E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMehmet Cengiz'e kıyak mı geçildi?---

Mehmet Cengiz'e kıyak mı geçildi?

Mehmet Cengiz'e kıyak mı geçildi?
18 Mart 2014 - 09:44 borsagundem.com

Üsküdar'daki tarihi Hüseyin Avni Paşa Korusu'nun 17 Aralık sonrası tapeleri çıkan Mehmet Cengiz'e ait olduğu ortaya çıktı

​17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında internete sızan ses kayıtlarında “Milletin ....na koyacağız” diyen ve kamuoyunun büyük tepkisini çeken Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in, Üsküdar’daki 3 bini aşkın ağaçla dolu tarihi “Hüseyin Avni Paşa Korusu”nun tamamını satın aldığı ortaya çıktı. Cumhuriyet gazetesinden Aykut Küçükkaya'nın haberine göre, 81 bin 511 metrekarelik ormanlık arazinin “yüzde 65’ini TMSF’den, yüzde 35’ini ise özelden aldık” diyen Cengiz İnşaat, “Koruyu ne kadara satın aldınız?” sorusuna ise yanıt vermemeyi tercih etti. 8 Mart 2013 tarihli tapu kaydında ise satış bedeli kısmında ‘0’ TL yazması dikkat çekti. Korunun 17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla hiçbir ilgisinin olmadığını belirten Cengiz İnşaat, “Bir inşaat firması olarak, tapu kayıtlarında koru olarak gözüken arsada ne yapmayı planlıyorsunuz” şeklindeki soruya ise, “İçinde tarihi köşk var. Restore edilerek kullanıma açılacaktır” yanıtını verdi. 

Haberde "üst düzey bir yetkiliden edindiği bilgiye göre" İstanbul Boğazı’na hâkim noktadaki korunun üzerindeki imar yasağının da kaldırıldığı belirtildi. Ancak 17 Aralık operasyonu yaşandığı ve soruşturma kapsamında Cengiz İnşaat ile sahiplerinin adı sıkça gündeme geldiği için koruyla ilgili planlar bir süreliğine askıya alındı. Cengiz İnşaat’ın yanıtı da bu durumu doğruluyor. Çünkü Cengiz İnşaat ilk önce korunun yüzde 65’ni satın alıyor. Zaten restore edeceği tarihi köşk de bu bölümde bulunuyor. Cengiz İnşaat bu sürede tarihi köşkü restore etmek yerine korunun diğer yüzde 35’lik bölümünü satın almayı tercih ediyor. İşte bu süreçte Cengiz İnşaat’ın hükümetten “bölgedeki imar yasağının kalkacağı” güvencesini aldığı iddia ediliyor. Korunun bulunduğu alanda yaşayan mahalleli ise hâlâ “korunun imara açılacağı” tedirginliğini yaşıyor. Sultantepe ve Paşalimanı sakinleri “eskiden olduğu gibi korunun halka açılmasını” istiyor. 

Kamuoyunda “ikinci yolsuzluk” soruşturması olarak bilinen 25 Aralık dalgası kapsamında ifadesi alınan ve 3’üncü Havalimanı’nın konsorsiyum ortaklarından Cengiz İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, tapu kayıtlarına göre Üsküdar’daki tarihi korunun tamamının sahibi gözüküyor. Korunun yüzde 65’ini TMSF’den satın alan Cengiz İnşaat, geri kalan kısmını da “özelden” satın aldı. Tapu kayıtlarında koru tam 81 bin 511.94 metrekarelik yüzölçümüne sahip. Konuyla ilgili sorulara Cengiz Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Asistanı Sevil Yılmaz yanıt verdi. Sorular ve yanıtları şöyle: 

- Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. geçen yıl Üsküdar’daki 81.511.94 metrekarelik bir araziyi satın almıştır. Tapu kayıtlarında koru olarak gözüken bu alanda bir inşaat firması olarak ne yapmayı planlıyorsunuz? 

- Yer Hüseyin Avni Paşa Korusu’dur. İçinde bir adet tarihi köşk mevcut. Restore edilerek kullanıma açılacaktır. 

- Arsayı kimden, kaç liraya satın aldınız? 

- Yüzde 65 hissesini TMSF’den, yüzde 35 hissesi özelden alınmıştır. 

- 17 Aralık operasyonunun ardından yayımlanan tapelerde işadamları arasında geçen alışveriş diyaloglarıyla bu arsa alımının herhangi bir ilgisi var mıdır? 

