E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMarj ticareti nedir, nasıl yapılır?---

Marj ticareti nedir, nasıl yapılır?

Marj ticareti nedir, nasıl yapılır?
31 Ocak 2021 - 10:40 borsagundem.com

Yatırımcıların pozisyonlarını büyütmek için bir aracıdan aldıkları borç sermayeyi kullandığı işlem türüne marj ticareti denir

Marj ticareti, yatırımcıların ellerindeki sermayeye kıyasla çok daha büyük pozisyonlar almalarına ve daha fazla kâr etmelerine olanak sağlar.

Marj ticareti sayesinde kaldıraçlı işlem yapabilen yatırımcılar, yatırımlarını daha riskli hale getirerek spot fiyattan elde edebileceklerinden çok daha büyük bir kâr elde edebilirler.

Marj ticareti nasıl yapılır?
Marj ticareti yapan yatırımcıların, borç almak istedikleri miktarın belirli bir yüzdesi kadar teminat yatırmaları gereklidir. Bu ilk yatırım "marj" olarak adlandırılır. Marj ticaretinin bir parçası olan kaldıraç ise borç alınan sermayenin marja oranını ifade eder.

Yatırımcılar, kaldıracı genelde kısaca "x" ile ifade eder, bu nedenle yazımızın devamında da kaldıracı bu şekilde ifade edeceğiz. Örneğin, 5x kaldıraç kullanmak ve 50 bin dolarlık pozisyon açmak isteyen bir yatırımcıyı ele alalım. Bu yatırımcının teminat olarak açmak istediği pozisyonun beşte birini, yani 10 bin doları teminat olarak yatırması gerekecektir.

Yatırımcıların pozisyonlarını büyütmek için borç aldıkları sermaye kredi olduğu için, buna ek olarak faiz de ödemeleri gerekir. Ödenecek faiz miktarı, borç alınan süreye ve aracı borsaya göre değişiklik gösteriyor.

Örnek verdiğimiz yatırımcının yatırımının yüzde 10 değer kazandığını düşünelim. Yatırımcının yatırım sonunda elinde 55 bin doları olacak ve borç aldığı 40 bin doları, buna ek olarak da faizi ödemesi gerekecektir. İşlem sonunda yatırımcı, faiz oranına bağlı olarak 5 bin dolardan biraz az miktarda kâr etmiş olacaktır. Aynı yatırımcı spot piyasada işlem yapmış olsaydı, 10 bin dolarlık sermaye ile elde edeceği kâr miktarı bin dolar olacaktı.

Marj ticareti riskli midir?
Yatırımcılara ilk sermayelerine kıyasla çok daha büyük bir kâr etme imkanı sunan marj ticareti, kimi durumlarda kârlı olduğu kadar zararlı da olabilir. Marj ticareti, hem uzun hem de kısa pozisyonlarda kullanılabilir. Uzun pozisyon fiyat yükselişi beklentisiyle, kısa pozisyon ise düşüş beklentisiyle açılan pozisyonları ifade eder.

Borsalar, bir yatırımın ne kadar riskli olduğunu marj seviyesi ile gösterir.

Piyasanın yatırımcının beklediği yönün aksine hareket etmesi halinde risk artar ve borsalar marj çağrısında bulunabilir. Marj çağrısı durumunda yatırımcıların marj ticareti için gereken asgari şartları sağlamak için marj hesaplarına daha fazla fon aktarması gerekir. Bu gereklerin sağlanmaması veya riskin belirli bir düzeyi geçmesi halinde ise pozisyon otomatik olarak likide edilebilir, yani nakde çevrilebilir.

Yukarıda verdiğimiz marj ticareti sayesinde daha yüksek kâr eden yatırımcı örneğini bu senaryoya da uygulayalım. 5x kaldıraç kullanarak 50 bin dolarlık pozisyon almış bir yatırımcının yatırımı, yüzde 10 değer kaybı durumunda 45 bin dolar olacaktır. Aldığı 40 bin dolar krediyi ve faizi ödeyen yatırımcı, marj ticareti yaparak 5 bin dolardan fazla zarar etmiş olacaktır. Yatırımcı spot piyasada işlem yapsaydı, zararı yalnızca bin Dolar olacaktı.

Marj ticareti, kripto paraların yüksek dalgalanması nedeniyle spot piyasaya kıyasla çok daha riskli bir yatırım yöntemidir. Kimi durumlarda zararlar, yatırımcının ilk sermayesini dahi geçebilir. Bu nedenle yeterli tecrübeye sahip olmayan kişilerce veya yüksek sermaye ile yapılmaması tavsiye edilir.
(Ayşe Karaman)

Borsada geri çekilmeler alım fırsatı

Borsada ‘oyun’ durmadı yüzde 2 bin yükseldi

Borsalarda son 13 haftanın en kötü performansı

Hisse bazında hareketler artacak

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)