E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivMalezya Türkiye’de otomobil üretmek istiyor---

Malezya Türkiye’de otomobil üretmek istiyor

Malezya Türkiye’de otomobil üretmek istiyor
02 Kasım 2019 - 09:17 borsagundem.com

Alman Volkswagen'in ve İranlı Khodro'nun fabrika kurma kararlarının ardından otomotivde bir talep de, savunma sanayisinde işbirliği yapılan Malezya'dan geldi.

Malezya'nın yerli otomobil markası olan ve bir süre önce Çin'in satın aldığı Proton'un mimarı Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Türkiye'de otomobil fabrikası kurmak istiyor.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, eylül ayında Türkiye'yi ziyaretinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a Türkiye'de otomobil fabrikası kurmak istediklerini söyledi. Konuya yakın kaynaklar, Mahattir Muhammed'in, Proton marka otomobilin iktidardan ayrıldıktan sonra Çin'e satıldığını, tekrar iktidara geldiğinde yeniden otomobil üretimi için çalışmaya başladığını belirterek, "Türkiye, Volkswagen'in de gelmesiyle otomotiv alanında yükselen yıldız olduğunu gösterdi. Malezya da, Türkiye'de otomobil fabrikası kurmak istiyor" dedi. Kaynakların verdiği bilgiye göre eylül ayındaki bu görüşmenin ardından 10 kişilik bir Malezya teknik heyeti Türkiye'ye geldi.

Volkswagen: Türkiyeye alternatif aramıyoruz

Malezya'nın otomobil endüstrisinin gelişmesinde Türk şirketlerinin önemli katkıları olabileceğini belirten Mahathir Muhammed, aynı şekilde kendilerinin de Türkiye'nin yerli otomobili konusunda deneyimlerini aktarabileceğini belirtti. Muhammed'in gezisinin ardından Malezya basınında yer alan açıklamaları, Türkiye'de otomobil fabrikası kurma hedefini teyit etti. Başbakan Mahathir Muhammed, yaptığı açıklamada, "Kabiliyetlerini çok önceden bilmeme rağmen Türk firmalarıyla işbirliği konusuna yeterince eğilememiştim. Çünkü o dönemde başbakan değildim. Şimdi iki taraf da işbirliği yapmak için istekliler" diye konuştu. İbrahim Acar / Sabah

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fikir Beyanı03 Kasım 2019 02:32

    Yerli oto fikrine ilk karşı çıkan Anadolu grubuydu. Gerekçesinde "zaten Türkiye'de araç üretiliyor (Karsan, Otosan)" demişti. Yurtdışı şirketlere taşeron üretim yapıp pazarda kartel olmak tabii kendilerine avantaj. Yerli araba = bu kartellerin tekerine çomak sokmak. Prototip birkaç aya görücüye çıkacak. Malezya, İran ve Volkswagen'in Türkiye'de fabrika açması ise her şartta avantajdır. Hem siyaseten stratejik hem de ekonomik avantajdır. Ülkeye artısı vardır eksisi yoktur. Araç üretiminde bu fabrikalar, otomotiv alanında parça üretimi için yeni fabrikaların doğumunu gerçekleştirecek. Bu yatırımların gelmesi, Türkiye'de uluslararası kamuoyu bakımından istikrarın sürdürülmesi anlamı taşıyor. Yani en azından bir kısım ülkeler bu yatırım sonrası ülkemizde bu yatırımların zayi olmaması için istikrarın sürdürülmesi yönünde çaba harcayacaktır. İnşallah.

  • Sebati Simez02 Kasım 2019 17:16

    Rahmetli Erbakan zamanında malezya ile ortak otomobil üretecek iken hemen ihtilal yaptırmış idi abd ve ab içimizdeki satılmışları kullanarak.şuan ortam uygun paramız müslüman ülkelere gitsin hiç olmaz ise teknoloji gelir.dünya daki en fazla müslümanın bulunduğu ülkedir.böylelikle ikili ticari ilişkiler daha da güçlenir ticaret hacimleri artar bir birimizden ihtiyaçlarımızı gideririz.

  • KILIÇ02 Kasım 2019 13:21

    MALEZYA DOST VE MÜSLÜMAN ÜLKEDİR ÇIKARARIMIZ İÇİN BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ.FABRİKA YERİ DÜŞÜNÜLMEKSİZİN VERİLMELİ.

  • erol g.02 Kasım 2019 13:16

    ÜLKEMİZDE DÜŞÜK GELİRLİLERİN DE SATIN ALABİLECEĞİ KÜÇÜK/EKONOMİK OTOLAR ÜRETİLMELİDİR

  • Vatan kale02 Kasım 2019 12:03

    Ogunulec birseydir.

  • Türkoğlutürk 02 Kasım 2019 13:32

    Öğün tabi. İngiliz in çöpünü al öğün. Almanyaya işçi gönder öğün. Korede abd askerinin canını kurtar öğün. Doğru yolda olmadığını seni geçecek ülke kalmadığında anlayacak kandırıldım diyeceksin. Çünki abd askerine secde edenlerin yolundasın

  • Türkoğlutürk 02 Kasım 2019 09:54

    Bence öğünülecek değil utanılacak durum. Ülke 15 yıllık kötü idare sonunda geldiği nokta. Çöp ithal et. Yabancı markalara köle temin et.

  • Semiz Kobalt02 Kasım 2019 17:19

    ne zaman bir şeyler yapmaya kalsak hemen abd ve ab ülkeleri bize büyük pislikler yaptılar o yüzden projeler geçikti ama ALLAH RTE ve BAHÇELİ ye uzun ömürler versin bir kaç yıl geçikme ile de olsa bunlar yapılacaktır.içimizdeki büyük işadamları batılı ülkelerin adamları olup onlar ne derler ise yapıyorlar korkularından .isteseler koç ve sabancı ve diğer büyük holdingler bu araç yapmazlarmı idi ama yapmazlar.

  • astor02 Kasım 2019 13:12

    bu kadarda olmaz ya.  hani biz otomobil üretecektik.han 5 yıldır. hazırlık yapılıyordu hani 5 yigit baba yigit bunu kucaklayacaktı vazmı geçildi. hep hayel ürünleri. başkaları gelip otomobil üretecek biz hayel üretecegiz.

  • Vatandaş 02 Kasım 2019 12:38

    Bu kadarda olmaz. Türkiye'nin yeni projelerini durdurursunuz, ne gereği vardı dersiniz. Aynı zamanda yurtdışından gelecek olan yatırımlarda karşı olan bir zihniyetiniz siz. Bunun için bunca zamandır kalkınmadı bu ülke. Ama artık sizi takan yok.