kimlere satıldı demeye başladılar. Dünyada bu şekilde bir veri açıklama söz konusu değil. MB bireylere döviz satmıyor. İnsanların kafasını karıştırmak için 128, o kur 6.85. Belirli rakamlarla insanları bir yere götürmek için algı operasyonu. Böyle bir şey yoktur.

AYRICALIKLI İŞLEM İDDİASI

Böyle bir şey söz konusu olamaz, yapmak isteseniz de yapamazsınız. Merkez Bankası'nın veri açıklama konusunda şeffaflığı dünyadaki en iyi merkez bankalarından bir tanesiyiz. Bu kadar şeffaf bir bilançomuz var ve günlük oradan her şeyi izleme şansınız var. Biz kimseye 128 rakamını söyledik. Peki bu arkadaşlar bunları nereden buldular? 'Protokolün içeriğini açıklayın.' Böyle bir şey olabilir mi? Avrupa Merkez Bankası 2000 ve 2010 arası Euro'yu baskılayabilmek için yaptıkları işlemleri 10 yıl sonra, 2020'de açıkladı. Japonya Merkez Bankası sadece yıl sonu toplu olarak veriyor rakamları. Siz neden 2017'yi, 2018'i sormuyorsunuz? Daha önce döviz müdahaleleriyle yapılan işlemleri niye sormadınız? Daha önce döviz müdahaleleriyle yapılan işlemleri niye sormadıız? 2013, 2014 gibi dünyada oluşan bir ters gidiş, kuru baskılamak zorunda olduğunuz dönemlerde döviz satım müdahalelerinde bulunursunuz. Dönem dönem Merkez Bankası bunu kuru sağlıklı bir şekilde oynaklığının devam etmesi için müdahaleleri olmuş. 2016'dan sonra başka bir yol denenmiş.

'2020 KRİZİ KİMSENİN BURNU KANAMADAN ATLATILMIŞTIR'

Türkiye o krizi yönetebildiği için vatandaşımız o krizden etkilenmeden çıktı. 2019-2020'de hiçbir şey yapmayabilirdiniz, piyasaya bırakabilirdiniz. 2020 Türkiye dünya buhranından, hatta ondan da daha fazla sıkıntının yaşandığı bir yılı konuşuyoruz. Diğer ülkelerin nasıl destek aldığını biliyoruz. Diğer merkez bankaları yapınca TCMB hiçbir şey yapmadan mı duracaktı? Öyle yapıldı, böyle yapıldı; sonucuna bakalım. Sonucunda Türkiye vatandaşı, reel sektör, kimsenin burnu kanamadan, pandemi krizi atlatılmıştır.

'MERKEZ BANKASI HİÇ OLMADIĞI KADAR İYİ DURUMDA'

Kurun oynaklığının sağlıklı bir şekilde yönetilmesi, dolayısıyla müdahale değil. Ben başkan oldum, atandım. Pazar günü basın bildirisiyle açıkladım. Banka müdürlerine de bir müdahalemiz olmayacağını, herkesin kendi bilançosunu yöneteceği şeklinde mesajlar verdim. Ama gece Asya piyasalarında müthiş bir dalgalanma oluşmaya başladı. 11 milyar dolar o bir haftalık süre içerisinde piyasadan çıktı. Ben MB olarak hiçbir şey yapmadım, piyasa karşıladı. 2020'de dövize dönen bireyler otomatik olarak piyasada o talebi karşıladı. Döviz almak isteyenlere dövizini bozdurarak cevap verdi. O gün ülkemin rezervlerinde yeterli para olduğu için piyasa o 11 milyar dolarlık talebi karşıladı. Bir şeylere ulaşmak için değişik hesaplamalara gitmeye gerek yok. Türkiye Merkez Bankası olarak ve TC Devleti olarak şu an olmadığı kadar iyi durumda. Rezervlerin yapısı değişmiştir Türkiye'de. Yıllardır 120 ton altını vardı. 2012'de başlıyor. 2019 ve 2020'de Türkiye 720 ton altına çıkıyor. Türkiye'nin şu an merkez bankası rezervlerinde 720 ton altını var. Türkiye'nin 120 ton altını yurt dışındayken, 2017-18'den sonra Türkiye'nin tüm altınlarını Türkiye'ye getirmiştir. Türkiye'nin tüm altınları şu an Merkez Bankası'ndadır. Şu an bu yıllık 50 ton 1-2 yıl içerisinde 80 tona çıkacak inşallah. Önümüzdeki hedef, rezervleri daha kalıcı, güçlü şekilde oluşturmak. Türkiye'de hem rezervlerimizi daha kalıcı hale getireceğiz, hem de üretimi, ihracatı finanse ederek daha iyi bir sistem oluşturacağız. 2003'e kadar rezerv yok. Şu an 90 milyar dolar brüt rezervimiz var. Rezervin açılımı da önemli. Yaklaşık %40'ı üzerinde Türkiye'nin kendi altın rezervi. 2003'ten sonra oluşan rezervler nasıl oluşmuş? Portföy girişleriyle, sıcak para girişleriyle. Kur düşük olduğu için döviz alım müdahaleleriyle oluşturulan bir rezerv var, 130 milyar dolara kadar çıkan. Yurt dışından gelen dövizlerin alım ihaleleriyle oluşturuyorsunuz bunu. Türkiye 2020'de de bunu yapmıştır. Şuraya gitmiş, bunun hesabına geçmiş; bu ifadeler doğru değil ve vatandaşımızı da yanlış yönlendiriyorlar.

