E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizMB piyasalara dişini göstermeye başladı---

MB piyasalara dişini göstermeye başladı

MB piyasalara dişini göstermeye başladı
13 Ocak 2017 - 08:56 borsagundem.com

TCMB'nin henüz ciddi olup olmadığı PPK toplantısı günü belli olacak

Önceki günlerde ZK oranlarında indirime giden ve borç limitini düşüren TCMB, dün de bankaları fonlama imkanını sıkılaştırdığına yönelik haberler fiyatlandı. TCMB'nin gelen açıklamalara göre haftalık repo faizi ile fonladığı bankaların bazılarını geç likidite penceresi olan yüzde 10'dan fonlayabileceği beklentisi TL'yi güçlendirdi. Bu durum eğer gerçekleşirse, özellikle bazı bankalara ek fonlama ihtiyaçlarını daha yüksek faizden alacak. Bu durumda bir nevi faiz artırımı kararı havası yaratıyor. Ancak piyasaların asıl fiyatlayacağı ve TCMB'nin henüz ciddi olup olmadığını göreceğimiz gün 24 Kasım'da gerçekleştirilecek TCMB'nin PPK toplantısı olacak. Yarın özellikle hem ZK oranlarında görülen indirimin uygulanacağı hem de, bu kaynaklardan gelen haberin uygulanabilirliğini göreceğimiz bir gün olacak. Özellikle kredi sağlayıcı konumunda olan TCMB'nin işlemlerini kapatmakta geciken bankalara görece uygulayabileceği yüksek faizli fonun durumu önemli. TL'nin performansına olumlu etkide bulunabilir. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Mehmet Şimşek'in TCMB'ye yönelik açıklamaları ve ''gerekirse müdahalede bulunacaktır'' vurgusu hem TL'ye destek verirken hem de TCMB'nin prestiji konusunda olumlu olan bir gelişme olarak piyasalara yansıdı.

Fitch'in EMEA Bölgesi Kredi Derecelendirme Başkanı Ed Parker, Türkiye'nin ay sonundaki not değerlendirilmesinde, yatırım yapılabilir notunu kaybetme riski olduğunu belirtti. Kamu finansmanın güçlü olduğunu halen vurgulayan kurum, finansman zorluklarının not görünümde negatif bir etki yaratabileceğini belirtiyor. Sonucu ise 27 Ocak'taki değerlendirmede göreceğiz.

ABD gündeminde ise, Trump sonrası gelen Dolar zayıflığı dikkatleri çekiyor. ABD 10 yıllıklarının zayıfladığı ve Dolar endeksinin zayıf bir performans gösterdiği günde, FED üyelerinden gelen açıklamalar kısıtlı fiyatlamalar yarattı. Özellikle faiz artırımı koşullarında daha çok veri görmek gerektiği düşüncesini ortak görüş haaline getiren üyelerin bu yıl içerisinde 3 faiz artırımından daha fazlasına henüz odaklanmadıklarını görüyoruz.

EURUSD
Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan yeni ABD başkanı Trump'ın yaptığı açıklamalar paritedeki yükseliş hareketini destekledi. Trump'ın ekonomik planından söz etmemesi piyasada belirsizlik olarak yorumlandı. Yeni günde ise piyasaların gözü ABD cephesinde açıklanacak olan perakende satışlar verisi ve üretici fiyat endeksinde olacak. Enflasyon kanadında hala istediğini yakalayamayan Fed için veri son derece önemli. Paritede ise teknik açıdan 1.06'nın üzerinde kalmamız toparlanma hareketinin devam edebileceği sinyallerini veriyor. Eğer hareketlilik yeni günde de yükseliş ivmesini korursa 1.0700 seviyesinin testi gerçekleşebilir. Geri çekilmelerde ise 1.06'nın altında 1.0550 ve 1.0500 destekleri takip edilebilecek önemli seviyeler arasında yer alıyor.

