E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez bankaları destekleyici adımlarını sürdürüyor---

Merkez bankaları destekleyici adımlarını sürdürüyor

Merkez bankaları destekleyici adımlarını sürdürüyor
20 Şubat 2020 - 09:11 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende TCMB, Fed ve Çin merkez bankaları kararları inceleniyor.

Çin Merkez Bankası destekleyici adımlarına devam ediyor

Yurt içinde bugün Şubat tüketici güven endeksi açıklanacak

$/TL güne 6,08 düzeylerinden başlıyor

Fed dün, 28-29 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği ve politika faizini %1,5-%1,75 bandında tuttuğu para politikası toplantısının tutanaklarını yayımladı. Fed üyeleri, işgücü piyasasının güçlü seyrettiği, büyümenin de ılımlı bir düzeyde devam ettiği görüşünde.

Enflasyon ise %2 hedefinin altında seyretmeye devam ediyor. Risklerin dağılımı ise geçmiş toplantı dönemine göre bir miktar daha olumlu.

ABD ile Çin ve ABD ile Kanada ve Meksika arasında imzalanan ticaret anlaşmaları, küresel ticaret belirsizliklerini azaltarak, küresel ekonomiye ilişkin beklentilere destek verdi. Ancak ticaret belirsizlikleri halen sona ermedi. Jeopolitik riskler de gündemde. Fed son olarak, Çin’de ortaya çıkan yeni tip Korona virüsünü küresel büyümeye yönelik bir risk olarak belirtiyor. Bu gelişmeler ışığında
Fed üyeleri, var olan parasal duruşun korunmasının, enflasyonun %2 hedefine yakınsaması için uygun olacağı görüşünde. Piyasalarda ise Fed’in yıl sonuna kadar bir ya da iki faiz indirimi yapabileceği fiyatlanıyor.

Diğer taraftan, Çin’de ortaya çıkan virüsle ilgili gelişmeler de takip ediliyor. Çin’de salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 120 olurken Çin Merkez Bankası bir yıl vadeli gösterge kredi faizini
%4,15’ten %4,05’e düşürdü. Beş yıl vadeli gösterge faiz de %4,80’den %4,75’e düşürüldü. Küresel piyasalarda ise dün ABD hisse senedi endekslerinin %0,4 ilâ %0,9 artış göstermesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir var. ABD 10 yıllık devlet tahvili faizleri, %1,55 ile göreli düşük seyrini korurken, dolar endeksi de 99,7 değerlenme eğilimini sürdürüyor. Gelişmelerle, ¬/$ da 1,08’in hafif altında işlem görüyor. Yurt dışında bugün, Euro Bölgesi Şubat ayı tüketici güven endeksitakip edilecek.

Yurt içinde ise dünün en önemli gündem maddesi, TCMB faiz kararı idi. TCMB, politika faizini 50 baz puan indirimle %10,75’e indirdi. İndirime gerekçe olarak enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak, çekirdek enflasyondaki ılımlı eğilim belirtildi. Kurum, enflasyondaki seyrin yılsonu tahmini ile büyük ölçüde uyumlu olduğunu değerlendiriyor. TCMB ayrıca, son dönemde belirgin iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin gelişiminin makro politika bileşimi açısından önemli olduğunu belirtiyor. Diğer taraftan özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu Aralık’ta aylık 2,0 milyar $ azalışla200,9 milyar $’a geriledi.

Yurt içinde $/TL güne 6,08 düzeylerinden başlıyor. Bugün Şubat ayı tüketici güven endeksi ile Aralık ayı kısa vadeli dış borç stoku verileri takip edilecek. Tahvil piyasasında gösterge faiz dün günü
21 baz puan düşüşle %11,05’den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise 16 baz puan artışla %11,57’den tamamladı. 5 yıllık CDS’ler 262 baz puan seviyesinde. BIST-100 endeksi son iki günde toplam %1,3 düşüş gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)