E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMarc Benioff: Şiddetli bir durgunluğa hazır olunmalı---

Marc Benioff: Şiddetli bir durgunluğa hazır olunmalı

Marc Benioff: Şiddetli bir durgunluğa hazır olunmalı
08 Mart 2023 - 16:50 borsagundem.com

Geçen yıl piyasalarda yaşanan kaosa karşı gafil avlandığını itiraf eden Salesforce CEO’su Marc Benioff, şiddetli bir resesyona hazır olunması gerektiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yazılım devi Salesforce’un kurucu ortağı ve CEO’su Marc Benioff, yatırımcıları derin ve şiddetli bir resesyon konusunda uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinde resesyon beklentisi giderek şiddetleniyor. Öyle ki, bazı isimler, yaşanacak durgunluğun oldukça şiddetli olacağını söylüyor.

Satın alma ortamı değişti

Markets Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Salesforce CEO'su Marc Benioff, şiddetli bir durgunluğa hazırlandığını belirtiyor ve geçen yıl piyasalara hakim olan kaos ortamı tarafından gafil avlandığını itiraf ediyor.

Marc Benioff, geçen yıl piyasalardaki ve ekonomideki dramatik değişime hazırlıksız yakalandığını söylüyor. Benioff şimdi ise ‘dot-com balonu’na ve '2008 Finans Krizi’'ne rakip olabilecek bir durgunluğa hazırlanıyor.

Salesforce CEO'su bu ay Upfront Summit'te yayınlanan bir röportajda “2021, teknolojinin şimdiye kadarki en iyi yılıydı” diyor. Yazılım devi Salesforce’un kurucu ortağı milyarder yatırımcı, “Hepimiz böyle bir yıla hazırlanmak için istihdamı artırıyorduk çünkü bunun normalleştirilmiş satın alma ortamı olduğunu düşündük” diye devam ediyor.

Benioff, “Ancak daha sonra bazı olağandışı makro sorunları görmeye başladık. Para birimi gerçekten agresif bir şekilde değişmeye başladı. Enflasyonun yükselmeye başladığını gördük. Borsa temelden patladı. Satın alma ortamı değişti ve özellikle CEO'lar daha ölçülü hale geldi” şeklinde konuşuyor.

‘Yeni normal’

Pandemi sırasında teknoloji endüstrisi gerçekten de bir patlama yaşadı. Şirketler uzaktan çalışma yöntemini benimsedi ve düşük faiz oranları, teşvikler, federal krediler ve hibelerin bir kombinasyonuyla talepte de bir patlama yaşandı.

Geçen yıl ise enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine yükselmesiyle birlikte toz pembe zemin birden karardı. Fed de, faiz oranlarını yüzde 4,5'lara yükselterek bu kaotik ortama su taşımış oldu.

Daha yüksek faiz oranları, harcama yerine tasarrufu teşvik ediyor ve borçlanma maliyetlerini yükseltiyor. Bu da fiyat artışlarının hızını azaltabiliyor. Öte yandan, bu koşullar, varlık fiyatları ve ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturarak resesyon riskini artırıyor.

Benioff, teknoloji patronlarının ‘yeni normal’e uyum sağlamak için stratejilerini yenilemeleri gerektiğini fark ettiklerini söyledi.

İlk durgunluğum değil

Salesforce, 2026 yılına kadar 50 milyar dolarlık yıllık gelir elde etme hedefini rafa kaldırdı ve birleşme ve satın alma komitesini dağıttı. Ayrıca bu yıl iş gücünün yüzde 10'u olan yaklaşık 8.000 kişiyi işten çıkardı ve işletme marjını 2025'in ilk çeyreğine kadar en az yüzde 30'a çıkarmayı planlıyor.

Benioff, müşteri ilişkileri yönetimi (customer-relationship management - CRM) uzmanına hem dot-com balonu hem de Büyük Durgunluk boyunca yön verdiğini vurguladı. Benioff, bir sonraki durgunluğu benzer bir şekilde atlatmayı umduğunu ifade ediyor ve şöyle diyor: “Önemli olan, bunun benim ilk durgunluğum olmaması. 2001 ve 2002'de yaşadım. Gerçekten çok zordu. İstihdam davası açmamız gerekti. 2008 ve 2009'u da yaşadık ve bugün yine burada, aynı noktada, aynı zorluğun içindeyiz.”

Brian Moynihan: Resesyon üçüncü çeyrekte

 

Amerikalılar tasarrufa yöneliyor, resesyon habercisi mi?

 

Fed için enflasyon, büyüme ve resesyondan daha önemli

 

ABD'de resesyon tehlikesi

 

Durgunluk senaryoları yatırımcıları güvenli liman arayışına itiyor

 

JPMorgan: Ekonomik durgunluk masadan kalkmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)