- Bu arsanın 17 Aralık operasyonuyla hiçbir ilgisi yok... 

3 bin ağaç var

Hüseyin Avni Paşa Korusu, Üsküdar Paşalimanı Caddesi’nde bulunuyor. 3 bin tescilli ağacın bulunduğu Hüseyin Avni Paşa Korusu’nda Türk edebiyatının ustalarından Halide Edip Adıvar’ın bir dönem yaşadığı köşk bulunuyor. Üsküdar’da yer alan ve bir bölümü bir dönem Halide Edip Adıvar’ın ailesine ait olan koru ve içerisindeki ahşap köşk, yazarın adını taşıyan okul olarak hizmet vermişti. Korunun yüzde 35 hissesi ise işadamı Zeynel Abidin Erdem’e aitti. Koru bir dönem Korkmaz Yiğit’in üzerine geçmişti. Borcunu ödeyemeyen Yiğit’in hisseleri Üsküdar 3’üncü İcra Müdürlüğü’nden satışa çıkarılmıştı. 12 milyonla ihaleye çıkılan korunun yüzde 65’lik bölümü 5 milyon TL gibi düşük bir teklifle Medya Holding’e geçti. Koru, 27 Ekim 2000’de Etibank’a el konulmasının ardından TMSF’ye geçti. TMSF’nin elindeki yüzde 65’lik koru alanı daha sonra Cengiz İnşaat’ın oldu. 2013 yılındaki tapu kayıdında ise İşadamı Erdem’in elindeki hisseleri de Cengiz İnşaat’ın devraldığı ortaya çıkmış oldu. 
Üsküdar Belediyesi’nin internet sitesinde koru şöyle tanıtılıyor: “Üsküdar, Hacı Hesna Hatun Mahallesi, Paşalimanı Caddesi üzerindedir. Fethipaşa ve Demirağ korularının devamıdır. Demirağ Korusu’ndan bir duvar ile ayrılır. İçerisinde iki eski eser kalıntısı, su sarnıçları ve su kuyuları vardır.” 

Hüseyin Avni Paşa kimdir? 

Serasker (bugünkü genelkurmay başkanlığı ile savunma bakanlığı görevlerini yürüten yetkili) olarak sarayda görev alan Hüseyin Avni Paşa, nişanları ve rütbelerini alarak memleketi olan Isparta’ya sürgün edildiği için Sultan Abdülaziz’e büyük kin besliyordu. Bir ay sonra kendisini affeden Sultan Abdülaziz’in tahttan indirilmesi ve Sultan Beşinci Murat’ın tahta çıkarılmasında etkili olan Hüseyin Avni Paşa’nın İngilizlerden para aldığı da ileri sürülmüştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DENSİZ18 Mart 2014 16:48

    BU DEVLET BENİM ARKAMDA OLDUKÇA NİCE ORMANLARI KATLEDERİM. NİCELERİNİN KANINA GİRERİM.

  • AYIP18 Mart 2014 16:36

    Kişinin kendi ayıplarını bilmemesi ve geri almaya gücü yetmediği şeylerle dil yarası vurması, onun cahilliğine yeter.

  • KADINLAR18 Mart 2014 16:36

    Dün ekranlarda polisin kadınları yerlerde sürüklediğini ve kadınların ağlayarak bağırdıklarını görünce bunları düşündüm...Nasıl ki dinci istila işe kadının başıyla başladı...Cumhuriyeti geri almak da kadının o gözyaşıyla olacak...Göreceksin...Çünkü kadın erkeğe benzemez...Anneliği ona; acı çekmeyi de öğretti, korumayı da..Ve asla vazgeçmemeyi...Gidişin kadınların elinden olacak

  • UTANMAZ18 Mart 2014 16:36

    Ben insanların geceleri yatacak bir saçak altı bile bulamadıkları bir dünyada, başkalarının 500 metrekarelik malikanelerde yaşamasını anlamıyorum. Evsizler için ev, suyu olmayanlar için su lazım, ekmek lazım. Sen böyle bir dünyada özel uçağım olsun, oraya buraya gideyim diyorsun. Eğer herkes daha fazlasını isterse, birgün kimseye birşey kalmayacak. KEFENİN CEBİ YOK UTANMAZLAR. ALLAHTAN KORKUN

