E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMeclis foreks mağdurları için harekete geçti---

Meclis foreks mağdurları için harekete geçti

Meclis foreks mağdurları için harekete geçti
27 Haziran 2016 - 08:32 borsagundem.com

Meclis Dilekçe Komisyonu, foreks mağduru vatandaşların şikayetleri üzerine harekete geçti

Meclis, vatandaştan gelen şikayetler üzerine foreks piyasasındaki mağduriyetler ile araç muayene istasyonlarında para üstünü alamamaktan kaynaklı sorunlara el attı. Vatandaşlardan gelen şikayetleri gündemine alan Meclis Dilekçe Komisyonu iki konudaki sorunları mercek altına almak için iki ayrı alt komisyon oluşturdu. Alt Komisyonun başkanlığını üstlenen AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, foreks piyasasında işlem yapan bireysel yatırımcıların yüzde 87’sinin tasarruflarını kaybettiğini belirterek, “Bu istatistik bizzat Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı tarafından 2014 Yılı Aralık ayında açıklanmıştır. Yüzde 87’ye yükselen kayıp oranı, foreks piyasasının şu an için güvensiz ve son derece tehlikeli olduğunu göstermektedir” dedi. 

Yatırımcı bilgisiz 

Bireysel yatırımcıların büyük çoğunluğunun foreks piyasası hakkında bilgisiz ve tecrübesiz olduklarını aracı kurumların insafına terk edildiklerini belirten Ulupınar, şunları söyledi: 

“Aracı kurumlar saldırgan pazarlama tekniklerini kullanarak müşterilerine yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgiler verebilmekte, finansal okur yazarlığı olmayan müşterileri hataya sevk edebilmektedirler. Foreks piyasasının çok yeni olması nedeniyle bireysel yatırımcının fazla bir bilgi sahibi olmadığı görülmekte. Ayrıca yetkili-yetkisiz aracı kuruluşlar tarafından bireysel yatırımcılara risksiz-yüksek karlı bir yatırım aracı olarak tanıtılmakta. Özellikle telefonla kurulan iletişim ve hesap açma-işlem yapma üzerine bina edilen bu ilişki daha sonra yaşanacak sorunların ispatında büyük sorunlara neden olmakta” dedi. 

Alt komisyon çalışmaları kapsamında Sermaye Piyasası Kurumundan bilgi talep edileceğini, Ankara’da ikamet eden mağdurların dinleneceğini kaydeden Ulupınar, aracı kurum temsilcileri, Maliye Bakanlığı, tüketici dernekleri ve ilgili sivil toplum örgüterini dinleyerek konuyu kapsamlı bir şekilde masaya yatıracaklarını anlattı. 

Yılbaşında kaldıraç düşürülüp, demo zorunluluğu getirilmişti 

Foreks piyasasında en son düzenleme bu yıl ocak ayında yapılırken kaldıraç oranları düşürülmüş ve ‘bilmeyen’ yatırımcıya demo zorunluluğu getirilmişti. Bireysel yatırımcı 20 bin TL’nin altında varlığı olan ve 20 bin TL’nin üzerinde varlığı olan yatırımcı olarak 2’ye ayrılmıştı. Bire 100 olan kaldıraç oranı 20 bin TL’nin altında varlığı olan yatırımcıda dolar/TL, altın ve euro/ dolar paritesinde bire 50, diğer enstrümanlarda bire 25 olarak uygulanmaya başlamıştı. 20 bin TL’nin üzerinde varlığı olanlarda ise bire 100 kaldıraç oranı dolar/TL, altın ve euro/dolar ile sınırlandırılırken diğerleri bire 50’ye çekilmişti. Bu düzenlemeler olurken bazı sektör temsilcileri kaldıraç oranının sınırlanmasından ziyade zarar kesme oranı uygulanmasını talep etmişlerdi. Böylece yüzde 50’nn altında belirlenecek bir oranla yatırımcının zararının büyümesinin önüne geçileceği ifade edilmişti. Bugün artık foreks piyasasında işlem yapmak isteyen bir yatırımcı 6 iş günü içinde 50 işlem demosu yapmadan yatırım hesabı açamıyor.

Canan Sakarya / Dünya

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uğur Altınel27 Haziran 2016 21:00

    Foreks kumardır yok paranızın yüz katı yapın alın satın felan filan .... ya zarar edersen paran yüz katı zarar edeceksin.Birde dolar yatırım aracı değildir bir başka ülkenin parasının daha çok değerlenmesine katkıda bulunuyorsunuz.Borsadan şaşmayın iyi bir hisse yakalarsanız kazanırsınız ytd.

  • samsunlu5527 Haziran 2016 17:48

    EMEK ELEKTRİK HİSSESİNİ DE İNCELEMEYE ALSALAR. FOREKSTEN FARKI YOKMUŞ

  • foreksci27 Haziran 2016 17:08

    forekste macd indikatörünü uygulanır. üst hat satış orta hat izleme en alt hat alım yeridir.

  • ANKARA27 Haziran 2016 15:44

    TAHTASI KAPALI ŞİRKETLER. İTTİFAK HOLD, KRİSTAL KOLA. GSDHOLD. BUNLARIN PATRONLARINDAN BİNLERCE YATIRIMCI NEFRET EDİYOR. YATIRIMCI KAN AĞLIYOR.BİR YETKİLİ KURUM ÇIKIP İNCELEMİYOR.

  • Bika27 Haziran 2016 14:38

    Kaldıraç kullanmak kumardır.

  • YENİÇERİ27 Haziran 2016 08:47

    foreksin mantığı yok