USDTRY
Salı günü yabancı para zorunlu karşılık oranlarını düşürerek piyasaya 1.5 milyar dolar likidite sağlayan Merkez Bankası, bu hamlesinden sonra kurda rekorların devam etmesi üzerine Perşembe günü haftalık repo ihalesi açmadı. TCMB'nin haftalık repo ihalesi açmaması likidite politikasında daha sıkı duruş anlamına geliyor. Bu sıkılaştırma ile piyasa yapıcı bankalar geç likidite penceresine yönelecek. Geç likidite penceresi faiz oranı %10. Merkez Bankası'nın ağırlıklı fonlama oranı ise %8.31. Yani TL'nin kaynak maliyetini artırmaya yönelik bir hamle. Bir bakıma faiz artırımı gibi düşünülebilir. Yapılan müdahale kısa vadede bir rahatlık getirdi. Ancak kalıcı olup olmayacağı soru işareti. Kurda 3.70-3.75 önemli destek bölgesi. Bu bölgeden bir tepki gelebilir. Yukarıda ise 3.80 ve 3.85 dirençleri takip edilebilir.

GBPUSD
Trump'in ilk basın toplantısı ile piyasanın istediği cevapları verememesi ile toparlanan kurda Brexit belirsizlikleri alıcılı seyri sınırlandırıyor. İngiltere Başbakanı May' in salı günü Brexit planları ile ilgili açıklama yapacağı ifade edildi. Bugün ABD tarafında Aralık ayı perakeende satışlar verisi açıklanıyor. Kasım ayında hayal kırıklığı yaratan perakende satışların yıl sonunda toparlanması bekleniyor. Bunun yani sıra tüm hafta olduğu gibi FED üyelerinin açıklamaları yer alıyor. Haftanın son işlem gününde ise kurda toparlanmanın devamında 1.2200-1.2270-1.2350 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. 1.2350 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlanması yukarı yönlü hareketi hızlandıracaktır. Aşağıda ise 1.2120-1.2080 seviyeleri gündeme gelebilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları geride bıraktığımız günü oldukça pozitif bir gürünüm ile tamamladı. Sabah saatlerinde Abu Dabi'de OPEC genel sekreterinin başkanlığında Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, BAE, Umman, Cezayir ve Irak'ın petrol bakanlarının katıldığı gayri resmi bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmelerden genel olarak Aralık ayında varılan anlaşmaya sadık kalınacağı yönünde mesajlar çıktı. OPEC genel sekreterinin spesifik olarak bir fiyat belirlemediklerini, yatırımları artıracak bir fiyat düzeyinin yeterli olaacağını açıklaması önemli bir ayrıntıydı. Ülkeler izleme komitesi toplantısı için 21-22 Ocak'ta Viyana'da bir araya gelecek. Bu tarihe kadar yapılacak açıklamalar ile petrol fiyatlarındaki pozitif seyir devam ettirilmek istenecektir. Teknik olarak ise Brent petroldeki kritik seviye 56.30-56.40 aralığı. Bu bölge yukarı yönlü aşılırsa 57.00-57.25-57.50 seviyeleri görülebilir. Bu bölgeden yaşanacak düşüşlerde ise 55.50-55.00-54.75 seviyeleri takip edilebilir.

ALTIN
Geride bıraktığımız günü alıcılı bir şekilde noktalayan değerli metal, böylelikle üst üste dördüncü gününde değer kazanmış oldu. Dolar endeksinde meydan gelen geri çekilme ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüş altına destek olan en önemli değişkenler olarak karşımıza çıkıyor. Diğer taraftan bugün ABD'den açıklanacak olan perakende satışlar verisi ve ÜFE altın fiyatlarında volatilitenin artmasına neden olabilecek önemli veriler olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca FOMC üyesi Harker'in konuşması da gün içerisinde takip edeceğğimiz diğer önemli gelişme olacak. Teknik olarak baktığımızda yukarı yönlü hareketin devamında 1205 dolar direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1220 Dolar hedefli fiyatlamalar görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 1190 ve 1180 dolar destekleri takip etmemiz gereken önemli seviyeler.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)