E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMarmara Depremi en az kaç şiddetinde olur?---

Marmara Depremi en az kaç şiddetinde olur?

Marmara Depremi en az kaç şiddetinde olur?
24 Nisan 2016 - 10:40 borsagundem.com

Prof. Naci Görür ve Prof. Ahmet Vefik Alp olası Marmara Depremi hakkında önemli açıklamaları yaptı

Bilim Akademisi Üyesi ve İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara depremi için "En az 7,2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz" dedi. Görür ayrıca deprem sonrası oluşabilecek tsunamiye de dikkat çekerek geçmişte 10 metre boyunda dalgaların görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp de "7 ve üstü büyüklüğünde bir depremde 300 bin yapı yıkılabilir, 100 bin vatandaşımız yaşamını yitirebilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, bir televizyon kanalında, olası Marmara depremi ve sonuçlarına ilişkin soruları yanıtladı.

Marmara'da en az 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini açıklayan Prof. Görür, "Kırılacak parçaya da bağlı. Orta Marmara Çukuru'ndan Adalar'a kadar gelen kol 110 kilometre uzunluğunda. O kırılırsa 7,3 gibi deprem bekliyoruz" dedi.

"Bu bakımdan bir önceki deprem kadar yıkım etkisi yaratabilir" diyen Görür sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok ciddi çok büyük deprem bu. Diğer bir olasılık da Adalar'ın güneyindeki fay parçası kırılırsa o da 60 kilometre uzunluğunda. O en fazla 7.0 büyüklüğünde, diğer faylar da 6.0'lar seviyesidedir."

TSUNAMİ OLUR MU?

Prof. Naci Görür, olası Marmara Depremi'nde büyük bir tsunami oluşabileceğini söyledi. Görür şunları söyledi:
"Okyanuslarla kıyaslanırsa, o kadar olmasa da Marmara'da da tsunami görüşmüştür. Son depremde de oldu. Değirmendere ve çevresi su altında kaldı. İTÜ olarak çalışmalarda Tuzla açıklarında 17 bin sene önce denizaltı heyelanı tespit ettik. Burada da 10 metrelik tsunami dalgaları oluştu."

"100 BİN KİŞİ ÖLEBİLİR"

Mimar-mühendis Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp ise İstanbul'daki yapılaşmaya dikkat çekerek, 100 bin kişinin ölebileceğini dile getirdi.

Alp, "İstanbul'un yapıları depreme hazır değil. Çeşitli araştırmalara dayanarak edindiğim bilgilere göre, 7 ve üstü büyüklüğünde bir depremde 300 bin yapı yıkılabilir, 100 bin vatandaşımız yaşamını yitirebilir. Bizim düşünemediğimiz olaylar yaşanacak" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)