E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMakro görünüm piyasaları nasıl etkileyecek?---

Makro görünüm piyasaları nasıl etkileyecek?

Makro görünüm piyasaları nasıl etkileyecek?
28 Eylül 2021 - 08:36 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, gelişmelerin piyasalara olası etkileri aktarılıyor.

Şu dönemde herkesin gözü dolar kurunda, ay başında 8,25 seviyesini taban yapan ardından MB’nin yatırımcılara verdiği ilk mesajla hareketlenmeye başlamış ardından tv’lerde çekirdek enflasyon açıklanmalarının bir kez daha dillendirilmesi 8,65’e, ve ardından bizim TCMB başkanının açıklamalarına istinaden 100 baz indirim beklentimiz piyasanın ise değiştirme beklentisinin bizim beklentimiz yönünde 100 baz indirim yönünde gerçekleşmesi ve önümüzdeki aylarda da indirim sürecinin devam edeceği algısının yatırımcın algısına girmesi, Fed’in varlık alımının azaltılacağına yönelik söylemleriyle birlikte kur’da yılın en yüksek seviyesi 8,8919 seviyesinin görülmesine imkan sağlamış görünüyor. Bu arada TCMB başkanı dün verdiği röportajda “FED’in bu yıl varlık azaltımına başlamayacağı inancında ve yakın vadede bir azaltım olmayacağını düşünüyormuş”Dün TCMB başkanının bir röportajında ilginç ifadeler vardı. TCMB başkanı eylül ayında dolarda yaşanan yükselişin yarısından fazlasının ABD Merkez Bankası (FED) kararları ve FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarıyla ilişkili olduğunu, faiz kararı sonrasında Türkiye’den ‘bir miktar yabancı sermaye çıkışı yaşandığını, bu tutarın 2 milyar dolar civarında olabileceğini’ ifade etti.

TCMB başkanına göre dolarda ‘hızlı bir yükseliş’ için zemin olmamasının sebepleri ‘cari açıktaki azalma’ ve ‘TL mevduatlardaki artış. 2 milyar dolar ciddi bir bakiye ve TCMB haftalık verilere göre 17 Eylül ile biten haftada yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 947 milyon dolar azalarak 146.433 milyon dolara gerilerken, tüzel kişilerin döviz mevduatı 122 milyon Dolar artarak 90.864 milyon dolara ulaşmıştı. Yurt içi yerleşik gerçek kişiler döviz satışına devam ederken, tüzel kişilerin 4 haftadır döviz mevduatını rekor seviyeye çıkarıyorlar. TCMB başkanının vurgu yaptığı nokta ise Yurt içi yerleşiklerin TL mevduatının ilgili haftada 36,6 milyar TL artarak 1.764 milyar TL olarak çıkması ve yurt içinde yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam mevduatı içindeki döviz mevduat payı 0,7 puan azalarak %53,2 olması oldu diye düşünmekteyiz.

TCMB Enflasyonda hedef alanını GIDA olarak göstermiş ve gıda fiyatlarına para politikasının etki etmesinin çok zor olmasından dolayı merkez açık bir şekilde tüm kesimlerin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini açıklamıştı ve Zincir market şirketlerine de incelemeler beraberinde gelmişti. CDS’imizin yeniden 400 üzerine çıkmasına getirdiği yorum ise ; Türkiye'nin risk priminin bu kadar yüksek olmasına çok anlam veremiyorum, bazı gelişmekte olan ülkelerde gündelik hayattaki riskin Türkiye'den çok daha fazla olmasına rağmen onların risk primin 170’ler de olması mantıklı / haklı değil.

Bugün bizimde katılacağımız “Finansın Geleceği’ toplantısında TCMB başkanı bir konuşma yapacak ve bakalım bizim beklentimiz doğrultusunda faiz indirim sürecine mi girdik yoksa bekleyip görme sürecinde mi olduğumuzu, faizlerin indirmemize karşın tahvil getirilerinin artmasına atıf da bulunacak mı? CDS priminin düşmesi için ne gibi gelişlerimin sağlaması bekleniyor? Bu sorulara cevap ve yaklaşımları bulmaya çalışacağız.

Öne çıkanlar

Goldman Sachs ve Nomura Çin'in büyüme öngörülerini düşürdü. Goldman Sachs önceki yüzde 8.2'lik büyüme tahminini yüzde 7.8'e revize etti. Nomura'da yüzde 8.2 düzeyindeki tahminini aşağı yönlü revize ederek yüzde 7.7'ye çekti. 

Çin ana karası ve Hong Kong'da da endeksler satıcılı bir seyir izliyor.Güney Kore ve Japonya endeksleri de bu sabah negatif bölgede.Avustralya'da perakende satışlar Ağustos ayında geriledi. Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, ülkede perakende satışlar mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar verisi beklentilerin altında kalarak yüzde 1.7 düştü.Avustralya Borsası da bu sabah negatif bir seyir izliyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, alınan önlemlerle bir yıl içinde rezervlere yaklaşık 50 milyar dolara yakın para geleceğini öngörüyor. 

Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TCMB faiz indiriminin Türkiye'nin dış dengesinde sağladığı ılımlı gelişmeye zarar verebileceği yorumu yaptı. 

ABD'de Senato, federal borçlanma tavanının askıya alınmasına ve hükümetin kapanmasının önüne geçilmesine yönelik tasarıya onay vermedi. 

Geçen yıl yaptıkları yatırım işlemleriyle gündeme gelen ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan ile Boston Fed Başkanı Eric Rosengren emekli olacaklarını duyurdu.

Jerome Powell, "Normalleşme devam ederken, dar boğazlar, istihdam zorlukları ve diğer kısıtlamalar beklenenden daha büyük ve kalıcı olabilir, enflasyon için yukarı yönlü riskler oluşturabilir" dedi. 

İngiltere'de hükümet, yakıt tedarik sorununu çözmek için sınırlı sayıda askeri tanker sürücüsünün gerektiğinde görevlendirmek üzere hazır durumda bekletileceğini açıkladı. 

Çin'deki elektrik kesintileri, aralarında Apple ve Tesla'nın da bulunduğu pek çok fabrikada üretimi durdurdu. ülkenin kuzeydoğusunda hayatı olumsuz etkilerken, bölgedeki çok sayıda fabrikada üretim durma noktasına geldi. 

New York Fed Başkanı John Williams, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlama amanının gelmekte olduğunu söyledi. Ancak Williams, bir faiz artırımının hala çok uzakta olduğuna da işaret etti.

 Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, ABD'de istihdamin Fed'in aylık tahvil alımlarını azalmaya başlaması için hedeflenen seviyenin hala biraz altında olduğunu söyledi. 

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in çalışmak isteyen her Amerikalının bir iş bulmasını sağlama taahhütüne bağlı olmaya devam ettiğini söyledi. 

Almanya seçimlerini önde tamamlayan Sosyal Demokrat Parti‘nin (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz, bir koalisyon için Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile "yeterince ortak noktaya" sahip olduklarını söyledi.

AC Asia ex, Japan % 0,26 alıcılı 

S&P 500 % 0,03 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,10 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 28/09/2021

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

Küresel piyasalarda dolar değer kazanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)