E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez bankaları teşviklerini daha mı hızlı azaltacak?---

Merkez bankaları teşviklerini daha mı hızlı azaltacak?

Merkez bankaları teşviklerini daha mı hızlı azaltacak?
28 Ekim 2021 - 08:29 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasaların fiyatlamaları inceleniyor

Küresel barometremize bakarak güne başlayalım. 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisi, art arda dördüncü gün ve 6 baz puandan fazla düşerek 13 Ağustos'tan bu yana en büyük bir günlük düşüşünü gerçekleştirdi. 10 yıllık ABD tahvil getirileri, bir hafta önce dokunulan beş aylık %1.705'lik zirveye kıyasla %1.545'e düştü. Ana etmen; Uzun vadeli ABD Hazine tahvil getirilerinde bir geri çekilme ve getiri eğrisinin düzleşmesi. 

Küresel hisse senetleri, kurumsal kazanç raporlarındaki tedarik zincirindeki aksaklıkların rallisini durdurmasıyla rekor zirvelerden geriledi. Küresel arz kesintisinin enflasyonla ilgili endişeleri körüklemesi ile yatırımcılar, dünya merkez bankalarının cömert pandemi teşvik önlemlerini daha hızlı azaltmaya çalışıp çalışmayacağını yakından takip ediyor.

Kanada Merkez Bankası, niceliksel genişlemeyi beklenenden daha erken sonlandırdı ve Nisan 2022'ye kadar faiz oranlarını daha önce düşünülenden daha erken artırabileceğinin sinyalini verdi. BoC'nin eylemi, ABD Merkez Bankası'nın da faiz artırımlarına doğru daha hızlı hareket edebileceği beklentilerini körükledi ve Fed fonlarının vadeli işlem sözleşmelerini 2022 sonuna kadar iki faiz artırımı fiyatlandırması yaptı.

Japonya Merkez Bankası para politikasındaki gösterge faiz oranının yüzde -0,10 olarak kalmasına karar verdi ve enflasyonun en az iki yıl daha %2'lik hedefinin altında kalacağını tahmin ederek, diğer merkez bankalarında krizi geri çevirmede geride kalacağına dair piyasa beklentisini güçlendirdi. ,

Brezilya Merkez Bankası, kamu maliyesindeki aşınmanın enflasyonun hedef seviyenin üzerinde daha da yükselmesi riskini getirdiği uyarısında bulunarak gösterge faizi beklentiler dahilinde 150 baz puan artırarak yüzde 7,75 seviyesine yükseltti. 

Bugünün gündemine baktığımızda Yurtiçinde Enflasyon raporu var. Temmuz sonunda yayınlanan son raporda tahminler 2021 için %14,1 ve 2022 içinse %7.8 olarak açıklanmış ardından OVP ‘de ise bu tahminler 2021 %16.2 ve 2022 %9.8 olarak yer almıştı. Son gelişmeler ve para politikası kararları sonrasında bu tahminlerde belirgin olarak yukarı revizyon beklemekteyiz. Beklentimiz OVP’ye göre 200 baz puanlık artışlarla 2021 beklentisinin %18,2’ye ve 2022 içinse %11,8 seviyesine çekilmesi.
Diğer taraftan ise TÜFE’nin Ekim ayında yaklaşık 0.8 puan artışla %20.4 seviyesine ulaştıktan sonra kur,emtia ve navlun ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle yılı %20 seviyelerinde kapatması ,2022 ilk 4 aylık dönemde de baz etkisinin destekleyici olmamasından dolayı bu seviyelerde seyretmesinin ardından düşüşe geçmesini beklemekteyiz.

Yurtdışında gündem ise ; Almanya’da Ekim ayına ilişkin tüketici enflasyonu ve istihdam verileri ardından da Avrupa Merkez Bankası(ECB) kararı olacak. Lagarde’ın daha önce açıkladığı son enflasyon yükselişlerinin devam etme olasılığının düşük olduğu görüşünü ne kadar ağırlık vereceğine bakacağız. Bildiğiniz gibi ECB’nin ana eylem planı Aralık ayında. Ardından günün en önemli verisi ABD üçüncü çeyrek öncü büyüme rakamlarını takip edeceğiz. COVID-19 enfeksiyonlarının alevlenmesi, küresel tedarik zincirlerini daha da zorlaması ve otomobil gibi tüketiciyi neredeyse boğan mal kıtlığına neden olması nedeniyle ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte bir yıldan fazla bir süredir en
yavaş hızda %2,7 büyümesi bekleniyor. Diğer taraftan , yavaş büyümenin Fed'in aylık tahvil alımları yoluyla ekonomiye pompaladığı para miktarını gelecek aydan itibaren azaltmaya başlama planları üzerinde hiçbir etkisi olmasını da beklemiyoruz. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)