E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul küçük yatırımcıyı uyardı: Manipülatörlere kulak asmayın!---

Borsa İstanbul küçük yatırımcıyı uyardı: Manipülatörlere kulak asmayın!

Borsa İstanbul küçük yatırımcıyı uyardı: Manipülatörlere kulak asmayın!
04 Haziran 2020 - 12:26 borsagundem.com

Kurumun sosyal medya hesaplarından paylaşılan videoda özellikle küçük yatırımcıların dikkat etmesi gereken uyarılar yer alıyor

Borsa İstanbul, borsada yatırım yaparken ve hisse alırken piyasa dolandırıcılarının dikkat edilmesi gereken uyarıların yer aldığı bir video hazırlayarak sosyal medya hesaplarından paylaştı.

"Küçükyatırımcı", "tuzaklaradikkat", "piyasadolandırıcılarındanuzakdur", "Borsaİstanbul"  ve "yatırımadeğer" gibi başlıklarla hazırlanan videoda, borsada herkesin mutlu yatırımcı olabileceği, her zaman orta ve uzun vadeli yatırım yapanın kazanacağı belirtildi.

Uzmanlara danışmanın önemine değinilen videoda, "Temel ve teknik uzmanlık gerektiren bilgilendirmelerde hesabınızın bulunduğu kurumdaki yatırım danışmanından profesyonel yardım alarak, dedikodulara, sosyal medyadaki dolandırıcıların fısıltılarına kulak tıkayarak, yatırımın uzun soluklu bir yol olduğunu unutmayarak, çok yönlü bir bakış açısıyla hareket ederek." ifadelerine yer verildi.

Videoda, yatırımcıyı en çok para kaybetmenin üzeceği kaydedilerek, manipülatif hareketlere maruz kalmamak için yapılması gerekenlerden bahsedildi.

Borsada halka açık şirketlerin paylarının bulunduğu, bu şirketlerin paylarından alınarak ortak olunduğu, şirketlere yatırım ve emeklilik fonları gibi kurumsal yatırımın da yapılabildiği anlatılan videoda, yatırımcısı çok olan şirketin fiyatının da sağlıklı oluştuğu aktarıldı.

Yatırım yaparken dikkat edilmesi istenen konular

Yatırımcıların bu şirketlerin pay değer artışlarından ve temettü gelirlerinden yararlanarak tasarruflarını artırdığı anlatılan videoda, şu ifadeler  yer aldı:

"Ancak bazen bu döngüyü bozarak haksız kazanç elde etmek için yatırım tuzakları kuranlar çıkabilir. Bunlar nihayetinde yakalansalar da küçük yatırımcıların bu tuzakları öğrenip düşmemesi önemlidir. Peki bu tuzaklar nasıl kurulur? Mesela önce iki manipülatör veya bir başka ifadeyle piyasa dolandırıcısı bir araya gelir. Genelde halka açık oranının düşük olduğu fiyatı kolay hareketlendirebilecek türde, payda alım yapmaya başlar. Bu piyasada dolandırıcılarının kasasında pay senedi artar nakit azalır. Ancak henüz fiyatta bir oynama yoktur."

Payda yüklü alım yaptıktan sonra kulaktan kulağa herkese o payın isminin fısıldanmaya başlandığı belirtilen videoda, şu uyarılarda bulunuldu:

"Dedikoduyu duyan gelmeye başlar. Payın fiyatı yükseldikçe yeni yatırımcı gelir. Ceza alacaklarını henüz bilmeyen manipülatörler karı alıp mutlu bir şekilde giderken yeni yatırımcılar ellerindeki paylarla kalakalır. Pay piyasaları tüyoyla, dedikoduyla yatırım yapılacak yerler değildir. Yatırım yaparken aracı kurumunuza, bu kurumların internet sitelerinde güncellenen model portföylere bakabilirsiniz. Pay piyasaları; temel analizlere önem veren, KAP açıklamalarına itibar eden, uzmanına danışan, orta ve uzun vadeli düşünenlerin kazandığı bir yerdir."

"Manipülasyona hapis ve para cezası var"

Videoda, manipülasyonun hapis ve para cezası cezası olduğunun altı çizilerek, "Üstelik sosyal medya fenomenleri, grupları veya internette çeşitli forumlarda manipülasyon yapanlarla ortak hareket etmek, destek olmak da suça ortak olmaktır." ifadesi yer aldı ve olağanüstü fiyat hareketlerinde yatırımcılara anormal giden bir durumun olup olmadığını düşünme fırsatı vermek için Borsa İstanbul'un devre kesici ile işlemleri durduğu aktarıldı.