'REZERVLER SADECE YER DEĞİŞTİRDİ'

Bankaların, piyasaların ihtiyacı olan TL'yi MB karşıladı. 'MB'nın kaybolan rezervleri' diyorsunuz ya, o rezervler sadece yer değiştirdi. Benim rezervlerimden çıkıp banka hesaplarına döviz olarak giden parayı ben o parayı tekrar alıyorum döviz olarak, piyasaya TL veriyorum.

Rusya'da sürpriz faiz kararı

Dolar trendi altına yaradı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (65)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • atakan24 Nisan 2021 18:21

    MB başkanı şunu izah etmeli. Kendisi başkanlığa gelmeden önce dolar 7.20 tl idi. Şimdi neden 8.39 tl. Dolar neden birden %16 yükseldi. MB başkanı siyaset yapmamalı. Siyaset yapacaksan parti kur. 

  • Uzman24 Nisan 2021 17:57

    Yeni  şafak dite bu kazte varmis ,orda yazı yazıyormuş ,bu sabah bakiyo merkeze başkan olmuş sayesinde borsa şirketleri yaklaşık 20 milyar değer kaybetti bi günde hala efiyo ,,maden mühendisi maliye bakanı yerel bi adı bile bilinmeyen 1000 tirajlı beklim bu kaxtede yazı yazarken  merkeze müdür olan bir akp parti rejimi sempazitani ulje darmadaaann hala para duruyo diyo borsayı batirdi  döviz uçuşta sayesinde 

  • şeref gocmen24 Nisan 2021 17:50

    sayın başkan yabancı borsadaki hissesini satıp dolarını alıp ülkesine dönerken sen neden kurun yükselmesini engelleyip doları ucuzdan yabancıya veriyorsun.esas sorun bu.bırak serbest piyasadan alsın.belki o zaman doları almak için daha çok türk lirası ödeyecekti.serbest kur rejimine müdahale ederek türk halkını soydurmuş olmuyormusnuz yabancıya.ben lise mezunu olarak bunu biliyorumda siz bilmiyormusunuz.yoksa arka planda birşeylermi dönüyor

  • Sığır24 Nisan 2021 16:07

    Madem merkezin durumi çok iyi, faizler niye %19? Madem merkezin durumi iyiydi niye 2 yılda 4 merkez bankası başkanı görevden alındı?

  • Faziciler24 Nisan 2021 19:06

    Faiz sever oldukları için

  • Yaşar24 Nisan 2021 15:30

    Paralar yamdı bitdi kül oldu

  • AHMET ÖZBİR24 Nisan 2021 13:17

    ALTINA leke sürmeye kalkanlar sizin bu ülkeye ne katkınız oldu ki T.C.'Yİ SÜPER GÜÇ yapan VATANSEVDALILARINA düşmanca saldırıyorsunuz. Ancak Devlet'imin Merkez Bankası "ALGI BİZE SÖKMEZ AL SANA BELGE, İKİLE GÜLE GÜLE"ye gelen açıklamalarından dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. AK GELDİK, KARA'LARI DAİMA YENDİK HAMDOLSUN. Türk'e iftira atanlar her şartta KÜMEDE OLACAKLAR.

