E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMerkel ve Macron'dan Brexit ertelemesine yeşil ışık---

Merkel ve Macron'dan Brexit ertelemesine yeşil ışık

Merkel ve Macron'dan Brexit ertelemesine yeşil ışık
28 Şubat 2019 - 07:41 borsagundem.com

Paris'te bir araya gelen Macron ve Merkel, İngiltere'nin AB'den ayrılması konusunda bir ertelemeye sıcak baktıklarını açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’nin AB’den ayrılma anlaşması Brexit, ABD ile ilişkiler ve Avrupa savunması konularını görüşmek üzere, Paris’te bir araya geldi.

İngiltere’nin Birlik’ten ayrılması konusunda Paris bir an evvel sürecin tamamlanması konusunda daha sert mesajlar verirken, Berlin ise gerekirse sürenin uzatılabileceği gibi daha yumuşak bir tutum izliyordu. Ancak sürenin tamamlanmasına bir ay kala hala İngiliz Parlamentosu’ndan bir onay çıkmaması, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yaklaşması ve İngiltere’de "İkinci referandum yapılsın" seslerinin daha çok yükselmesi, Londra’ya süre verilmesi görüşüne ağırlık kazandırdı.

Macron, Merkel ile Elysee Sarayı’nda düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bu konuda Almanya ile aynı bakış açısına sahibiz. Daha önce kabul edilen anlaşma yeniden müzakere edilemez. Eğer İngilizlerin daha fazla zamana ihtiyacı varsa ve bu konuda haklı gerekçeler sunarlarsa, uzatma talebini görüşebiliriz. Ama hiçbir durumda, hedefe dair net bir bakış açısı ortaya konmadan bu uzatma kabul edilemez" diye konuştu.

Merkel de, "Anlaşma ortada. Eğer İngiltere’nin daha fazla zamana ihtiyacı varsa, bunu reddetmeyiz. Ama elbette bizim isteğimiz düzenli bir çözüm, düzenli bir çıkış. İngiltere’nin AB’den çıkmasından üzüntü duyuyoruz ama bu bir gerçek ve iyi bir çözüm bulmalıyız" dedi.

AB liderlerinden de yeşil ışık

İngiltere Başbakanı Theresa May’in uzlaşma sağlanmazsa AB’den ek süre isteyebilecekleri yönündeki açıklamalara, Merkel ve Macron’un yanı sıra, AB’nin diğer liderleri de yeşil ışık yaktı. İspanya Parlamentosu’nda konuşan Başbakan Pedro Sanchez, "Eğer İngiltere kırmızı çizgilerini yeniden gözden geçirirse, İspanya da olası bir uzatma talebine karşı çıkmaz. Ancak net bir bakış açısı belirlenmeli. Süreyi uzatarak belirsizliği genişletmek, ne makul, ne de arzu edilebilir bir seçenek" uyarısında bulundu.

AB Komisyonu adına müzakereleri yürüten komiser Michel Barnier ise, France Info Radyosu’na yaptığı açıklamada, "Eğer bir uzatma talebi olacaksa, bu tüm AB üyesi ülke liderleri tarafından oybirliğiyle onaylanmalı" diyerek, 27 üye ülkenin bu konuda hemfikir olması gerektiğini hatırlattı.

İngiliz Parlamentosu’nda Brexit konusunda nasıl bir strateji belirleneceği tartışılmaya devam ederken, Başbakan May 29 Mart’ta sona ermesi bekleyen AB’den çıkış tarihini geciktiren bir önergeyi milletvekillerinin oylamasına sunacak.

Bir sonraki AB liderler zirvesi Brexit anlaşmasında erteleme olmazsa, İngiltere’nin birlikten ayrılacağı 29 Mart tarihinden bir hafta önce, 21-22 Mart’ta yapılacak.

Macron, AP seçimlerine 3 ay kala, Mart ayının ilk günlerinde ‘Yeni Avrupa Projesi’ni sunmaya hazırlanıyor.

Almanya ve Fransa, ekonomi ve dış politikada ayrılıyor

Geçen ay, Aix-la-Chapelle’de Fransa-Almanya ilişkilerini güçlendiren Elysee Anlaşması’nı yenileyerek önemli bir adım atsalar da, iki ülke arasında, uluslararası ve ekonomik dosyalar üzerindeki görüş ayrılıkları devam ediyor. GAFA adı verilen internet devleri Google, Facebook, Apple ve Amazon’un vergilendirilmesi, Almanya’nın Kuzey Akımı 2 projesiyle Rusya doğalgazını alması, Avrupa savunması ve Brexit gibi pek çok dosyada Paris ve Berlin farklı görüşlere sahip.

ABD’nin otomobil ithalatı konusundaki yeni tehditleri karşısında Merkel AB’nin hızla Washington’la müzakerelere girmesini istiyor. Macron ise, tarım ürünlerine de aynı tehdidin gelmesi korkusuyla ayak sürüyor. Fransa, GAFA devlerinin vergilendirilmesini istiyor, Almanya ise buna karşı çıkıyor. Her iki ülke ortak askeri operasyonlar ve askeri işbirliğini geliştirmek istiyor. Ancak özellikle silah ihracatı konusunda Almanya’nın kuralları daha sert.

Gazetecilerin basın toplantısında Almanya ve Fransa arasında görüş ayrılıklarına yol açan "Suudi Arabistan’a silah satışı ve Rusya’dan alınan doğalgaza ilişkin Kuzey Akım 2 anlaşmasının" sorulması üzerine Macron, "İki ülke arasındaki ilişkiler güçlü ve etkili. Tartışmalar ise normal, iki aktör olarak bizleri daha da yakınlaştırıyor. Daha demokratik, daha birlik içinde bir Avrupa için daha iyi işbirliği yapmamızı sağlıyor" dedi.

Merkel de, "Elysee Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana kayda değer bir ilerleme sağladık. Almanya ve Fransa ortak tavır alırsa Avrupa daha geniş bir kapasite ile ilerleyebiliyor" yanıtını verdi.

Macron’a plastik mermi sorusu

Basın toplantısında Macron’a Avrupa Konseyi’nin, Fransız polisinin Sarı Yelekliler’in eylemlerinde çok sayıda kişinin sakatlanmasına yol açan plastik mermilerin ‘insan hakları adına’ yasaklanması talebi soruldu. Macron, basın toplantısında, LBD adı verilen ve 20 kişinin gözünü, 5 kişinin ise kolunu kaybetmesine yol açan plastik mermilerin kullanılmasını savundu. Polisin söz konusu silahları ‘sınırlı ve şeffaf’ bir biçimde kullandığını dile getiren Macron, "Avrupa Konseyi’nin talebine, İçişleri Bakanlığı madde madde yanıt verecek. Ancak zaten çok sınırlı ve şeffaf bir yöntemle bu silahlar kullanılıyor. Doğru kullanıldığının izlenmesi için polise kamera takılması uygulaması da getirdik. Ancak her hafta sonu kamu binalarını hedef alan, en kötü niyetle ve silahlı gelen bu kişilere karşı güvenlik güçlerinin silahsız kalmasına müsaade etmem" dedi. (Amerika'nın Sesi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)