E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMerkez Bankası bağımsızlığı---

Merkez Bankası bağımsızlığı

Merkez Bankası bağımsızlığı
22 Temmuz 2019 - 07:00 borsagundem.com

Dursun Akbulut son dönemde Dünyada gündem olan merkez bankalarının bağımsızlık tartışmalarını Finans Gündem'deki köşesinde yazdı

Bilindiği üzere 6 Temmuz tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası başkanı Sn. Murat Çetinkaya görevinden alınmıştır. Görevden almanın nedenleri olarak; Merkez Bankasının kurumsal hedeflere ulaşamaması ve faiz oranlarının seviyesi ile ilgili olarak  Merkez Bankası Başkanının Hükümetle aynı kulvarda olmadığı hususları  gösterilmiştir. Yapılan bu işlem nedeniyle Merkez Bankasının bağımsızlığı hususunda daha önce de var olan tartışmalar, daha yoğun bir hale gelmiş, hatta bir rating kuruluşu tarafından  ülke notumuzun indirilmesinin nedenlerinden biri olarak gösterilmiştir.

Merkez bankalarının bağımsızlığı ile ilgili okuduğum iki makaleden edindiğim bilgileri aşağıda kısa bir şekilde sizlere özetliyeceğim.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan22 Temmuz 2019 12:54

    İlave olarak neden Facebook Libra'ya merkez bankaları karşı çıkıyor diye düşünmek lazım. Bireyler birbirlerine hızlı ve gizli bir şekilde ödeme yapmasının önüne geçmek hangi hakka dayanıyor. Sonuçta merkez bankaları bağımsız değildir ve kapitalist sistemin çalışması için gereklidir denilebilir.

  • Volkan22 Temmuz 2019 12:48

    Merkez Bankaları neden bağımsız olmamalı diye düşünmek lazım. Kapitalist ülkelerde merkez bankalarının bağımsızlığı sistemin teminatı, öte yandan sosyal demokrat veya alt tabakaların iktidarlarında merkez bankalarının bağımsızlığı sisteme ters. Devlet bazen vergi alır bazen de zenginlerin elindeki varlıkların değerini düşürür. Ekonomi kitapları kapitalist ekonomi anlayışı ile yazıldığı için merkez bankalarının fonksiyonunu ekonomik  iç ve dış aktörlerin özellikle de kapital sahipleri açısından değerlendirir. Çin hatta Kuzey Kore Merkez Bankası'nı da incelemek lazım.