  • Bokio kokio24 Nisan 2021 18:01

    Huhhhuhaaaaaaa bu amed enteresan borsa şirketler 100 milar defer kaybetti döviz uçuşta bu pudraci belli huhuuouhhhaaaa pazartesi cokys hızlanacak kanal istanbul hikayesi de tutmadı kimse inanmiuor öteki gazlar paketler gibi borsada yansiyo özellikle emlak gyo çöküşü kabak gibi şurada ziraat gyo komedis olacak borsada iki katı değerden galja arz ,çeyrek fiyata emlak gyo varken huhuhuh

  • 😂24 Nisan 2021 14:34

    Atma ziyaaaaa

  • Vatandaş24 Nisan 2021 13:13

    Adam merkez başkanı değilde akp siyasetçisi, iki tane teknik cümle filan kur değil mi, liyakat sıfır, Allah sonumuzu hayreyleye..

  • Musa24 Nisan 2021 12:48

    kaç günlük başkansın ne biliyorsunki, sen açıkladın diye biz inandık mı? İki cümleyle değil Her kuruşu Kalem kalem nereye harcadığınızı yazacaksınız

  • Halktan biri24 Nisan 2021 12:33

    Bir günde çıkıp biz yanlış yaptık yanlış politika izledik diyeceklermi acaba hep biz dogruyuz hep biz mağduruz halk yemiyor artik

  • Bir yorum24 Nisan 2021 13:00

    2001 krizi başarısızlıktır  Türkiye yi dizlerinin üzerine çökertme  projesidir.  Bunca badire ve sizin gibi ahmaklara rağmen çok başarılıdır.  Ahmaklık ayrı alçaklık ayrı  Alçaklara rağmen de Türkiye  yolunda ilerlemeye devam edecektir.  Bu kriptoccu  ergen aklını kendine sakla!  Çünkü çok sırıtıyor.  

  • Husa.24 Nisan 2021 12:04

    Soru sogru arkadaşlar 128 milyar nerede.bu para dogru kula ilsa eritilmiş.su an fazi 15 kur .7.20 ydi buna cevap veremiyorlar.Vatandaş olarak bu enflasyonda birdan cikiyor.fakirlesiyoruz.olay bu .yaziktir günahtır.

  • Huso24 Nisan 2021 12:01

    Başkanim hikaye kısmını gec.6.85 den okadar dolar neden satıldı.ihtiyac yoktuk.sizde dediğiniz gibi rezerv kalkanını kırdınız.onemli olan paranın kaybolması degil tabiki kaybolmayan.önemli olan kurla yapılan savas ve rezervinin erimesi.dolar 8.30 şuan demekki yalnız politika olmus.faiz 19 ve dolar 8.30.i.illa paranın kaybolması gerekmiyor yalnız politikayla erimiş. Paralar..2 hafta bile kapanamaddiniz.para ödememek icin.lutfen hikaye anlatmayın.

  • tuccar24 Nisan 2021 11:47

    6ay önce herkez borsada ufak tabela sırketlerine para yatırıyordu sonra kriptolara gectiler.şimdi herkes dovize akıyor.mal aldıgımız firmalar fiyatları dolara endekslemiş.yabncılar biliyorki haziran sonunda dolar 10 a gelecek bu durumda tabiki ENDEKS 30 kagıtlarını yok fiyatına satıp çıkıyorlar.bugun yarından iyi dunden daha kotu olacak.

