E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMeksika ile İspanya arasında 'sömürge' gerginliği---

Meksika ile İspanya arasında 'sömürge' gerginliği

Meksika ile İspanya arasında 'sömürge' gerginliği
18 Aralık 2022 - 15:54 borsagundem.com

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un İspanyol şirketlerinin geçmişteki yağmacı tutumları nedeniyle İspanya ile ilişkileri askıya alma yönündeki konuşması iki ülke arasındaki ilişkileri gerdi.

İspanya, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un, Kral 6. Felipe ve İspanyol şirketleri üzerinden İspanya'yı suçlayan sözlerine tepki gösterdi. İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Obrador'un sözlerinin "kategorik olarak reddedildiği" bildirildi.

Meksika ve İspanya hükümetleri arasında hafta içinde yapılan ve "başarılı sonuçları" olan ikili komisyon toplantılarının ardından Obrador'un sözlerinin "anlaşılmaz" olduğu belirtilen açıklamada, "İspanya'nın iki ülke arasındaki ekonomik, kültürel, insani ve kardeşlik bağlarını her zaman güçlendirmekten yana olacağı" vurgulandı.

"Fetih toprağı olarak görülmek istemiyoruz"

Euronews'te yer alan habere göre,Meksika hükümeti, İspanya'nın sömürge döneminde Meksika'da işlediği 'suçlar' için özür dilemesini istiyor.

2020 yılında Devlet Başkanı Lopez Obrador, İspanya'dan 1521 yılında Meksika'nın fethi ve yüzyıllar süren sömürge yönetimi nedeniyle özür dilemesini talep eden bir mektup göndermişti.

Mektupta "Katolik Kilisesi ve İspanyol monarşisi, yerli halkın maruz kaldığı zulümler için kamuoyundan özür dilemelidir" denilmişti.

Devlet Başkanı Obrador, cuma günü yaptığı açıklamada "İspanya kralına saygılı bir mektup gönderdim ve bana cevap verme nezaketinde bile bulunmadı. Buraya gelip bizi sömürgeleştirdikleri için onlara teşekkür etmemiz gerektiğini söylediler ve daha sonra aynı kibirli tavrı sergilediler." dedi.

Obrador, "İspanya tarafından saygılı bir tavır gösterilmemesinden dolayı bu ülkeyle ilişkiler durağan bir şekilde devam ediyor. Fetih toprağı olarak görülmek istemiyoruz. Yasal ve saygılı olmak koşuluyla hiçbir İspanyol şirketin Meksika'da iş yapmasını engellemiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

İki ülke arasında benzer bir kriz geçen şubat ayında yaşanmış, Obrador, İspanya'yı "Meksika'yı yağmalamak ve fetih ülkesi olarak görmekle" suçlayıp, diplomatik ilişkilerin "askıya alınmasını" istemişti.

Meksika Devlet Başkanı, göreve geldiği 1 Aralık 2018'den itibaren İspanya ile ilişkilerde yeni bir sayfa açmak istediklerini ancak bunun henüz karşılık bulmadığını söylemişti.

Peru'nun eski lideri Meksika'dan sığınma talep etti

 

Meksika Dışişleri Bakanı: Terör karşısında Türkiye ile dayanışma içindeyiz

 

İspanya ve Fransa doğalgaz taşıma planından vazgeçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • pazarci18 Aralık 2022 18:33

    meksika ve kubada dahil olmak uzere tum guney amerika portekiz ve ozelliklle ispanyollarin kiyimindan kilicindan gecmistir ve ne kadar birikimleri tarih zenginlikleri varsa ispanyaya ve portekize tasinmistir veya tasinirken batmistir,bugun dunyada en fazla konusulan dil ispanyolcadir sebebide somurge ve kiyimdir...

  • baran18 Aralık 2022 17:21

    Orta ve Güney Amerika İspanyolların Brezilya Portekizin Amrika Kanada İngiliz Fransız sömürgesiydi  Aslında şimdi her yer İngiliz Amerikan Masonlarının sömürgesi halinde derin devletin mahvetmediği ülke yok gibi.