E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMakroekonomik görünümdeki pozitif seyir faiz indirimini gerektiriyor mu?---

Makroekonomik görünümdeki pozitif seyir faiz indirimini gerektiriyor mu?

Makroekonomik görünümdeki pozitif seyir faiz indirimini gerektiriyor mu?
30 Temmuz 2019 - 10:56 borsagundem.com

Piyasalar FED'in faiz kararına odaklandı. Peki makroekonomik görünümdeki pozitif seyir faiz indirimini gerektiriyor mu? Alan Yatırım yanıtladı...

ABD ekonomisinden gelen makroekonomik veriler momentum kaybının sürdüğüne işaret ederken, ABD-Çin ticaret savaşı, Brexit ve biriken jeopolitik riskler piyasalar açısından aşağı yönlü canlılığını sürdürmeye devam ediyor. Haziran ayı toplantısı tutanaklarında da FED üyelerinin çoğunluğunun bu konuda hemfikir olduğu, yakın zamanlı faiz indirimlerinin oluşabilecek şokları yumuşatabileceğine dikkat çekilmişti. Çoğu FED üyesi faiz indirimi zemininin güçlendiğine işaret etmişti. Enflasyona yönelik endişeler de tutanaklarda geniş bir yer kapladı.

FED; para politikası stratejisini belirlerken çekirdek enflasyon, tarım dışı istihdam ve büyüme verilerini takip ediyor. 2012 yılından beri %2 enflasyonu sağlıklı büyüme ve güçlü istihdamın göstergesi olarak görüyor. Haziran ayında 224 bin ile beklentilerin üstünde gerçekleşen tarım dışı istihdam verisinden sonra gözler bir sonraki hafta açıklanacak olan enflasyon verisine çevrilmişti. Tüketici fiyatları Haziran ayında bir önceki aya göre %0,1 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon %1,6 seviyesinde gerçekleşti. Gıda ve enerji fiyatlarının dâhil edilmediği çekirdek enflasyon verisindeki yıllık artış ise %2,1 oldu. ABD ekonomisinden gelen karışık makroekonomik veriler de Temmuz ayı faiz indirimi beklentilerinin sıklıkla değişmesine neden oldu.

31 Temmuz’da faiz kararını kamuoyuna açıklayacak olan Açık Piyasa Komitesi’nin(FOMC) ekonomideki gelişmeleri ve riskleri yakından takip ediyor. Komite faiz kararını alırken enflasyon, tarım dışı istihdam, büyüme, PCE ve PMI verilerini dikkate alıyor. Amerikan iş piyasası güçlü görünümünü korumaya devam etse de önceki toplantılarda da belirtildiği üzere enflasyon %2 seviyesinin altında kalmaya devam ediyor. Cuma günü açıklanan ABD ikinci çeyrek GSYH büyüme oranı ise %2,1 ile beklentilerin üzerinde gelmişti. 

Makroekonomik görünümdeki pozitif seyir faiz indirimini gerektiriyor mu?

FED yarınki toplantısında faiz kararını alırken belli başlı bazı parametreleri göz önünde bulunduracak. ABD kanadındaki makroekonomik veriler iyi gözükse de …

Analizin tamamı ve Merkez Bankası faiz indirimine ilişkin öngörülerimiz için tıklayınız...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)