  • Oktay Ak24 Nisan 2021 11:42

    Algı peşinde insanları etkilemeye çalışıyorlar.Oysa yapmaları gereken proje üretip alternatif olmak ama kolaycılığı seçip ,mevcudu yakıp yıkarak amacına ulaşmak niyeti ile dış ağa babaları ile hareket ediyorlar.Bu memelkette yaşı 50 üstü olanlar her olan bitenin farkında fakat mevcut iktidar kendini gücelleyip gençleri özgürlük vaadi altında kandırmaya çalışanların ekmeğine yağ sürmemeli...Mustafa Kemal Atatürk'ü bir daha okuyup veya piyasada ki gardrop Atatürk'çülerin ipliğini pazara çıkarmalıdır.Son dönemde, insanlarda,din algısı çok bozuldu.İnsanlara kötülük etmeyin.İnsan, gerçekten İnsan, olursa zaten, yeterlidir.Yaradanın soracaklarını soranları dikkate almayın.Sadece aşağılıkların  aşağısı olmayın.İyilikte yarşın,uyarıyı çocuklarınıza yaparken,örnek olun.

  • Misafir 24 Nisan 2021 11:32

    Her şey yolunda ise Naci Ağbal bey neden görevinden alındı

  • Ms24 Nisan 2021 11:55

    Kendisine sorulan “128 milyar dolar rezerv bu kadar kısa sürece ne şekilde tüketildi” sorusuna, cevap aramaya kalkmış, ve inceleme başlatmaya yeltenmiş” diyorlar!

  • rıza24 Nisan 2021 11:14

    Şu an net rezerv -10 milyar dolar.

  • Ahmet 24 Nisan 2021 11:07

    Şimdi senin kasanda kendine sit 130 milyar doviz var bunu 2020 öncesi tüketiyorsun. Sonra gidip 60 milyar swaptan para alıp kasaya koyuyorsun (böylece 60 milyarda swap yükümlülüğün borcun oluşuyor) ama yükümlü olduğun rakamı göz ardı edip, benim kasada 60 milyar var demek gibi bir şey mi bu acaba?

  • Fg24 Nisan 2021 11:01

    Swap paralarını rezerv olarak katmış ama Swap yükümlülüklerini bu rakamlardan çıkmanış.

  • Nedim24 Nisan 2021 10:27

    Netice itibari ile ''Chp nin  128 milyar nerede'' gibi  ahmakça bir sorunun cevabını MB nın yıllardır tl. ya da dolar  karşılığı tahvil ihalesinin  neden yaptığını  bilen herkes  anlar;   bu mallar anlamaz  Sorunun cevabını zatn İlhan  Kesici vermiş fakat hala ahlaksız yalanlarına devam etmekteler. Arka kapıdan kaçırılmış bir paraymış gibi gösteren aşağılık ve sefil yaratıklar aslında  her zaman temennilerini  ifade etmişlerdir!  Bunların soy ağacına bakmanızı tavsiye ederim!    Özel sektör ve bankaların  döviz ihtiyacı karşılanmamış olsaydı  bu kuruluşlar iflas ve batma tehlikesiyle karşı karşıya kalırlardı ki bu sefer ekonomiye olan zararı  3 e  5 e katlanırdı.  MB ve devlet yetkilileri  sorun yok dedikçe bu ahlaksızlar  sorun çıkarmaya içlerindeki pislikleri kusmaya devam ediyor. 

  • Nedim24 Nisan 2021 17:42

    Sırıtkan bey sorunun cevabı çoktan verildi;  Sizlerin ahmaklığına  küt akılsızlığınıza   içerliyorum!  Bu kadar akıl fukarası  olunca bunların çocukları da kripto batağı olması normal.   Ayrıca farklı nikler kullanıp  yazı yazan sadece 2-3 aptal!  Yani aptalca çıkışlarınızın  Halkta karşılığı yok.  2023 te de kendi şeytanlarınızla baş başa kalacaksınız.   Niye bu kadar ısrar ile yazdığım ise  olağan  dönemlerden geçiyoruz  kuru gürültüye gelip yandan çarklı şeytanın peşine kimse takılmasın  diye.

  • :)))24 Nisan 2021 14:39

    Nedim senin işin daha zor he,bir sürü kişiyede laf yetiştirmen lazım yorumun yanında,ama bir şey diyeyim adam güzel sormuş kusura bakma,aldın sattında neden yukarıda demiş sen şimdi ekonomi proflığunu geçte soruya cevap ver madem çok bilgilisin ? Sonra kızıyorsun sadece ama cevap veremiyorsun.

