E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez Bankaları Acil Kod ---

Merkez Bankaları Acil Kod 

Merkez Bankaları Acil Kod 
05 Mart 2020 - 08:59 borsagundem.com

GCM Yatırım Araştırma Müdürü Tuğberk Çitilci tarafından hazırlanan analizde "Merkez Bankaları'nın acil kodlarında sıradaki kim?" diye soruluyor.

"ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2008 yılından sonra ilk kez acil toplantı ile 50 baz puanlık şok faiz indirimi, Merkez Bankalarının kimyasını değiştirmeye başlamıştır. Fed’in virüse karşı uygulamak istediği finansal tedavi uzun ve zorlu bir süreç olacaktır.

Fed sonrasında Kanada Merkez Bankası planlı toplantısında 50 baz puan faiz indirimi ile faizi %1,75 seviyesinde %1,50 seviyesine çekmiştir.

Acil toplantı olma olasılığı bulunan Merkez Bankaları için Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) öne çıkmaktadır. Beklentiler BoE tarafında acil toplantı olabileceği şeklindedir. 

Başkan Carney’in görev süresi 16 Mart 2020 tarihinden bitecektir. BoE planlı toplantısı ise 26 Mart 2020 olarak planlanmıştır. Carney güle güle demeden önce piyasaya sürpriz yapma ihtimali oldukça yüksek bulunmaktadır.

BoE’nin planlı toplantısı 26 Mart toplantısında piyasa katılımcıları %98,7 ihtimal ile 50 baz puanlık faiz indirimi beklemektedir.

G7 telekonferansı ve sonrasında ECB’nin acil toplantı yapıp yapmama konusunda tartıştığı fakat gerekli görmediği şeklinde haber akışları öne çıkmıştır. Mevcut ekonomik durumda Avrupa’nın işi oldukça zor iken acil toplantı ile faiz indirimi yapmasının faydasından çok zararı olacaktır.

ECB’nin planlı toplantısı 12 Mart toplantısında piyasa katılımcıları %88,5 ihtimal ile 10 baz puanlık faiz indirimi beklemektedir.

Merkez Bankaları’nın toplantı tarihleri

· 12 Mart – ECB

· 18 Mart – Fed

· 19 Mart – BoJ

· 25 Mart - RBNZ

· 26 Mart - BoE

Görselde Merkez Bankaları’nın toplantı tarihleri ve yaklaşan planlı toplantılarında faiz indirim olasılıkları (%Hike/cut) yer almaktadır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)