Sosyal medyadan hisse pazarlıyorlar

 

SPK'dan sosyal medya dolandırıcıları için uyarı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (35)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Hüseyin06 Haziran 2020 00:03

    Aracı kurumlar ve uzmanları o kadar da masum değiller. Ky.cıyı hep ters köşeye yatırıp, baronlara yem ederler.

  • Kap kara05 Haziran 2020 21:53

    Akıl vermeyin Adalet istiyoruz ky olarak borsanın tuzu biberi olan ky bitirdiniz . gözünüz para hırs ve doyumsuzluk hastasısınız . paylaşmak varken hep ben dediniz milyon milyon lotları alırken birbirinizle paylaşırsınız ama satarken bir haber veya reklamla ky aldırır sonrada milyon milyon ky satarsınız . Şerefinizi insanlığınızı parayla satmayın şeytanın ortağı Olmayın hırsınız bir gün sizi bitirecek bunun vebalini çok ağır ödersiniz

  • Ahmak group sizi 05 Haziran 2020 18:08

    Soyguncunun başı planlayıcısı sizsiniz....

  • MEHMET AKDENİZ05 Haziran 2020 11:27

    SİZLER HİÇ BİR ZAMAN KÜÇÜK YATIRIMCIYI KORUMAK İSTEMEDİNİZ.ÖRNEK RTALB 52.00 TL'YE GELDİĞİNDE ÖNLEM ALSAYDINIZ.RTALB 15.00 TL YE DÜŞÜNCE YENİDEN 45.00 TL YE ÇIKACAĞI BELLİ SIRF KÜÇÜK YATIRIMCI KAZANAMASIN DİYE İŞLEME KAPATTINIZ.

  • Ahmet05 Haziran 2020 22:10

    Mehmet bey, RTA 50lirayi bulmadan önce uyarı yapıldı. Hisse pahalı dendi ama nooldu millet forumlarda dondurdu üyeliğimizi. RTA'nin tekrar 50 olmasi spekülatif olur çünkü çarpanları bunu desteklemiyor. İstenmeyen yorum yapılınca linç ediliyorsunuz.

  • Uyumsuz05 Haziran 2020 10:00

    Borsa da sadece twitter, whatsapp, telegram vb sosyal medya mecraları üzerinden manipülasyon yapılmıyor ki aracı kurumundan şirket patronlarına yönetiminden çalışanına iyice casino ya çevirdiler. Denetim kurumlarının çok sıkı takip etmesi gerekli. Gerçekten piyasa dolandırıcılığı manipülasyon yaptıkları tespit edilenlere çok daha sert ve caydırıcı cezalar verilmediği sürece bu işin önüne geçemezsiniz. Bu işlemlerden kazandıkları paranın 2-3 katı para cezası ve hapis cezaları olmalı. Zaten cezadan önce o şahıslar, gruplar çoğu zaman işlerini bitirmiş oluyor.O saatten sonra verilen cezalar göstermelik kalıyor. Bir defa borsaya her önüne gelen şirket giremeyecek, öyle bir kişi içi boş 3-5 şirketini borsaya açamayacak. Bedelli sermaye artışı yapabilme şartlarını ağırlaştıracaksınız. Şirketin sahibinin payı %5 canı sıkıldıkça parayı yiyip bitirdikçe bedelli yapıyor. SPK nın yeni düzenlemeler yapması gerekli  sanki.

  • ömer05 Haziran 2020 09:41

     arsan tekstil aldım 10 yıl bekleyip zararına sattım... 1.40 dan rtalb aldım 6 ay bekleyip zararına sattım .rtalbı alıp 10 yıldır bekleyen var .riskli yatırım aracı istemiyorsan git paranı bankaya yatır. %10 garanti ,ama sen bir ayda 1 e 2000 para kazandırmış hisseye girmişssen kusura bakmada ağlama... rtalb 150 olsaydı ozamanda aglayacakmıydın..borsa burası..fiyatlar her zaman oynar..

  • İçim kara 05 Haziran 2020 08:49

    Borsanın sizi bitirdiğini paranız bitince anlarsınız ky Cılar size ekmek yedirmezler

  • necat 05 Haziran 2020 04:16

    önce seyrediyorlar sonra tedbir koyuyorlar.