  • Nedim24 Nisan 2021 12:33

    Aşağdıaki bay (Başarısız ahmak)  isimsiz soytarı  MB   bütün yıl boyuna  döviz alır satar!   Kamu maaş ödemeleri ve yatırım için de ihale yapar,   Alınan satılan bütün  döviz karşılığı da kayıtlıdır!  HARCAMA  değildir tl. karşılığı döviz  ya da döviz karşılığı  tl. alınır satılır.  Hala bunu anlamamışsın ahmak!  Bu  cahilliğin ile sana neyi  nasıl anlatalım?  

  • Başarısız Harcama24 Nisan 2021 11:46

    Çok haklısın nedime kardeş kimse harcanan parayı soramaz lazım olmuş harcanmış,kuş beyinsiz doları baskılamak için kullandın eyvallah da neden o zaman düştüğü yere geri geldi sen onca rezervi bitirdiğin halde ? Geç bu ayakları isteyen herkes sorar neden biliyormusun babanın parası değilde ondan,ikile şimdi.

  • The economist 24 Nisan 2021 10:26

    Cebindeki para bilemeyen başka cep lere göz dikiyor

  • Bika24 Nisan 2021 09:51

    TCMB'nin durumu hiç olmadığı kadar iyiyse, 60 milyar dolarlık swap yapmaya ne gerek var ki! Dünyada faiz mi kaldı, bu kadar swap faizi ödeniyor. 5 yıllık CDS'ler 500'e neden gidiyor! Bilançosu taş gibi ve ucuz olan bazı hisselerde yabancı yatırımcı neden mal boşaltıyor!

  • Hehe24 Nisan 2021 09:30

    Eee bozdurun 3-5 ton dolari basin asagi 750 de 3-5 nedir yaa bence bunlar kozali kagit ustundeki rezevri sayilarlar devllete gectiginden beri adamlarin rezevri artiyor dolar gib bee

  • Bir yorum24 Nisan 2021 10:34

    Gerçekten  hiç kafan çalışmıyor!  MB oları i isterse 3 tl ye düşürür.  10 gün sonra ne olacak  bu sefer tekrar sert  yükselmeye başlar!  MB işte bunun için var piyasayı düzenlemesi  bu demektir.  Zaman içinde dolara  olan talep azalınca Türkiye nin kaynakları  ve hatta Dünya nın rezerv kaynakları insanlığın hizmetine girecek.

  • SONUÇ 24 Nisan 2021 09:12

    HEM FAİZ YÜKSELDİ HEM DE DÖVİZ KURLARI.BAŞARI BUNUN NERESİNDE

  • rıza24 Nisan 2021 08:54

    Az buz para değil.10-20 milyar dolar anlaşılır Ama 128 milyar dolar çok para

  • guven24 Nisan 2021 07:40

    CHP kadar yorum yapana kadar beyninizi çalıştırın merkez bankası değişmeden önce usd 7.18 simdi 8.40 negerek vardı hergun dallas oldu ekonomi güven sıfır.Kralllll ciplakkkkkk kel gorundu

  • Mehmet24 Nisan 2021 04:34

    Korona dünya ekonomilerine çok zarar verdi. Buna rağmen buyuyebildik. Türkiye nin sorun lari sadece merkez bankasiyla çözülmez. Genel olarak memlekaetimiz ümit vaadediyor. Her şey yoluna girecek inş. . Kaos pompalayanlara inanmayın.

  • Misafir 24 Nisan 2021 11:39

    Sığır diyen beyefendi 1994-2001 arası elden çıkarılan kamu malları kaç TL akparti iktidara geldiği zaman 2001 ekonomi politikasını kaç yıl kullandı size sığır demek bile yazık

  • Bir yorum24 Nisan 2021 10:52

    Sen de biraz az zıkkımlan zühtü  mahmut  bak gaz çıkarıp duruyorsun!  Bunların aklı fikri  pis işkembesi  zan edersin açlıktan geberecek.  Neylersin ki vermemiş Halık neylesin mamut?

  • mahmut24 Nisan 2021 09:46

    neren büyüdü Mehmet? geçen sene aldığın maaş ile kg fasülye alabiliyordun bu sene kaç kg alıyorsun?

