E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMariya Zaharova: Biz, Şam ile Ankara arasında fiili işbirliği kurulmasından yanayız---

Mariya Zaharova: Biz, Şam ile Ankara arasında fiili işbirliği kurulmasından yanayız

Mariya Zaharova: Biz, Şam ile Ankara arasında fiili işbirliği kurulmasından yanayız
17 Ekim 2019 - 14:48 borsagundem.com

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Biz, Şam ile Ankara arasında fiili işbirliği kurulmasından yanayız. Bunun mümkün olduğunu net şekilde görüyoruz. İki ülkenin orduları, işbirliğinin somut parametrelerini belirlemeli" dedi

Haftalık basın toplantısında konuşan Zaharova, "Son günlerde, özellikle de TSK'nın Suriye-Türkiye sınırındaki bölgede Barış Pınarı Harekatı'na başlamasının ardından Fırat'ın doğusunda Şam'ın kontrolü altında olmayan bölgelerde gerilim ciddi şekilde tırmandı" dedi. 

Teröristlerin gerilimin tırmanmasından istifade ettiklerini ve sözde uyuyan hücrelerini aktif hale getirdiklerini kaydeden Zaharova, bunun Fırat'ın doğusundaki hapishanelerde tutulan IŞİD militanları ile onların kamplarda bulunan aile bireylerinin durumuna ilişkin ciddi bir endişe yarattığının altını çizdi.

Zaharova, IŞİD militanlarının sadece Suriye için değil, bölgedeki ve bölge dışındaki diğer ülkeler için de tehdit oluşturduğunu belirtti.

'BÖLGEDE ÇÖZÜM İÇİN SINIR HATTI SURİYE'NİN KONTROLÜNE VERİLMELİ'

Rus Dışişleri Sözcüsü, Rusya'nın bölgede çözüme ilişkin tutumunu şöyle açıkladı: "Suriye'nin bu bölgesinde, Suriye'de ve genel itibarıyla bölgede kalıcı istikrar ve güvenliğin sağlanmasının yalnızca ve öncelikle Suriye'nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün tesis edilmesiyle mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu en nihayetinde, Türkiye sınırındakiler de dahil tüm ulusal toprakların meşru Suriye hükümetinin kontrolüne verilmesi anlamına geliyor." 

Zaharova, bu bağlamda Şam yönetimi ile Kürtler arasında mutabakat sağlanmasını ancak memnuniyetle karşılayabileceklerini sözlerine ekledi.

'SURİYE'NİN KUZEYİNDEKİ GERİLİM SİYASİ SÜRECİ DURDURMAMALI'

Zaharova, Suriye'nin kuzeyindeki gerilimin siyasi süreci durdurmaması gerektiğini ifade etti. 

"Suriye'nin kuzeyindeki gerilimin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun olarak siyasi süreci teşvik etme çabalarının devamını ve hatta genişletilmesini durdurmaması gerektiğine inanıyoruz" diye devam eden Zaharova, başta Suriye yönetimi, Astana formatındaki partnerler ve BM Suriye Özel Temsilcisi ile etkileşimler olmak üzere, Rusya'nın ekim sonunda Suriye Anayasa Komitesi'nin toplanması için aktif çaba sarf ettiğini vurguladı. 

Zaharova, Suriye Anayasa Komitesi'nin ilk toplantısı için her şeyin hazır olduğunu, tüm adayların davet edildiğini ve Cenevre'ye gitmeye hazırlandıklarını da kaydetti.

'TÜRKİYE VE SURİYE ORDULARI ANLAŞABİLİR'

Rusya'nın Ankara ile Şam arasında fiili işbirliği kurulmasından yana olduğunu söyleyen Zaharova, Türkiye ve Suriye'nin anlaşabileceğini, iki ülke ordularının işbirliğinin somut parametrelerini belirlemesi gerektiğini belirtti.

Zaharova şu ifadeleri kullandı: "Biz, Şam ile Ankara arasında fiili işbirliği kurulmasından yanayız. Bunun mümkün olduğunu net şekilde görüyoruz. İki ülkenin orduları, işbirliğinin somut parametrelerini belirlemeli."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Atakan17 Ekim 2019 20:17

    Esed bize ne yaptı ki biz ilişkilerimizi bozduk öldürdü ise kendi halkını öldürdü bizene biz sadece Türkiye Cumhuriyetinin çıkarlarını düşünmeliyiz uluslararası ilişkilerde duygusallıga yer yok duyguları ile hareket edenler daima kaybeder biz sadece. 82 milyon insanımızı düşünmeliyiz gerisi bizi ilgilendirmez netice de zengin bir ülke değiliz ve dünyanın dert babası da hiç değiliz

  • ahmet17 Ekim 2019 20:16

    Baba Esed varken Pkk yokmuydu?Öcalan Suriye'de barınmadı mı?Suriye ile anlaşsak ne olacak?Pkk güçlenecek ve zamanı gelince sahiplerinin emriyle gene bize saldıracak.

  • seçmen17 Ekim 2019 16:33

    Patron Putin böyle buyuruyorlar, oh ne ala, Türkiye nin uğradığı zarar ne olacak? Türkiye deki  suriyeliler ne olacak?  

  • Bika17 Ekim 2019 16:30

    Beşar Esad, Rusya olmasa iktidarda bugüne kadar nasıl kalırdı ki.

  • Selahattin Ölmez17 Ekim 2019 15:56

    ben artık rusya bile güvenmiyorum.

  • asena17 Ekim 2019 15:49

    esat bize 80 miyar dolar borçlusun başka şekilde barış olmaz

  • eee17 Ekim 2019 15:44

    desene Suriye de en başa döndük... ozaman ne diye 5 yıldır bu maerayı ve 5 mılyon suriyeli ile uğraştık ? vay be

  • Okie Dokie17 Ekim 2019 15:43

    Yorumlardaki açlık içler acısı

  • Lala17 Ekim 2019 15:15

    Sonunda yola gelinecek, Esed--- Esad olacak

  • sait17 Ekim 2019 15:12

    sen Suriye'yle anlaşmayı boş ver. Biz senle anlaşalım sen onlardan daha vicdanlısındır.

  • Kizil Elma17 Ekim 2019 15:08

    Yilan yilan hem fizik olarak hem zihin olarak :))

  • conti17 Ekim 2019 15:02

    kız senin ağzını yerim ben