  • KISSADAN HİSSE18 Mart 2014 16:35

    Bir gün Hz. Ali'nin taraftarlarının yoğun olduğu Küfe'den biri devesiyle Şam'a gelmiş, dolaşırken biri yanaşmış: - Ver o dişi deveyi bana! Tartışma büyümüş, Küfeli: "Bu deve benimdir, üstelik dişi değil, erkektir", demişse de anlaşamamışlar, iş Muaviye'ye yansımış, halk meydanda toplanmış, Muaviye, Küfeli ile Şam'da deveye sahip çıkanı dinledikten sonra, kararını açıklamış: - Bu dişi deve Şamlınındır! Sonra toplananlara dönmüş: - Ey cemaat, bu dişi deve kimindir? Hep birlikte bağırmışlar: - Şamlınındır! Küfeli şaşkın şaşkın, giden devesinin ardından bakakalırken Muaviye Küfeliyi yanına çağırmış: - Ey Küfeli, dinle! Sen de ben de biliyoruz ki bu deve senindir ve dişi değil, erkektir. Ama sen Küfe'ye dönünce gördüklerini Ali'ye anlat ve de ki: - Ey Ali, Muaviye'nin, dişi deveyi erkekten ayırt edemeyen, o ne derse evet diyen 10 bin adamı var! Ayağını denk al!

  • KÖTÜLÜK18 Mart 2014 16:35

    Beynimizdeki düşünceler oluşturmuştur bizi, Her ne isek, düşüncelerle işlenerek yapılmıştır hepsi, Bir kişinin beyninde kötü düşünceler etkinse, Öküzün çektiği arabanın ardından gelen tekerlekler gibi, Onun ardından da acının geldiği bilinse,

  • durmak yok 18 Mart 2014 12:27

    bugüne kadar kimse dur demediği için bunlar emirgan korusunu da imara açmazlarsa hiçbirşey bilmiyorum

  • devam birşey olmaz 18 Mart 2014 12:25

    satış bedeli sıfır ihalesiz satış vergisiz satış koru imara açılmış yapılacak villalardan herhalde hediyeler de olacaktır tr de yolsuzluk 50 senedir serbest olduğu için herkes de korkunç bir cüret var bu konuda

  • cenk18 Mart 2014 12:22

    boğazı da yağmalayıp betona çevirecekler, neden tmsf açık ihaleyle satmamış, neden tapuda sıfır görnüyor, nrmal vatandaş sıfır yazdırabilir mi ? bir ülke bu kadar da kayıtsız kuralsız yönetilmez, ama kabahat bunlara yönettirenlerde, bu tahribatlar 20 sene silinmez bu ülkeden

  • Balık baştan kokmuş.18 Mart 2014 12:04

    AKP memleketin tüm güzelliklerini ve kamu mallarını aldığı rüşvet karşılığı peşkeş çekiyor. İstanbul Büyükşehiri yönettiğini iddia eden Sn Topbaş'ın bundan haberi varmı. istanbullu'nun bundan haberi varmı. iyiki tapeler var. Öğreniyoruz kokuşmuşluğu. Sn Gül bu işe ne diyor bunu da merak etmiyor değiliz.

  • günah18 Mart 2014 12:00

    İnsanların en cahili (günaha) kaldığı yerden devam eden günahkardır.

  • anekdot18 Mart 2014 11:59

    Yıl 1998. ‘’ Arkadaşlar ben bu ticareti Allah için yapıyorum. Battığıma göre demek ki bu milletin nasibi bu kadarmış ‘’ diyen bir işadamı vardı. O zaman düşündüm. Allah için ticaret nasıl bir şey diye..Allah’ı ticarete ortak etmenin Kur’an da ve İslam’ da yeri var mı ? Allah nasıl hissedar oluyor? Haşa Allah’a vergi mi ödüyorlar? Kazanınca kendi kerametleri oluyor da , kaybedince sorumlu haşa nasıl Allah oluyor ? Yıl 2014. Düşünce aynı, mantaliye aynı. Değişen hiçbir şey yok bu ülkede. Kimse kendini geliştirmek adına hiçbir şey yapmıyor ,okumuyor. Biri arkasından milyonlarca koyun ‘u Allah adıyla peşinden sürükleyerek yolsuzluğa devam ediyor.

  • TİCARET18 Mart 2014 11:43

    TİCARET Mİ YAPIYORLAR, TALAN MI YAPIYORLAR, ÜLKEYİ PEŞKEŞ Mİ ÇEKİYORLAR BELLİ DEĞİL.

  • YE KÜRKÜM YE18 Mart 2014 11:42

    ÜLKEMİZİN BÖYLE İNSANLARA PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNİ TARİH VE TÜRK MİLLETİ ASLA AFFETMEYECEKTİR.