  • Objektif24 Nisan 2021 03:52

    Harcanan rezervden cok kar edilmistir.Ve de kurun 15 lira olmasina engel olmustur.Bu yadsınamaz bir gercek.Isteyen göz görür.Kör olana ne desen boş.Tüm saldırılara rağmen büyük yatirimlara ve hayal bile edilemeyen projelere devam edilecektir.Gerçek vatanseverler içiniz rahat olsun.Kimileri sadece negatif bakiyor ve öyle göruyor.İnanin yaşamlari da o şekilde zaten.Etrafimda cok var.Mutsuz ve huzursuzlar.Yasam tarzi haline getirmisler.Yazik..!!Ramazandan sonra yaz ile birlikte büyük bir ferahlık geliyor inşallah.Algıcılara,kalbi karalara,kıskançlara ve hainlere bakmayın.Ok yaydan çıktı artık.Bu ülkeyi kimse durduramaz.Büyümeye ve düsmanları üzmeye devam.:))

  • 😂😂24 Nisan 2021 11:49

    Gözlüğünü değiştir objektifmiş :)))))))

  • Bir yorum24 Nisan 2021 10:06

    Sen bu sığırlara anlatamazsın;  ekonomi  yönetimi gerçekten çok başarılı  1994-2001  krizlerinde  döviz bulamayınca  20 küsur banka nasıl batırıldığını  bu malların anlaması imkansız.

  • sığır24 Nisan 2021 09:48

    6 tlden 7 tlden satılan dolar şimdi 8,30, bu enayilik dedil de ne? bu dolarları ucuzdan alanlar, bugün keyif sürüyor. doğalgazı, petrolü dolarla ithal eden ülke ödemeyi 8,30dan aldığı dolar ile yapıyor

  • Hehe24 Nisan 2021 09:32

    Vatansever vatanhaini olmak ne kadar kolay oldu yaa bence kurum kurun birtana onlar sevmediklerini kurumssal olarak vatan haini vatansever ilan etsin daha rahat olur

  • Objektif24 Nisan 2021 03:51

    2018 den itibaren Turkiye tum altin rezervlerini ülkesine topladı.Bunu gören zibidiler saldiriya basladi.Baktilar ki altina söz geciremicez biz de kagit parayla ugrasiriz.Dua etsinler salgin basladi.Bu yazdan itibaren turizm ve buyumeyle birlikte ilk etapta 40 milyar dolar ve artarak ülkeye para girişi olacak.Büyüme rakamlari gittikce artacak.Ve bu azalan issizlikle halka da yansiyacak.

  • NAZLI24 Nisan 2021 03:29

    CHP VE HDP SIMDI MERKEZ BANKASINI KARALIYORLAR.CAHIL INSANLAR KADAR TEHLIKELI BIR SEY YOKTUR.TOPLUMU HEP GERIYE GOTURURLER.MERKEZ BANKASI HERGUN SAYFASINDAN ACIKLIYOR BILANCOSUNU GIR BAK .BUNU DAHI YAPAYAN INSANLAR VAR

  • Macit24 Nisan 2021 09:49

    merkez bankası madem iyiydi, niye erdoğan son 2 yılda 4 kere başkanını değştirdi?

  • Hehe24 Nisan 2021 09:33

    Yala yal bitmez bil bakalim ne

  • Falanı filanı boşver24 Nisan 2021 00:19

    Anlatmaya açıklamaya gerek yok neden çünkü sonuç önemli,doları tutmak için satıldı ama geldiğimiz nokta hem rezerv tükendi hemde dolar eski zirvesine geldi,işte sonuç bu,eğer biz bunu kullandık ama işte görüyorsunuz dolar şu anda 8.50 den 6 liraya indi olayı olsaydı belki anlaşılırdı ama harcamanıza rağmen dolar yerinde duruyor kısası sonuç sıfır.

  • Çakır24 Nisan 2021 00:05

    Ali bey yalan söylediğini ispat edecek bir delil varmı elinde aksi takdirde sende suç isliyorsun tahrik ve algıya çanak tutuyorsunuz

  • Ali bey23 Nisan 2021 23:46

    Sana kim inanır fistikci sahap ?

