E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMakro verileri piyasalar nasıl yorumladı?---

Makro verileri piyasalar nasıl yorumladı?

Makro verileri piyasalar nasıl yorumladı?
24 Eylül 2021 - 08:24 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, BİST 100 endeksi ve VIOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 27.844 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 217 kişi olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 5 zincir market piyasayı alt üst ediyor.

Erdoğan: Ben, oğul Bush ile iyi çalıştım, Sayın Obama ile iyi çalıştım, Sayın Trump ile iyi çalıştım ama Sayın Biden ile iyi başladık diyemem.

Erdoğan: (F-35) Türkiye olarak dürüst davranıyoruz, duruşumuz dürüsttür ama Amerika maalesef dürüst davranmadı, davranmıyor.

Erdoğan: Bize S-400 konusunu bahane edip F-35’leri vermemek, devletler arası ilişkilerde ne diplomasi ne münasebetler noktasında kimlik ortaya koymaktır.

Erdoğan: S-400'ü dayatmalarını kabul etmiyoruz, F-35'ler teslim edilmedi, ABD önce bunu halletmeli.

Reuters’te yer alan habere göre Türkiye’de 1 Ekim’den itibaren doğalgazda %15, elektrik fiyatlarında ise %8,15 arası zam bekleniyor.

JP Morgan: TCMB'nin politika gevşetmesi enflasyonda yukarı yönlü riskleri artırıyor.

Fitch: Büyük Türk bankalarının yeterli döviz likiditesi mevcut.

Çip krizi için ABD ulusal güvenlik yasasını uygulamayı planlıyor. ABD Ticaret Bakanı Raimondo, Biden yönetiminin yarı iletken tedarik zincirindeki firmaları çip stokları ve satışları konusunda bilgi vermeye zorlamak için Soğuk Savaş dönemi ulusal güvenlik yasasını yürürlüğe koymayı düşündüğünü kaydetti.

ABD, 2011 sonrası Japon tarım ve gıda ürünlerine uyguladığı ithalat sınırlamalarını kaldırdı.

İsrail'e 1 milyar dolarlık askeri yardım fonu öngören tasarı, ABD Temsilciler Meclisinde onaylandı.

Ne Olacak?

Yurtiçinde Kapasite Kullanım Oranı, İmalat Güven Endeksi ve Turizm İstatistikleri açıklanacak.

Almanya’da İFO Endeksi, ABD’de ise Konut Satışları verileri takip edilecek.

Fed Başkanı Powell, Fed Yönetim Kurulu üyesi Bowman ve Fed Başkan Yardımcısı Clarida, bugün pandemiden toparlanmanın konuşulacağı bir toplantı gerçekleştirecek.

ABD Başkanı Biden bugün Avustralya Hindistan ve Japonya liderlerini Beyaz Saray'da ağırlayacak.

Fed Başkanı Powell ve ABD Hazine Bakanı Yellen, 28 Eylül'de Senato Bankacılık Komitesi'ne sunum yapacak.

AB, 3. doz kararı için Ekim ayını işaret etti.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Asya piyasaları dünü pozitif tamamladı. Evergrande'den yapılan açıklamada kuponların ödeneceği ve şirketin temerrüde düşmeyeceği söylemleri ile Asya piyasaları desteklendi.

ABD'de Fed faiz kararını açıkladı ve beklentiler dahilinde Fed faizi sabit tuttu. Fed tarafından yapılan açıklamalar güvercindi. Varlık alım programının Kasım ayında başlanacağı ve 2022 ortasında sona ereceği sinyalleri verildi. Ayrıca Fed 2021 yılı büyüme tahminini düşürürken, enflasyon tahminini de yükseltti. Karar ardından açıklama yapan Powell, faiz artırımı için erken olduğunu ve enflasyondaki yüksekliğin geçici olduğunu vurguladı. ABD piyasaları netlik kazanan varlık alım programı açıklamaları ile pozitifti.

BİST100 endeksi ise yatay başladığı işlem gününü 1.401 seviyesinden tamamladı. Günlerdir beklenen sorunun cevabı dün PPK’da verildi. TCMB, politika faizinde 100 baz puan indirime giderecek faizi %18,00’e çekti. TCMB kararı sonrasında Endeks 1.394 seviyesini test etti. TCMB karar metninde Para Politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç duyuldu denildi. ‘Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar, açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olduğu, duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başladığı’ nedenlerine bağlı olarak faizin 100 baz puan indirildiği belirtildi. Metinde en dikkat çeken detay ise ‘sıkı para duruşu’ ve ‘politika faizinin enflasyonun üzerinde yer alacağı’ ibaresinin kaldırılması oldu. Enflasyonun geçici olduğu vurgulandı.

Türk Lirası dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Bu kaybın doların küresel piyasada değer kazanmasına bağlı olarak değil, yurtiçinde faiz indirimi algısı ile TL varlıkların değer kaybetmesi sonrasında PPK toplantısından bugün 100 baz puan indirim çıkmasına bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Dolar / TL politika faizinin %18,00’e gerilemesinin ardından 8,80 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti. TL, dün karar sonrası dolar karşısında %1,25, yılbaşından bu yana ise %15 değer kaybetti.

TCMB tarafından haftalık olarak yayımlanan verilere göre yabancı yatırımcılar geçen hafta net 89 milyon dolar hisse alırken, 12 milyon dolar DİBS sattı.

BoE faiz oranlarında ve tahvil alım programının büyüklüğünde değişikliğe gitmedi. Karar oybirliği ile alındı. BoE, Varlık Alım Programını da 895 milyar sterlin olarak bıraktı. Programın 875 milyar sterlinlik kısmı tahvil, 20 milyar sterlinlik kısmı şirket tahvil alımından oluşmaya devam edecek.
 
VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Perşembe günü 1.497 - 1.539 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.510 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 48.512 artarak 657.331 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1522 seviyesinden aşağı yönde uzaklaşıyor olmamız kısa vadede düşüş eğilimini arttırırken, 1.527’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.550 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.484 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.516 ve 1.527 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.493 ve 1.484 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Altında Evergrande ve Fed hareketi

Yabancıların Merkez’den beklentisi yüzde 15

Dolardaki yükseliş sınırlı mı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)