  • Adaletsizler 05 Haziran 2020 08:55

    Her zaman Atı alan Üsküdar’ı deyil Avrupa’yı geçiyor ky gelince bizi soyuyorlar Allah’ın adaleti bir gün tecelli eder

  • Bika05 Haziran 2020 00:26

    RTALB internete kapalıyken tavan tavan giderken SPK izliyordu, kim yükseltti bu hisseleri! Topu topu  22 milyon TL  hasılat açıklayan şirketler ilk çeyrek bilançosunu dönem sonundan 2 ay sonra açıklıyorlar. ABD'de milyar dolarlık hasılat yapan şirketler dönem sonundan 2 hafta sonra bilanço açıklıyorlar. 

  • Deco05 Haziran 2020 02:25

    Malı götüren götürdü tebeden alan yandı 3 ay ceza aldı

  • Zeki05 Haziran 2020 00:22

    Dolandırıcıları kollamaktan vazgeçin..Burada gerçekleri yazılanları yayınlamazsanız twitter da ayan beyan anlatılrır. Siz kimi koruyorsunuz??

  • Murat04 Haziran 2020 20:39

    Kucuk yatirimciyi kollamakmi hadi ordan bjk neden haber yuzunden caktirdiniz 9 95 zararimizi sizmi koruyacaksiniz saliks acilis yuzde 10 yaziklar olsun

  • Seyrani04 Haziran 2020 18:42

    Zarar açıklayan hisseler yükselirken kâr açıklayan hisseler düşüyor.bence garip bir durum.bir hissenin değeri neyse ondan işlem görmeli

  • Profesyonel04 Haziran 2020 18:35

    Iyı hos dıyosunda yabancı fonlar en buyuk manıplasyoncu tek laf etmemıssın yabancının robotu pıyasayı baskılarken bogarken kaybedılen paralar ne olcak Eyyam yapma ısını yap

  • zeus04 Haziran 2020 18:34

    Bu tür macera peşinde koşar gibi tüyo ile kazananlar kazanırken konuşmazlar ama kaybetmeye başlayınca da bağırırlar.   

  • Deli kadir04 Haziran 2020 17:23

    Bunun için biraz geç kalmadınız mı yada adı sanı olmayan esamesi okunmayan hisselerden insanlar paraları götürdü onlara ne oldu

  • gunah keçisi04 Haziran 2020 16:07

    yazık oldu insanlara geride kalanlar dikkatli olun 

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU04 Haziran 2020 15:57

    arkadaşlar neden eleştiriyrsunuz bırakın olsun biraz cebimiz biraz para gördük.hisseler 50 kat olsun 100 kat olsun 1000 olsun ki kısa zamanda köşeyi dönemil yılların acısını çıkarttık ilk defa borsa dedim mi aksiyon olmalı hareket olmalı para kazandırmalıdır.

  • Yorum04 Haziran 2020 15:46

    Peki aracı kurumun analistçileri üç aylık bilançoda öz sermayesinin yarısı kadar zarar gösteren dd 90 kuruş piyasa degeri 35 lira olan firmaya 20 tane analitçinin 20 side al der mi bu analistçilerin bildiği veya bizim bilmediğimiz birşeyler olmalı ki böyle al diyorlar veyahut analistçilerde bu işin bir parçası

  • Yorum04 Haziran 2020 15:35

    Bu arada yazamadığım çok şey var bunları zaten borsada 5 10 lık yatırımcıların çoğu biliyor ama yinede borsadalar işi bildikleri için nereden hisse alınır nereden hisse satılır az çok öğrenmişlerdir ettikleri tecrübeden dolayı asıl yeni gelenlerin bu işi öğrenmesi lazım ayrıca bu borsada işlem gören şirketlerin alayında bu manipülatörler var veya birinden çıkıp diğerine giriyorlar 30 40 kişi tüm hisseleri sırayla elden geçiriyorlar iş bu kişileri yakalayıp iyi cezalar vermekten geçer eğer bu gişata dur denilmek isteniyorsa ve o manipülatif işlerden kazandıklarını burunlarından getirmekten geçer

  • Yorum04 Haziran 2020 19:52

    Senin içinde mi patlamıştı ALİ HAYDAR. Belli ki o patlayanın parçaları hala içinde kalmış. Belli ki sen ve ağa babaların mal yıkacak yeni ky arıyorsunuz.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU04 Haziran 2020 15:56

    bence yaz içinde patlar yoksa kahır edersin kafayı yersin.