  • Hehe24 Nisan 2021 09:34

    Ben bi 20 milyon sayarim ne desen inaniyorlar zaten

  • Halk adamı23 Nisan 2021 23:34

    Chp ekonomiyi bozup halkı akp ye düşman etmeye çalışıyor Her türlü algı ile yalan dolan ile piyasayı bozmaya güveni azaltmaya uğraşıyor Pekiiii yarın şaşkaza iktidar olsa ne yapacacak halkı inim inim iletecek Çünki genlerinde İnönü azabı var. Adamı ipe götürecek vicdansız yalanlar varSadece Erdoğan düşmalığı ile iktidar olamazsınız vizyon lazım hakın sizi sevmesi lazım halkın sizden korkmaması lazım Oy uğruna düşmanla ortaklık yapmamanız lazım

  • Bağımsız Düşünce23 Nisan 2021 23:19

    Bankaların Merkezden 45 Milyar dolar Zorunlu Karşılık + 40 Milyar SWAP alacağı var ! 17 Milyar dolar da Yabancı SWAP var ! Yer değiştiren NE ŞAHAP ?Sen onu bunu bırak da nakit ne kadar var onu de ? ? ?  2001 De bankaları patronları hortumlamıştı şimdi Merkez Hortumluyor ! ! ! 2003 de 27,5 Milyar Dolar olan rezerv şimdi eksi - 62 Milyar dolar !

  • Merkez bankası23 Nisan 2021 23:04

    Yaptığınız herşey yanlış faiz nerde dolar euro nerde siz şakamısınız nesiniz siz ne okudunuz kuzum bu ülkeyi resmen bitirmek için gelen bir yönetim var iş bilmezler ülkesi olduk yazık be yazık

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU23 Nisan 2021 22:59

    Bir dk milliyetci  vatansever olun hiç olmaz ise.chp hiç bir zaman seçmenin oyu ile iktidara gelemediği için cem uzan  sözcü gazetesi sahibinin  kataküllerine kullanarak milettin aklını ve ortalğı karıştırmaya çalışmaktadır.ülke batar ise chp si de batar hepimizde.

  • AHMET ÖZBİR23 Nisan 2021 22:55

    KAOSÇU CHP'ye o biçim bindirmiş, Türk Devleti'ne iftira atan yobazlara "yalancılar, algıcılar" Türk'ün MB bilançolarında herşey günlük açıklanır ey zavallılar demeye getiren T.C. Merkez Bankası Başkanım, ağzına, yüreğine sağlık, KAOSÇUÇOCUKLARINA VERDİN AYARI, BOZDUN KARANLIK PLANLARINI.

  • BORSACI23 Nisan 2021 22:45

    CHP DE KARA ÇALMA SİYASETİ BİTMEZ BU ÜLKENİN AZILI VE MİLLİ DÜŞMANI .

  • İnanmadim23 Nisan 2021 22:37

    MB 2016 kadar döviz satım ihalesi var sonra neden yok . Doğrudan hazine hesaplari üzerinden satıyorsun . Kendi kendinize yetki verip böyle işlem yapılıyor . O zman her hükümet istediği gibi satsın dövizi .

  • ne23 Nisan 2021 22:34

    akp mitingi yapmis resmen

  • Murat23 Nisan 2021 22:29

    Birazda borsaya destek olun, Sayın döviz aldı başını gidiyor.

  • RİZEli EGEEN bjk23 Nisan 2021 22:28

    nettir ve doğrudur derken , önceki açıklamaları  kaale almıyorsun yani...haydi millet bahçelerine lay lala lala

  • Hehe24 Nisan 2021 09:35

    Cay ve kek varsa olumune geliriz

  • adil23 Nisan 2021 22:22

    MB başkanı politikacı değildir.Siyaset yapmaz bu konuşmalar sonrasında vay ki vay kimse TCMB para politikası var diye bakmaz yandı keten helvası Para politikası yerine parti konuşması dinledik.Şaşırmamak üzülmemek elde değil

  • Vatandas23 Nisan 2021 22:20

    er dolar yükselirse nasıl mudahele edecen merkez ?

  • murat kaya23 Nisan 2021 22:46

    rekabetci kur derler  tempo tutan andavallar olur zaten geri zekalılar şunu demez 3 yılda kur %100 arttı