E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMemurlar zengin kadar vergi ödüyor---

Memurlar zengin kadar vergi ödüyor

Memurlar zengin kadar vergi ödüyor
07 Ocak 2015 - 10:31 borsagundem.com

Memurlar, 2014 yılının Ocak ayında aldıkları 123 TL zamla bütün bir yılı geçirmek zorunda kaldı

Toplu sözleşme masasında unutulan enflasyon farkı sebebi ile memurun maaşı eridi, ancak, yılın özellikle ikinci yarısından sonra memur maaşı, bir de artan vergi oranları nedeniyle kesintiye uğradı. Memurların büyük çoğunluğu, bu ay maaş bordrolarına baktıklarında kötü bir sürprizle karşılaştılar. Yıllık toplam geliri 11 bin liranın üzerine çıkan memurlardan kesilen gelir vergisinin oranı da % 15’ten % 20’ye çıktı. Böylece, memura 123 lira zam verilirken, vergiler yoluyla, gelir vergisi matrahı üzerinden  % 5 ilâve kesinti ile verilenden fazla para geri alınmış oldu. Maliye Bakanlığı, daha fazla vergi toplamak derdine düşünce, düşük maaşlı memurların bile ödeyeceği gelir vergisi oranları da son aylarda % 15’ten % 20’ye çıktı. Böylece; aylık brüt ücretlerinin toplamı 11 bin lirayı geçen, 2 milyon 100 bin memur, bir üst vergi dilimden vergi ödemek zorunda kaldı.

Öğretmen fazla ödedi

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin araştırmasına göre; ek ders ücretleri de dâhil; yaklaşık 265,20 lira gelir vergisi ödeyen bir öğretmen; % 20’lik vergi dilimine girdiği ay sonrasında 353,6 lira gelir vergisi ödedi. Buna göre; Ocak ayında 123 lira zam alan öğretmenin ödediği vergi 88,4 lira arttı.

Doktor ve mühendis

Araştırmaya göre; 1. derecenin 4. kademesindeki bir mühendis de daha yılın ilk yarısı dolmadan bir üst dilim olan % 20 oranıyla vergilendirildi. Nisan ayında, 211,7 lira olan gelir vergisi tutarı, 70,5 liralık artışla, 282,2 liraya çıktı. Aynı şartlardaki bir doktorun ödediği gelir vergisi ise 390 liraya yükseldi. Maaşı yaklaşık 2500 TL olan bir sözleşmeli personelin ödediği gelir vergisi, bir üst dilime geçtiği Mayıs ayından itibaren 125 lira artarak 375 liradan 500 liraya yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)