E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisManipülatörlerin yeni adresi portföy yönetim şirketleri---

Manipülatörlerin yeni adresi portföy yönetim şirketleri

Manipülatörlerin yeni adresi portföy yönetim şirketleri
14 Ocak 2022 - 07:40 borsagundem.com

Son dönemde otoritelere yakalanmak istemeyen birçok oyuncunun portföy yönetim şirketleri üzerinden kontrollerindeki hisselerde işlem yaptığı söyleniyor.

BORSAGUNDEM.COM

Mevzuatta portföy yönetim sözleşmesinin konusu; müşteriye ait nakit paranın ve müşteri adına veya hesabına alım ve satımı yapılan sermaye piyasası araçlarının yine müşterinin menfaatine, bir ücret karşılığında yönetilmesi olarak tanımlanıyor. Ancak son dönemde bazı portföy yönetim şirketlerinin kişilerin talimatlarıyla belirli hisselerde işlem yapmaya yönlendirildiği öne sürülüyor. Özellikle de otoritelerin denetimine takılmak istemeyenlerin bu yöntemi kullanmaya başladığı ve istedikleri hissede işlem yaparak kendilerini maskeledikleri söyleniyor. Diğer bir deyişle; müşterilerin hesaplarını yönetmesi gereken portföy yönetim şirketlerini kişiler yönetiyor. Özellikle de otoritelerin denetiminden takılmak istemeyen manipülatörlerin son dönemde bu yöntem sıkça başvurdukları ifade ediliyor. 

PORTFÖY YÖNETİMİ, YATIRIM DANIŞMANLIĞI GİBİ KULLANILIYOR

Yatırım danışmanlığı hizmetinde; müşteri yetkili kurumlardan mevcut nakdinin hangi yatırımlara yöneltilmesi gerektiği konusunda bilgi talep eder. Ondan tavsiyeler alır. Ancak, yatırımlarını bizzat kendisi yapar ve yönetir. Portföy yönetimi sözleşmesinde ise, müşteri nakdini ve menkul kıymetlerini yatırıma yöneltmek için portföy yöneticisini görevlendirir, ona söz konusu varlıklarını teslim eder.

Bazı portföy yönetim şirketlerinin ise mevzuatın tam aksine yönetimi piyasa oyuncularına devrettiği ileri sürülüyor. Son dönemde birçok oyuncunun portföy yönetim şirketlerini yönetir pozisyona geldiği borsa çevrelerinde konuşuluyor.

İSTEDİKLERİ HİSSEDE İŞLEM YAPTIRIYORLAR

Portföy yönetim şirketinin portföy yönetim sözleşmesi kapsamında vekil sıfatıyla müşteri portföyünü yönetmesi gerekirken, müşterinin portföy yönetim şirketini kendi çıkarları için kullandığı, istediği zaman istediği hissede işlem yaptığı söyleniyor.

Otoritelerin gerekli incelemeleri yapması halinde, özel bir güven ilişkisine dayanarak yatırımcının mal varlığı üzerinde tasarrufta bulunmak üzere uzman kadrolara sahip bir yetkili kuruma izin vermesi veya vekil tayin etmesi ile başlayan ilişkinin kişisel hesaptan işlem yapma şekline dönüştüğünün ortaya çıkacağı vurgulanıyor.

SPK, Baştaş Çimento'nun bedellisine onay verdi

Borsa İstanbul 2 hisse ve 5 yatırımcıya tedbir uygulayacak

SPK, 35 internet sitesine erişim engeli kararı aldı

Borsalarda yeni normale geçişin 3 işareti

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)