E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMeksika'dan ABD'ye karşı önemli hamle---

Meksika'dan ABD'ye karşı önemli hamle

Meksika'dan ABD'ye karşı önemli hamle
06 Aralık 2020 - 21:34 borsagundem.com

Meksika Devlet Başkanı Obrador'dan ABD'li ajanların faaliyetlerini kısıtlayacak adım

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ülkesindeki Amerikan ajanlarının faaliyetlerini kısıtlayacak ve diplomatik dokunulmazlıklarını kaldıracak bir adım attı.

Obrador tarafından bu hafta Meksika Senatosu'na sunulan öneri, ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) mensuplarının elde ettikleri tüm bilgileri Meksika hükümetine teslim etmeleri ve temas kurdukları tüm Meksikalı yetkililerin isimlerini de Meksika Dış İlişkiler Departmanına rapor halinde sunmalarını gerektiriyor. Başkan Obrador'un önerisi, 'yabancı ajanların herhangi bir dokunulmazlığa sahip olmaması'nı içeriyor. Ayrıca yeni tasarıya göre, yabancı ajanların topladıkları bilgileri Meksikalı yetkililere vermelerini gerektiriyor.

Birçok ülkede DEA'nın şef ajanları genellikle tam diplomatik dokunulmazlık hakkı çerçevesinde faaliyet gösterirken, aynı birimde görevli diğer ajanlar da sınırlı veya teknik olarak bazı dokunulmazlık haklarına sahipler.

Euronews'in haberine göre, DEA eski uluslararası operasyonlar direktörü Mike Vigil, tüm bilgilerin teslim edilmesi girişimiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu olmayacak. Çünkü ne yazık ki (Meksika) hükümet içinde yaygın bir yolsuzluk var. Paylaşılacak bilgiler sızdırılır ve bu da ajanları ve muhbirleri tehlikeye atar.'' ifadelerini kullandı.

Meksika, uyuşturucuyla mücadelede gizli bilgilerin sızdırılması konusunda çok da iyi olmayan bir karneye sahip. 2017 yılında istihbarat paylaşım biriminde görevli bir emniyet müdürü, DEA'nın verilerini milyonlarca dolar karşılığında Beltran Leyva isimli uyuşturucu karteline vermekle suçlanmıştı.

Meksikalı memurlar, aldıkları mesaj ya da telefonu 3 gün içinde yetkili mercilere bildirmeli

Ayrıca tasarıda, herhangi bir devlet memurunun bir DEA ajanından aldığı telefon ya da yazılı mesajı, üç gün içerisinde Meksika Dış İlişkiler Departmanına ve Kamu Güvenliği Birimine yazılı olarak sunmasını şart koşuyor.

Yapılmak istenen değişikliğin külfetli ve ağır bir durum olacağını belirten Vigil, yeni uygulamanın ABD ile Meksikalı kolluk kuvvetlerinin ortak operasyonlarını ve bilgi alışverişini engelleyeceğini söyledi.

Bu adımın ABD'den ziyade Meksika için çok daha olumsuz sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunan Mike Vigil, "Bilgi paylaşımının yüzde doksanı DEA'dan Meksika'ya gidiyor. Meksika'nın uyuşturucuyla mücadeledeki başarısının büyük kısmı da DEA'nın sağladığı bilgilerinden kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.

Joe Biden'ın göreve geldikten sonra karşılaşacağı ilk konulardan

Analistler, Meksika Devlet Başkanı tarafından Senato'ya getirilen önerinin ABD'nin yeni seçilen Başkanı Joe Biden'ın başını ciddi şekilde ağrıtacak bir mesele olduğu yorumunda bulunuyor. Siyaset uzmanları ise bu girişimin, Meksika'nın eski Savunma Bakanı Salvador Cienfuegos’un DEA'nın talebi doğrultusunda ekim ayında Los Angeles’ta gözaltına alınmasına misilleme amaçlı olduğunu dile getiriyor.

Meksikalı eski Bakan Cienfuegos, "para aklama" ve "uyuşturucu kaçakçılığı" suçlamalarıyla ABD'de gözaltına alınmıştı.

Mısır'ın eski bakanına gözaltı kararı

 

Merkel: Tünelin ucunda ışık göründü

 

Almanya'da korona virüste acil durum alarmı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)