E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMB rezervelerinde altın parlıyor---

MB rezervelerinde altın parlıyor

MB rezervelerinde altın parlıyor
29 Ekim 2013 - 07:05 borsagundem.com

IMF, Türkiye’nin eylül ayında altın rezervini en fazla artıran ülkeler arasında yer aldığını duyurdu

Türkiye, altın rezervini büyütmeye devam ediyor. Temmuzda altın rezervini en çok artıran ülke olan ve rezervinin büyüklüğü ağustosta 22 milyar doları aşan Türkiye, eylül ayında da rezervine altın eklemeye devam etti. Uluslararası Para Fonu (IMF) , ülkelerin eylül ayı altın rezervi faaliyetlerini açıkladı. Buna göre Türkiye, Kazakistan ile birlikte altın rezervini artıran ülkeler arasında yer aldı. Türkiye Merkez Bankası, eylülde altın rezervlerini 2.91 ton artırarak, 490,261 tona çıkardı. Dünyanın en fazla altın rezervine sahip 11’inci ülkesi olan Türkiye, böylece üst üste üç çeyrek boyunca altın rezervini artırmış oldu. Türkiye ağustos ayında da altın rezervlerini 23 ton artırmıştı. Eylülde altın rezervini artıran diğer bir ülke Kazakistan ise 2.5 ton artışla toplam rezervini 137 tona çıkardı. Azerbaycan, Belarus, Kuveyt, Kırgızistan, Sırbistan ve Ukrayna da eylülde altın rezervlerini artıran ülkeler arasında yer aldı.

Rusya bu yıl ilk kez düşürdü

Dünyanın en büyük yedinci altın rezervine sahip Rusya ile eylül ayında bu yıl ilk kez altın rezervinde düşüş gördü. Rusya’nın altın rezervi 0.4 tonluk erimeyle 1,015.1 tona geriledi. Rusya ağustosta altın rezervini 13 ton artırarak, 1,016 tona çıkarmıştı. Kanada ve Meksika da eylülde altın satan ülkeler arasında yer aldı. Merkez bankaları, 2010’dan sonra 20 yıl süren net satıcı pozisyonundan net alıcıya dönüştüğü için altın yatırımcıları tarafından yakından takip ediliyor. 2008 küresel mali krizi merkez bankalarının altına ilgisini yeniden tetikledi. Merkez bankalarından gelecek altın hamleleri değerli metalin fiyatındaki seyri de belirliyor. Yatırımcılar 28 Ağustos’ta altının ons başına 1,430 dolarla üç ayın zirvesine çıkmasından sonra merkez bankalarının değerli metale yönelik tutumunu yakından izliyor. Nisanda Güney Kıbrıs Merkez Bankası, nakit sıkıntısından kurtulmak için elindeki altın rezervlerini satabileceğini duyurmuş, bunun Avrupa genelinde bir trende dönüşeceğinden endişe eden yatırımcılar, altının onsunu son 30 yılın en düşük seviyesine çekmişti. Altının onsu yılın bu zamanına kadar yüzde 19 değer kaybetti. Altın bu şekilde 12 yıldır devam eden yatırımcısına kazandırma trendini zarara çevirme riski de taşıyor. Altının onsu dün itibariyle 1,351 dolardan işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)