E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMehmet Şimşek Kürtçe konuştu---

Mehmet Şimşek Kürtçe konuştu

Mehmet Şimşek Kürtçe konuştu
07 Ocak 2016 - 16:05 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kürt kökenli bir gazetecinin sorusuna Kürtçe cevap verdi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD’nin başkenti Washington’da Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın Washington Ofisi’nin (SETA-DC) düzenlediği Insight Turkey: 5.Yıllık Konferansı’na katıldı.

Kürt kökenli bir gazetecinin Kürtlerin Ortadoğu’daki geleceğine dair sorusu üzerine Şimşek, muhabirin sorusunu yanıtlamadan önce kendisiyle Kürtçe konuştu.

TÜRKİYE'NİN KÜRDÜYÜM

Gazeteciye önce Kürtçe bilip bilmediğini soran Bakan Şimşek, daha sonra kendisinin de Türkiye'nin Kürdü olduğunu söyledi. Mehmet Şimşek'in bu sözleri gülüşmelerle son buldu.

TÜRKİYE'DEKİ KÜRTLER İÇİN EN İYİ GELECEK...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kürtlerin Ortadoğu'daki geleceğini  nasıl gördüğünün sorulması üzerine, Avrupa'da uzun yıllar süren savaşları hatırlattı ve sonuçta Avrupa Birliği'nin kurularak sınırların ortadan kalktığını,  ortak para birimine geçildiğini, ortak meclis oluşturulduğunu söyledi. 
 
Şu anda Ortadoğu'da birçok karışıklık bulunduğunu, trajediler  yaşandığını ve geleceği kestirmenin imkansız olduğunu kaydeden Şimşek, "Türkiye'deki Kürtler için en iyi gelecek, Avrupa ailesinin bir parçası olan daha demokratik, daha hoşgörülü ve daha müreffeh bir Türkiye olacaktır. Bu hem Türkler  hem Kürtler hem de diğer herkes için en iyisi olacaktır" dedi. 
 
EŞİM TÜRK. KÜRTLER VE TÜRKLER BİRBİRİNDEN AYRILMAZ
 

Şimşek, Irak'ta Musul ve Kerkük'ün ötesinde, Suriye'de ise Türkiye  sınırı civarı dışında çok fazla Kürt nüfus bulunmadığını belirterek, Türkiye'de  ise en fazla Kürt nüfusun yaşadığı şehrin Diyarbakır değil İstanbul, Ankara, İzmir gibi yerler olduğunu söyledi. "Benim eşim de Türk. Türkiye'de Kürtler ve Türkler birbirinden  ayrılamaz" diyen Şimşek, ulaşmaya çalıştıkları şeyin daha demokratik ve müreffeh  bir Türkiye olduğunu vurguladı. Şimşek, şöyle devam etti: 
 
TEK ENGEL ŞİDDET
 

"Ben Ankara'da, daha sonra İngiltere'de eğitim almak için, ardından  ABD'de ve İngiltere'de çalışmak için köyümü terk ettiğimde bana biri deseydi ki 'Türkiye eski politikalarından kurtulup Kürtler dahil tüm etnik gruplara temel  hak ve özgürlükleri verme konusunda çok değişecek' deseydi bundan şüphe ederdim  ve böyle bir bakış açısına katılmazdım. ABD'de Hispanik etnik grubun kültür,  inanç, siyasi konularda yararlandığı ne varsa Türkiye'de Kürtler aynı şeylerden  faydalanıyor. Ortak şekilde daha iyi yaşamanın önündeki tek engel ise şiddet." 
 
ŞİDDET OLAYLARI YENİDEN BAŞLADI..
 

Türkiye'de hükümetin birkaç yıl önce çözüm sürecini başlattığını  hatırlatan Şimşek, bunun işe yarama şansı olduğunu, Güneydoğu'da ekonominin  müthiş bir büyüme yaşadığını ancak bugün şiddet olaylarının yeniden başladığını anlattı. "Sadece teröristleri yok ederek sorunun çözüleceğini düşünecek kadar  saf değiliz" diyen Şimşek, çözümün daha demokratik bir Türkiye elde etmek  olduğunu kaydetti. 
 
Şimşek, "Suriye'deki gelişmeler bu şekilde olmasaydı Ortadoğu'da şimdi başka şeylerden bahsediyor olabilirdik. Şu anda şiddeti bitirmekten başka  seçeneğimiz yok. Hiçbir demokratik ülke şiddeti hoş göremez. Şiddet varsa temel  haklarınızı kullanamazsınız. Şu anda da durum budur" ifadesini kullandı. 
 
"Sonuç olarak, bir şeyler elde etmek için şiddete başvurmak yerine  demokrasi ve hukukun üstünlüğünü model alırlarsa Kürtler için gelecek parlak" diyen Şimşek, bölgede Irak ya da başka bir ülkenin bölünmesini kimsenin  konuşmadığını dile getirdi. Şimşek, Ortadoğu'nun mezhep çatışmalarından ve etnik  temelli şiddet olaylarından da yeteri kadar çektiğini belirterek, çözümün daha  fazla şiddet yerine daha fazla diyalog ve reform olduğunu vurguladı. 
 
DAHA ÇOK SİLAH YIĞDILAR
 
Şimşek, "ABD'nin de terör örgütleri listesinde yer alan PKK maalesef  sunduğumuz fırsattan yararlanamadı. Bunun yerine daha çok silah yığdılar, daha  çok militan edindiler, şimdi de bazı şehir merkezlerini işgal etmeye  çalışıyorlar. Şimdi bu olayla başa çıkmamız gerekiyor" diye konuştu. 
 
ANNE BABAM TEK KELİME TÜRKÇE KONUŞAMAZDI

 
"Bir Kürt olarak benim annem babam okuma yazma bilmezdi, tek kelime Türkçe konuşamazlardı. Bugün ben aynı ülkenin Başbakan Yardımcısıyım. Geçmişte  hatalar oldu. Mükemmel olmayabiliriz ama bunları düzeltmenin yolu şiddet değil.  Bunun yolu Meclis'te konuşmaktan geçiyor." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İktisatçı07 Ocak 2016 20:26

    Bugün Goldun kayyuma düştüğü haberi yayıldı piyasaya ..şirketin, Ordu’da kamu adına yaptığı trafik denetleme sistemi (Trafik Elektronik Denetleme Sistemi-TEDES) nedeni ile tahsil edilemeyen 73 milyon lira da mali yapının bozulmasına neden oldu.İktidar yandaşı olmayana ödeme yapmıyor..Çoğu işler yap-işlet modeli yürütülüyor..Bir çok yer..özelleştirme adı altında satılıyor..Ehhh nerede bu kadar para arkadaş ..sormazlar mı insana...

  • abi07 Ocak 2016 18:37

    bırakın bu işleri, lütfen ekonomıye bakın, bors ane durumda, işsizlik ne durumda, kahvehane sohbetleri konuşulur böyle, akşam olur bişe deişmez. ona dondu... bir fabrıka açtırdık kaynak bulduk diyin artık, ek kaynaklarla yatırım yapıldı ahanda şu yatırım 10 bin kişi iş buldu, üreten fabrikada kendını amortı etti diyin artık... ne bu boyle ? biz arkadaşlarla artık reel ekonımı konuşuyoruz ama vekıller ve bakanlar hala laga-luga işler