E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMEB'de dershane depremi!---

MEB'de dershane depremi!

MEB'de dershane depremi!
08 Şubat 2014 - 08:41 borsagundem.com

Meclis’e sunulan “dershanelerin dönüşümü” tasarısının yasalaşması halinde Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda büyük bir değişim olacak

Meclis’e sunulan “dershanelerin dönüşümü” tasarısının yasalaşması halinde bakan ve müsteşar dışında Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm kadrosu değişecek. Değişecek personel sayısı okul müdürleriyle, 120 bini bulacak.

Habertürk'ten Lütfi Erdoğan'ın haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı ve dershanelerin dönüşümünü öngören yasa tasarısı, sayıları 120 bini bulan teşkilat yöneticilerini yakından ilgilendiriyor. Tasarının Meclis’ten geçmesi durumunda bakan ve müsteşar dışındaki tüm Milli Eğitim Bakanlığı kadrosu değişecek.

Merkezdeki müsteşar dışındaki Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve kurul üyeleri, müsteşar yardımcıları, genel müdürler, strateji geliştirme başkanı, tüm grup başkanları ve şube müdürleri ile tüm il milli eğitim müdürleri görevden alınacak. Genel müdür ve üstü kadrolardakiler ‘bakanlık müşaviri’; grup başkanı, şube müdürleri ve il milli eğitim müdürleri ise ‘eğitim uzmanı’ olarak görevlendirilecek. Türkiye genelindeki tüm okulların müdürleri de değişecek. Müdürler valiler tarafından atanacak. Önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunulan tasarının diğer dikkat çeken maddeleri ise şöyle:

FAİZİYLE: Dershanelere verilecek eğitim ve öğretim desteği, istisna, muafiyet ve haklar ile diğer teşviklerin parasal tutarı, dönüşümü yapamayanlardan hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte 1 ay içinde geri alınacak.

6 YIL ŞARTI: Dershane çalışanı öğretmenlere halk eğitim merkezlerinde görev verilecek. Bakanlık 5 yıl sigortalı çalışma şartını 6’ya çıkardı. Sözlü sınavdan geçirilecek öğretmenler atandıkları takdirde 4 yıl başka yere tayin isteyemeyecek.

ARSA: Dönüşecek dershanelere 25 yıla kadar Hazine arsası tahsis edilecek. Mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığı’na ait binalar da kiralanabilecek.

MALİYE: Özel okullarda öğrenci başına devlet desteği sağlanabilecek. Kaç kişiye ne kadar devlet desteği verileceği Milli Eğitim ve Maliye bakanlıkları tarafından belirlenecek.

DESTEK: Okul öncesi 48-66 ay arasındaki çocuklar için de destek verilebilecek. Desteğin miktarı okulun bulunduğu bölge, eğitimbaşarısı gibi kriterlere göre değişebilecek.

AÇIK LİSE: Dönüşümle 14 ayrı model sunuldu. Dönüşemeyen dershaneler 4 yıl açık lise olarak hizmet verebilecek.

ADAY: Yeni sistemde öğretmen olmak da zorlaşıyor. Aday öğretmenler en az 1 yıl fiilen çalışacak. Adaylık döneminde herhangi bir disiplin cezası almış olmayacak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olacak. Bundan sonra da yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacak.

Koncuk: İstediklerini atayacaklar

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, tasarıya ve Milli Eğitim Bakanlığı teşkilatındaki görevden alma düzenlemesine tepki göstererek şöyle dedi: “Bu 100 binden fazla, yaklaşık 120 bin eğitimcinin görevinden alınacağını gösteriyor. Yerlerine yandaş ataması yapılacak. Bu atama yapılırken de tüm yetkiler valiliğe bırakılacak. Yazılı, sözlü sınav olmadan istediklerini atayacaklar. Ayrıca stajyer öğretmenliğin kaldırılması için yapılacak sözlü ya da yazılı sınava girme hakkı yalnızca ‘iyi performans’ gösteren ve disiplin cezası almayanlara tanınıyor. İyi performansı kim belirleyecek, disiplin cezası ise çok kolay verilir. Burada da istedikleri gençler öğretmen yapılacak.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Metin08 Şubat 2014 15:50

    Turkiye cok hayirli olur cok gec kaolin is bir karar halki soyma donemi bitiyor

  • memduh08 Şubat 2014 13:51

    sağlık, eğitim özelleşecek, esas haşhaşi yetiştiren erdoğandır, sahte rüyalar vadetti, kandırdı insanları

  • memduh08 Şubat 2014 13:50

    imam hatiplileri, din kültürü hocalarını doldururlar her yere. islam şekilcilik dini değildir ahlak dinidir. ezberlemişler arapçayı ama ya çalıyorlar yada çalanlara göz yumuyorlar. halbuki hırsızın eli kesilir şeriatte. siz ne ayaksınız be?

  • abdullah08 Şubat 2014 12:00

    dershanede çalışan yardımcı personelde mağdur edilmeyecekti ? hiç bahseden yok

  • erdi08 Şubat 2014 10:47

    MEB,laçka idi,tam laçka olacak desenize.

  • negüzel08 Şubat 2014 09:58

    Tabi meb okullarını tergev verecekler meb de başka yarde okudur en kolayı meb adını tergev yap bakanda bilal olsun tamam

  • mali08 Şubat 2014 09:05

    Ne güzel fakirin çocuğu özel okulda okuyacak. Vatandaş sınava hazırlık için özel öğretmen parası ödeyecek. Dersaneliler de MEB öğretmen olacak. Değirmenin suyunu da halk karşılayacak. Ah bir de okulları kapatsalar bakanlık yapmakta kolaylaşacak.