E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMeclis'te EYT mesaisi ---

Meclis'te EYT mesaisi

Meclis'te EYT mesaisi
08 Ocak 2023 - 12:30 borsagundem.com

Meclis, memur ve emekli maaş artışlarına ilişkin kanun teklifi için mesai yapacak. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren EYT düzenlemesine ilişkin kanun teklifinin Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündeminde memur ve emekli maaş artışlarına ilişkin kanun teklifi ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin kanun teklifi var.

Plan ve Bütçe Komisyonunda, pazartesi günü Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Düzenleme daha sonra haftalık çalışmasına 10 Ocak Salı günü başlayacak Genel Kurulda ele alınacak.

Teklife göre, kamu görevlilerinin aylık ve ücretleri ile malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarında artış oranı yüzde 30 olarak uygulanacak. Emeklilere ve hak sahiplerine ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları için asgari ödeme tutarı 5 bin 500 lira olarak belirlenecek.

İşverenlere sağlanan asgari ücret desteği Haziran 2023'e kadar uzatılacak ve bu desteğin tutarı 400 liraya çıkarılacak.

Kovid-19 salgını nedeniyle yapılan kısa çalışma ödemelerinde, hatalı işlemlerden dolayı hizmetleri Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) eksik bildirilen sigortalıların hizmetleri fiili duruma getirilecek.

2021'de UEFA Şampiyonlar Ligi Finali için sağlanan vergi istisna ve muafiyetine ilişkin düzenlemeler, 2023 yılı için de geçerli olacak.

Uludağ Alan Başkanlığı kurulacak

Genel Kurulda daha sonra Uludağ'ın korunması, geliştirilmesi, tanıtılması ve farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin Uludağ Alan Başkanlığında toplanmasını öngören Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlanacak.

Düzenlemeye göre, Uludağ Alanı sınırlarında kalan yerlerdeki gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmaz mallar ile her türlü tesisler, onaylı uygulama imar planına göre hazırlanacak projelerin gerçekleşmesi için Uludağ Alan Başkanlığınca kamulaştırılabilecek.

Uludağ Alanı'nda korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin yapılacak her tür plan, proje, uygulama, iş ve işlemler, Uludağ Alan Komisyonu kararları uyarınca yürütülecek.

Uludağ Alanı'nda gerçekleştirilecek turizm amaçlı sportif faaliyetler ile alana ilişkin işletmecilik faaliyetlerini yapma, yaptırma, izin verme ve denetleme yetkisi Uludağ Alan Başkanlığında olacak.

Ulaşım, giriş kontrolü, alan güvenliğinin sağlanması, parklarına ve ziyaretçi merkezlerinde ödenecek ücretler ile Uludağ'dan faydalanma koşullarına yönelik usul ve esaslar, Uludağ Alan Başkanlığınca belirlenecek.

Komisyonların gündemi

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, çarşamba günü toplanarak Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi'ni görüşecek.

Teklifle, Türk ve İslam arkeolojisi ile ilgili alanlarda bilimsel çalışmalar yapmak, yurt dışında arkeolojik kazı, araştırma ve incelemeler gerçekleştirmek üzere Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulacak.

Vakıf, kamu kurum ve kuruluşlarına, özel kuruluşlar ile uluslararası kuruluşlara proje teklifleri sunabilecek, ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenleyebilecek.

Vakıf tarafından yurt dışında arkeolojik kazıların yapıldığı yerlerde geçici temsilcilikler açılabilecek.

CHP'li Başarır ile İYİ Partili Türkkan'a ait dokunulmazlık dosyaları

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, çarşamba günü CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ile ilgili hazırlanan iki ayrı dokunulmazlığın kaldırılması fezlekesini görüşmek için toplanacak.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun perşembe günkü toplantısında, Espiye ve Bolu Ceza İnfaz Kurumları ile Almanya inceleme raporu ele alınacak.

Bu arada milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin kanun teklifinin de Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor.

TBMM'de siyasi partilerin haftalık düzenledikleri grup toplantıları da gerçekleştirilecek.

Memur ve emekli zammı teklifi Meclis'e sunuldu

EYT'de gözler Meclis'te, ne zaman çıkacak?

Meclis'in bütçe mesaisi bu hafta sona erecek

Tütün ve alkol piyasasıyla ilgili düzenlemeler Meclis'te

Meclis kararları Resmi Gazete'de

Meclis'in gündemi ekonomi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DOĞRU09 Ocak 2023 11:20

    bu ülkede siyasiler herşeyi ülke için değil oy için yapıyor,eyt hainlik dediler oy için eyt yi çıkardılar, muhalefet de aynı ,al birini vur ötekine,ayrıca ne eyt nin parası nede emekli zamlarına bütçeden para ayrılmamış,anlayacağınız para basılacak devamlı ,buda size enflasyon olarak dönecek

  • Ali09 Ocak 2023 00:20

    Artık 500 lira 1.000 lira banknot paraları basın. Para cüzdana sığmıyor. 5 bin lira harçlık çekiyorsun yanında taşıyamıyorsun cüzdana cebe sığmıyor. Acil para basılmalı.

