E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMali destek gelişmeleri, küresel piyasalara destek veriyor---

Mali destek gelişmeleri, küresel piyasalara destek veriyor

Mali destek gelişmeleri, küresel piyasalara destek veriyor
26 Mart 2020 - 09:35 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende ekonomik verilerdeki zayıf seyrin alımları sınırladığı belirtiliyor.

Mali destek gelişmeleri, küresel piyasalara destek veriyor
Ancak ekonomik verilerdeki zayıf seyir, alımları sınırlıyor
Yurt içinde ek tedbir adımları açıklandı
Yurt içinde tütün ve kolalı içeceklerde ÖTV oranları artırıldı

Küresel çapta birçok ülke Korona virüsüne karşı destek paketlerini olabildiğince hızlı devreye sokmak için çaba sarf ediyor.

Almanya Meclisi Bundestag, 750 milyar Euro'luk harcama paketini onayladı. Parlamento üst kanadının paketi Cuma günü oylaması bekleniyor. Ülkede dün açıklanan Ifo iş dünyası güven endeksi Mart ayında 86,1 ile Temmuz 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Gerilemenin, Almanya birleşmesinden bu yana kaydedilen en sert düşüş olduğu belirtiliyor. ABD'de de 2 trilyon $ büyüklüğündeki mali destek paketi, senatoda 96'ya karşı sıfır oyla kabul edildi. ABD Başkanı Trump Temsilciler Meclisi'ni de paketi onaylamaya davet ettiğini ve paketi Kongre'den geçer geçmez imzalayacağını belirtti.

Mali teşvik haberleri, küresel piyasalar da destek veriyor, ancak ekonomik veri akışındaki zayıf seyir de bir baskı unsuru.

Gelişmelerle ABD'de S&P500 hisse senedi endeksi %1,2 yükseldi. Asya hisse senedi piyasaları ise, bu sabah, karışık bir seyir izliyor.

Dolar endeksi 100,7 düzeyine bir miktar daha gerilerken, ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri %0,78 düzeylerinde. Yurt dışında bugün, ABD 4. çeyrek milli gelir büyümesi ile haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Özellikle, işsizlik maaşı başvurularındaki seyir, piyasaların yönünde etkili olabilecek nitelikte.

Yurt içinde ise reel kesim güven endeksi Mart ayında, mevsimsellikten arındırılmış bazda, 106,7'den 98,6'ya geriledi. Alt endekslerde üretim hacminde ve genel gidişatta yaşanan gerilemeler daha hızlı. Kapasite kullanım oranı da mevsimsellikten arındırılmış bazda, Mart'ta %76,1'den %75'e geriledi.
Korona virüse karşı mücadele kapsamında yurt içinde de tedbirler alınmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanı Selçuk okullarda, uzaktan eğitim sürecinin 30 Nisan'a kadar devam edeceğini açıkladı. Kamu bankaları ise yeni bir kredi destek paketi açıkladı. Sektörel ayrımın gözetilmediği programda önkoşul, Şubat ayından itibaren çalışan sayısında azalma olmaması. Yurt içinde ayrıca, bazı tütün ürünleri ve kolalı gazozlarda ÖTV oranları yükseltildi.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 6,45 düzeylerinden başlıyor.

Gösterge faiz dün günü 17 baz puan düşüşle %10,97'den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri 56 baz puan azalışla %12,70'den tamamladı. 5 yıllık CDS'ler 461 baz puana geriledi.

Global risk iştahındaki toparlanmayla dolar geri çekiliyor. ¬/$, 1,0910, GBP/USD 1,1860 seviyelerine yükseldi. USD/JPY 110,6'lara geriledi. Gelişmekte olan ülke para birimleri toparlanma eğiliminde.
Dün 1.640 $/ons'a kadar yükselen altın, bu sabah 1.603 $/ons'ta.

Avrupa'da borsalar teşvik haberleri ile son iki gündür yükselişte.
Eurostox-600 endeksi son iki günde %12 değer kazandı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)