E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMerkel'den Sözde Ermeni Soykırımı kararı için ilk açıklama---

Merkel'den Sözde Ermeni Soykırımı kararı için ilk açıklama

Merkel'den Sözde Ermeni Soykırımı kararı için ilk açıklama
02 Haziran 2016 - 15:12 borsagundem.com

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Parlamentosu'nun 'soykırım' kararını kabul etmesinin ardından ilk kez konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis'in (Bundestag) 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıyan kararının ardından herhangi bir konuda farklı görüşlerde olunsa da Türkiye ile dostane ve stratejik ilişkilerin yelpazesinin çok geniş olduğunu söyledi.

Merkel, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile başbakanlıkta yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, söz konusu kararın ikili ilişkilere zarar verip vermeyeceği şeklindeki soruya karşılık, “Almanya ile Türkiye'yi birbirine bağlayan birçok şey var. Herhangi bir konuda farklı görüşlerde de olsak ilişkilerimizin, dostane ve stratejik ilişkilerimizin yelpazesi çok geniş. Savunma konularından diğer birçok konuya kadar" dedi.

Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk asıllı insanın da önemli ortak konulardan biri olduğunu dile getiren Merkel, "Bu nedenle ben ve tüm Alman hükümeti de 101 yıl önce yaşanan olaylar sebebi ile Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğu teşvik etmek ve bu ülkelerin olayları birlikte değerlendirmesi için her türlü çabayı harcamak istiyoruz. Diğer yandan Alman-Türk ilişkilerini tüm yelpazesi ile korumak ve Almanya'da yaşayan Türk asıllı insanlara da ülkemizin bir parçası olduklarını ve böyle de kalacaklarını söylemek istiyoruz. Ayrıca, bazı tartışmalı konular hakkında konuşulmasının da demokratik kültürün bir parçası olduğunu da söylemek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Suriye'deki ve diğer komşu ülkelerdeki çatışmalardan en fazla etkilenen NATO üyesinin Türkiye olduğunu belirterek, "Türkiye'de yaklaşık 3 milyon sığınmacı bulunuyor. Bunlar doğrudan krizden etkilenen insanlar. Bir dizi terör saldırısı da yaşadılar. Suriye'den sivillere yönelik topçu atışlarına maruz kaldılar. Türkiye'nin büyük bir baskı altında olduğunu söylemek mümkün. Türkiye, IŞİD'e karşı ortak mücadelemizde de kilit rol oynuyor. Misyonumuz için oradaki hava üslerini ve bazı tesisleri de kullanıyoruz. NATO müttefikleri sadece Irak değil, Suriye'de de IŞİD'e karşı mücadele ediyor" dedi.

Federal Meclis'te kabul edilen karar tasarısına da değinen Stoltenberg, "Türkiye bir NATO üyesi, Ermenistan da NATO'nun takdir ettiği bir ortak. Parlamentoda alınan karar, NATO'nun herhangi bir şekilde müdahil olduğu bir husus değildir. Umarım en kısa zamanda Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinde normalleşme sağlanır. Bizler de ülkeler arasındaki gerginliği azaltmak için her türlü çabayı harcamamız lazım" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mert Arda Turan02 Haziran 2016 23:26

    Almanya ve Rusya batılı ülkeler arasında Türkiyeye karşı dost olabilecek en önemli iki ülkedir.Kaybetmemeliyiz.

  • ibrahim02 Haziran 2016 15:56

    alma aldırma alman mallarına boykot...alman mallarını tüketimde dünyada ilk 5 teyiz ...bmw.mercedes,opel woswos cular size gelsin...bunları kullanmak türkiye için hainliktir bundan böyle...

  • ..02 Haziran 2016 15:34

    Rusyadan korkan almanya daima türkiyeye muhtaçtır... Avrupada saldırmadığı ulke yoktur. gücü biten Almanya avrupada ezilmeye mahkumdur. Türkiye onun için çok önemlidir...

  • ALP02 Haziran 2016 15:26

    HE...HE...ÇOK GÜÇLÜ..BİZDE İNANDIK..Bİ FIRSAT GEÇİRSEM GÖSTERİRİM O ZAMAN..

  • hep yalan dalavereler02 Haziran 2016 15:22

    şu ilişkili olduğu kurum yada kişiler kimler