  • baran09 Ocak 2023 00:05

    Millet ittifakı ve EYT derneği resmen reis'e diz çöktürdü. Millet ittifakı gündeme getirir. Cumhur ittifakı yapmak zorunda kalır. Tek adam rejimine hayır.

  • Hüseyin 09 Ocak 2023 10:54

    Baran gibi sırtlanlar piyasaya çıktığına göre REIS IYI YOLDA DEMEK KI RABBIM BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN AMIN

  • Eyt li09 Ocak 2023 07:41

    Git kumda pipişinle oyna baran.yıllardır evine ekmek getiremeyip boynu bükük sürünen insanların sesine kulak verildi.kendine burdan pay çıkarma.

  • HASAN HÜSEYIN KIZILIRMAK08 Ocak 2023 23:23

    EYT nin çıkması resmen gelecek kuşaklara ihanettir. Reis iyi etmedin hani söz vermiştin çıkmayacak diye. Hani çift dikiş istemiyordun.

  • Eyt li09 Ocak 2023 07:42

    Hasan sen altını pisletirken biz çalışıyorduk.sg

  • AHMET ÖZBIR08 Ocak 2023 23:05

    Reis EYT yi çıkarmakla iyi yapmadı. Ülke baracak. Reis muhalefetin oyunlarına gelme. Senin EYT lilerin oyuna ihtiyacın yok. Biz müslümanlar birbirimize yeteriz.

  • Ali09 Ocak 2023 00:23

    5 bin lira harçlık verecekler. Sanki 20 bin lira verecekler de batmış size. Ömür boyu devlete faydası olmayan sigortasız çalışan 65 yaşındaki adama 3 bin lira yaşlılık maaşı vermelerine ses çıkar.

  • Emine kalender08 Ocak 2023 22:19

    Bı EYT çıktı milletin ne kadar çok derdi varmış meğer şimdiye kadar neredeydiniz bu kadar magduriyetle bu zamana kadar nasıl durdunuz

  • Onur08 Ocak 2023 21:46

    Pandemide ki kısa çalışma ödemesi süresi askerlik gibi borçlandırılmalı. 450 gün kısa çalışma dönemi oldu.

  • Ali vardı 08 Ocak 2023 21:39

    Bağkurrrrr. Primi eşitlensin 9000 güne hayır yoksa akp oy moy yokkkkk

  • AHMET ÖZBILEN08 Ocak 2023 23:27

    Oy vermezsen verme cumhur ittifakınìnın HDP ile anlaşmasına az kaldı. Oyunu alda başìna çal kürt kardeşlerimizin oyu bize yeter.

  • ssk08 Ocak 2023 18:53

    2000 sonrasi emkliler intibak yasasinin cikmasini acil istiyoruz bizim sesimizide duyun 1800 gunden emekli 5500 tl aliyor 8500 gunden emekli 6500 tl alacak bu nasil adalet biz niye fazla yatirdik o zaman bizide gorun

  • ssk emekli08 Ocak 2023 18:45

    2000 sonrasi emekliler intibak yayasinin cikmasini istiyoruz biz orta sinif emekliler arada ezildik

  • AHMET ÖZBIR08 Ocak 2023 18:26

    Reis EYT ile iyi yapmadı. Verdiği sözden döndü. EYT ekonomiyi zora sokar.

  • Nuri09 Ocak 2023 07:45

    Ahmet ağzına biber sürerim bak.git misket oyna sen

  • Ünal08 Ocak 2023 21:47

    De get

  • baran08 Ocak 2023 18:24

    Cumhur ittifakı AKP, MHP, BBP, HÜDA-PAR ve yakında eklenecek HDP ile birlikte güçlenecek. EYT ilk işleri. Yakìnda kürt açılımını yapılacak. Bunu kimse engelleyemez. Muharrem Ince bizi destekliyor.

  • Murat Sevinç 08 Ocak 2023 17:42

    Bağkur primi eşitlensin SSK 5000 günde emekli eyt Bağkur 9000 gün eyt anayasa aykırı küçük esnaf mağdur sesimizi duyun

  • İhtiyar08 Ocak 2023 13:50

    Kıdem tazminatı tavanı çok düşük 27 yıl çalış ve ikinci el bir araba bile alama. Eskiden kıdem tazminatı ile ev alınırdı. Geçen sene emekli Olan kişinin aldığı sıfır arabayı almak güç yetmiyor. O aracın ikinci el fiyatına bile yaklaşılmıyor.