E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMart'ta faiz artışı cepte---

Mart'ta faiz artışı cepte

Mart'ta faiz artışı cepte
14 Ocak 2022 - 08:31 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Aralık ayında, Fed politika yapıcılarının çoğunluğu 2022’de 3 faiz artışı üzerine odaklanmıştı. Ücret artışlarının yaratacağı enflasyon, işgücü piyasasında tam istihdam hedefine yakınlık, tedarik sorunlarındaki iyileşme ile birlikte değerlendirilince MART ayında faiz artırımı beklentisi arttı. Son iki gündür yapılan açıklamalara baktığımızda ise artık Fed içinde hangi yöne gittikleri ve oraya ne kadar hızlı varmaları gerektiği konusunda fazla bir tartışma kalmadı gibi görünüyor.

Açıklamalara bakalım. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Politika yapıcıların 2022’de üç çeyrek puanlık faiz artışı öngörülerini “iyi bir açılış teklifi” olarak nitelendirdi, ancak “veriler yeterince hızlı iyileşmezse bu dört olabilir” dedi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Benim tahminim, verilerde herhangi bir değişiklik olmaksızın Mart ayında 25 baz puanlık bir artış olacağı yönünde.” dedi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly , Mart ayında havalanmak oldukça makul bir şey gibi görünüyor” dedi

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester de Çarşamba günü Mart ayında faiz artırımına işaret ettiler.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, enflasyonun yeterince hızlı şekilde gerilememesi halinde Fed’in 2022’de dört faiz artırımı yapması gerekebileceğini söyledi.

Ve son darbeyi de Fed’in en güvercin yetkililerinden Brainard vurdu. ABD Başkanı Biden tarafından Fed’in başkan yardımcısı olarak aday gösterilmesini düşünen Brainard, Senato Bankacılık Komitesi’ne yaptığı açıklamada, Fed’in “yıl boyunca birkaç faiz artırımı öngördüğünü, Mart ayında sona erecek olan ayrı bir Fed varlık satın alma programına atıfta bulunarak da “Alımlarımız sona erer ermez … bunu yapacak bir konumda olacağız” dedi.

FedWatch programına göre, yatırımcılar şu anda Fed’in 15-16 Mart’taki politika toplantısında gösterge gecelik borç verme oranını yükselteceğine dair %86’lık bir olasılık görüyor. Bu yıl üç faiz artırımı daha fiyatlıyorlar.

ABD borsalarındaki üç günlük ralli dün itibariyle sona erdi. ABD Hazine 10 yıllık tahvillerinin düşmesine rağmen yatırımcılar Brainard’ın açıklamaları ve kar açıklama sürecinin başlamasından önce özellikle teknoloji hisselerindeki karlarını realize etmeye odaklandı.Petrol fiyatları, Washington’un yakında fiyatları soğutmak için harekete geçebileceği, Çin’deki covid19 salgınının yayılmasını önlemeye yönelik tedbirlerin de talep üzerinde baskı oluşturacağı beklentisi ile Brent ham petrol vadeli işlemleri %0.4 düşüşle varil başına 84.17$’a, ABD West Texas Intermediate ham petrolü de %0,6 düşüşle varil başına 81,67$ dolardan işlem gördü.

Bugünün gündeminde ise; TÜİK, konut satışları, tarım ÜFE verilerini , TCMB’de Piyasa Katılımcıları Anketi verisini yayımlayacak. Yurtdışında ise ; Almanya’da 2021 yılına ilişkin GSYH rakamları, ABD tarafında ise; Perakende satışlar, ithal fiyatlar, sanayi üretimi, Michigan Tüketici Güven Endeksi, işletme stokları verileri ile haftayı kapatacağız.

Endekste pozitif açılış bekleniyor

 

Borsa kısa vadede trendini koruyor

 

En fazla açığa satış yapılan hisse belli oldu (13 Ocak 2022)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)