E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMeclis'in gündemi yoğun---

Meclis'in gündemi yoğun

Meclis'in gündemi yoğun
10 Ekim 2022 - 11:54 borsagundem.com

KYK faizini ve bazı icra borçlarını silen, işverenin çalışana aylık 1,000 TL doğalgaz ödemesinin önünü açan torba kanun bu hafta TBMM'de görüşülecek.

Çalışanlara elektrik ve doğalgaz desteğine vergi muafiyeti, öğrenim kredisinin faizsiz geri ödenmesi ile varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin TL’ye kadar olan icra takibindeki borçların tasfiyesini ve kur korumalı mevduatın uzatılmasını da içeren ekonomiye ilişkin torba kanun teklifinin görüşmeleri TBMM’de bu hafta başlayacak.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yürütme ve yürürlülük dahil 48 maddeden oluşuyor.

Kanun ayrıca Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının 31 Aralık 2023’e kadar uzatılmasını da içerecek.

13 EKİM’DE GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANACAK

TBMM’nin geçen hafta açılırken, bu kanun 13 Ekim’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlayacak.

Teklif ile şunlar amaçlanıyor:

Apartmanların çatı ve cephelerinde kurulan elektrik üretim tesisleri için belirlen vergi teşviki sınırının 50 kW’a çıkarılması, çalışanlara yemek bedeli olarak yapılan ödemelerin belirli tutara kadar gelir vergisi istisnası kapsamına alınması, yurt dışındaki onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışanların ücretlerinin gelir vergisinden istisna tutulması, öğrenim kredisi alan öğrencilerin; borçlarını mezuniyetlerinden iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede, aldıkları miktar tutarında ve aylık dönemler hâlinde ödemelerine imkân tanınması.

TIP VE DİŞ HEKİMLİĞİ ÖĞRENCİLERİNE ÖDEME

Ayrıca yaşlı ve engellilere aylıkları ile ilgili yapılan yersiz ödemelerden kaynaklı alacaklardan vazgeçilmesi, üniversitelerin tıp fakülteleri ile diş hekimliği fakültelerinin son sınıf öğrencilerine bu dönemde öğretim üyesi rehberliğinde yaptıkları uygulama çalışmaları karşılığında aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapılması, gerçeğe uygun olmayan belge ve sağlık kurulu raporu kullanımı nedeniyle yapılan ödemeler hariç olmak üzere fazla ve yersiz ödenen evde bakım ödemeleri ile bunlardan doğan faizlerin terkin olunması öngörülüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun bankalara faaliyet konuları bazında sınırlama veya kısıtlamalar getirmek suretiyle de faaliyet izni vermeye yetkili kılınması, Sosyal Güvenlik Kurumu’na gayrimenkullerin elektronik ortamda satışı da dahil olmak üzere her türlü satış ile diğer iş ve işlemlerin yürütülmesine ilişkin düzenleme yapma yetkisi verilmesi, evrensel posta hizmeti gelirlerinin yılda bir kez hesaplanarak ödenmesi, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna konu alanlarda idari para cezası tutarlarının güncellenmesi, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulunda değişiklik yapılması, turizm payı alınan mükellefler ile bu mükelleflerden alınan pay oranlarının yeniden düzenlenmesi de içeriyor.

Yurt dışında oynatılan her türlü eşya piyangosu, şans oyunu, müşterek bahis ve benzeri oyunlara internet veya diğer yollarla Türkiye’den oynanmasına imkan sağlayanlara, 4 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla 11 Mart 2020’den itibaren verilen ancak ilgilisine tebliğ edilmeyen idari para cezaları tebliğ edilmeyecek, tebliğ edilen cezaların tahsilinden vazgeçilecek.

Yasaya göre işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023’e kadar ilave olarak yapılan aylık 1,000 TL’yi aşmayan ödeme, prime esas kazanca dahil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak.

500 MİLYAR TL DAHA BÜTÇE AÇIĞI

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş geçen hafta KYK borçları için, “Yaptığımız düzenlemeyle bütün faizlerini siliyoruz, ana paraya dönüyoruz. Bundan sonraki süreçte de öğrenci kredileri hiçbir artışa tabi olmayacak” demişti.

AK Parti’nin TBMM programına göre yıl bitmeden en az bir büyük ihtimalle iki ya da üç tane ekonomiye ilişkin torba yasa tasarısı daha gelecek.

TBMM sosyal yardım programlarının genişletmesi ve emeklilikte yaşa takılanlar gibi düzenlemeleri içerecek adımları önümüzdeki yıl yapılacak seçim öncesinde bir takvim içerisinde tamamlanacak. Bu dönemde asgari ücret, emekli ve memur maaşları artışı da yapılacak.

OVP’nin kısa süre önce güncellenen verilerine göre, 2022’nin 461 milyar TL bütçe açığı ile tamamlanmasını öngörülüyor. Bütçe her yılın son ayında ilk 11 ayı aşan açıklar veriyor. Bu yılın son 4 ayı için ise bu oran OVP’ye göre 500 milyar TL daha bütçe açığı anlamına geliyor.

Torba kanun teklifi TBMM'de

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HACI AHMET ÖZBİLİR10 Ekim 2022 22:23

    RTE bu millete çok güzel şeyler verdi ama hiç bir zaman bu millet onun kıymetini bilemedi.şu yapılan şeylere bakınsene kimin aklına gelir gelir kim cesaret edip de hayata geçirebilir.

  • Mucise Reis ;)10 Ekim 2022 19:29

    Büyüycen, gelişen, şahlanan ülkenin 2 bin tl gibi borçları ödeyemeyen vatandaşları milyonları bulan borçlar :D hangisi doğru ? büyümeme mi? borçlar mı : )) hangisi yalan pekı ?