  • Yorum04 Haziran 2020 15:27

    Bi kere birşey iyi bilelim mesela manipilatör nedir şirketin hissesini baskılayarak şirket hisselerini toplayan adam peki sipekülatör nedir o da aynı kişidir veya manipülatörün adamıdır önce manipülatörün olurlar sonra sipekülatör peki bunlar bu işi yaparken şirket niye buna göz yumar çünkü o da genellikle işin içindedirde ondan veya belli bir aşamada haberi olur ve avantasına bakar veya o da bu işin bir noktasında hisse satar

  • Yorum04 Haziran 2020 15:26

    peki spk ne yapar bu organize işleri bulup çıkarır ama iş işten geçmiş olur tabi ky yediği kazıkla kalır ortada şimdi bu son 6 aydır sayısız hisse bürütte girdi ve İnternet yasağı gibi bir takım cezalar yedi peki bu hisselerin hepisinide de manipülatörler yakalandı mı ve halen cezalar verilmesine rağmen tavan tavan giden öz sermayesi kalmayan pd/dd si 30 40 olan şirketler var bu şirketler deki manipülatörler yakalanacak mı yoksa adamlar paranın ...... Koyduktan sonramı yakalanacak küçük yatırımcı da yediği kazıkla mı kalacak şu an 3 4 tane hisse yazabilirim ama yazmayacak bu işin başındaki kişiler bizden daha iyi biliyordur bu şirketleri göz altı pazarında sermayesi kalmayan şirket hiçbir gelişme yokken her gün spk tarafından uyarılırken nasıl haftalarca tavan tavan

  • Orhan Yeldan04 Haziran 2020 15:04

    İstanbul borsa aynı zamanda bütün yatırımcıların haklarını korumak zorunda.Aksi takdirde nasıl güvenip yatırım yapacaksınız.

  • Ali04 Haziran 2020 15:01

    Adam burda bile...mal kilitleme çabasında...p....n...demiş...bunları tespit edip...yüklü...para cezası ver bakalım...5-... Bin alt 150.. Bine kadar ceza yaz bakalım....gık...diyemezler

  • HASAN TOSUN04 Haziran 2020 14:32

    "Manipülasyona hapis ve para cezası var"yalan yalan yalan,6 liralık hisse 38 tl,2 liralık hisse 110 tl oluyorsa bu manippülasyon değilmi acaba manipülasyon  sizce nedir,bunu engellemiyen  idareciler neyin davulunu çalıyorlar,milleti soyduruyorlar ve seyrediyorlar

  • Er04 Haziran 2020 19:29

    Kendini para karşılığında satan yorumcuları yüzünden

  • aynı uyarıyı04 Haziran 2020 14:09

    rta 50 lira olurken yapmak lazımdı 

  • tv04 Haziran 2020 13:56

    guzel bir uyarı lakin asıl gorevınız halka arz olmuş şirketlerin borsadan atılmaması olmalı çok şirket var tahtası kapalı insana sorarlar niçin bunların onlemini almadınız yatırımcıyı bu şirketlerin hisselerini siz halka arzettiniz

  • The broker04 Haziran 2020 13:37

    Çık kişi forumlarda manipülatör yancılarının grafiklerle reklamın yapılan hisselere hemen zıplıyor. Sınrada spk spk suclamaları ile ağlaşıp duruyorlar. Hisse fiyatının şişik olduğu belli, adamın ksa dürede en az yö beş kat çıkmış hisseye sprkülasyon yapıp hiseeleri yedirmeye çalıştığı belli! Ama sprkükasyondan manipuladyoncu ile kusa sürede parayı götütürüz diye oltaya zıplayan zıplayana! Onun için boşa ağlaşmasınlar, spk yı da suclayıp durmadınlar!

  • Alp04 Haziran 2020 13:37

    Olmasin kardesim..elaine.. vuranmi var..hayat budur..ahmaklar .olmassa akillilar nerden para kazanacak. Kimse kimseyi zorlamiyot.bilmiyorsa bulasmasin by kadar bait.kszansaydi òvunur dururdu simdi ise salya zùbuk.. oluyor.buna devletne yapsinSPKne yassin.senaptal olursan semer vuran cok olur. ..

  • polho04 Haziran 2020 13:28

    Polisan yeter