E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMakro açıklamalar borsaların üstüne gidiyor---

Makro açıklamalar borsaların üstüne gidiyor

Makro açıklamalar borsaların üstüne gidiyor
01 Ekim 2021 - 08:30 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende gelişmeler ve bu gelişmelerin piyasalara olan etkileri aktarılıyor.

S&P 500, Kovid-19 endişeleri, enflasyon korkuları ile çalkantılı bir ay ve çeyreğin ardından küresel sağlık krizinin başlangıcından bu yana en kötü ayını kaydetmiş. Üç büyük ABD hisse senedi endeksinin tümü, Kovid-19 pandemisinin küresel ekonomiyi dize getirdiği 2020'nin açılış aylarından bu yana en kötü üç aylık performansını yaşamış, S&P, Temmuz-Eylül döneminde mütevazı bir kazanç elde ederken, Nasdaq ve Dow üç aylık kayıplar yaşamış.

Peki dolarda durum 2021'in son çeyreğine yılın en yüksek seviyelerinin yakınında başladı ve ABD faiz oranlarının önde gelen emsallerinden önce yükselmesine hazırlanmasıyla Haziran'dan bu yana en iyi haftasına yöneldi. Euro bu sabah %0,1 kayıpla 1,1572$'a düştü. ABD Hazine getirileri, ABD'nin yıl sonuna kadar daralmasının ve 2022'de oran artışlarının artmasıyla ilgili artan piyasa beklentileriyle yükseldi. Dolar endeksi bu hafta şimdiye kadar %1,1 kazanarak 94.327'de kaldı ve Haziran sonundan bu yana en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirdi.

Dolar için oluşan genel beklenti ise “Piyasalar ABD'nin makul bir zaman dilimi içinde para politikasını sıkılaştırmaya başlayacağından emin olduğu sürece, dolar iyi desteklenmeye devam etmeli ve sonunda mevcut seviyelerden %5-10 yükselmeli" şeklinde. Eur/usd için verilen aralık ise 1,12 -1,16 bandı.

Powell’ın Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik arasındaki "gerilimin" çözülmesinin Fed'in en acil sorunu olduğunu ve ABD merkez bankasının istikrarlı fiyatlar ve tam istihdam şeklindeki iki hedefi arasında potansiyel bir çatışma olduğunu kabul ettiğini söylemesi, stagflasyon olup olmadığını tartışmalarına yüksek sesle devam edilmesine neden oldu.

Washington'da bütçe tartışması ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi, hükümetin federal operasyonları finanse etmek için bir geçici yasa tasarısını, gece yarısından önce, Aralık ayı başlarına kadar onaylayarak, hükümetin kısmi kapanmasını önlemek için oy kullandı , ancak kısa bir piyasa yükselişinden sonra, hisse senetleri düşüşüne devam etti ve Nasdaq'ı bile günün çoğunda yüksek bir seyir izledikten sonra kırmızı olurken, Asya hisse senetleri Wall Street'in sert düşüşünü izledi ve tahviller Cuma günü, küresel büyüme zirveye ulaştıktan sonra bile enflasyonun devam edebileceğine dair artan endişeler arasında risk algısının düşmesiyle ralli yaptı.

Türkiye’ye baktığımızda ise; Türk Lirası mevduatları teşvik etmek için getirilen bugün itibariyle son bulması öngörülen stopaj indirimi 31 Aralık tarihine kadar uzatıldı. Vadesiz ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda indirimli oran % 5, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda % 3 olarak uygulanmaya devam edecek. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise stopaj alınmayacak.

BOTAŞ internet sitesinde Ekim ayına ilişkin doğalgaz satış tarifesini yayımladı ve konut aboneleri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan tarife değişmezken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim santralleri tarifesine yüzde 15 zam geldi.

TCMB’nin çekirdek enflasyon söylemine uyanan yurtdışı yerleşikler 17-24 Eylül haftasında son 6 aydaki en yüksek DIBS satışını 415,4 milyon dolarla gerçekleştirdiler.

Bugünün gündeminde ilk sırada ise Euro Bölgesi’nde Eylül ayı tüketici enflasyonu rakamları var. Öğlenden sonra ise ABD’de . Ekonomik sağlık belirtileri ve ABD Merkez Bankası'nın varlık alımlarını azaltmak ve temel faiz oranlarını yükseltmek için değişen zaman çizelgesine ilişkin ipuçlarını yakalamak için , Ağustos ayına ilişkin kişisel gelir ve harcamaların yanı sıra Eylül ayı ISM imalat endeksi takip edeceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya' da hisse senetleri Cuma günkü işlemlerde geriledi. Hong Kong Borsası bugün tatil nedeniyle kapalı, Çin'de ise 'Golden Week' tatili sebebiyle 7 Ekim'e dek işlem geçmeyecek. Japonya'da Nikkei 225 ve Topix endeksleri düştü. Güney Kore'de de borsada sert satışlar kaydedildi.

Japonya'da iş dünyası liderleri, iktidardaki Liberal Demokrat Parti liderliğine seçilen Kişida Fumio'dan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) etkisi altındaki ülke ekonomisini yeniden canlandırmasını istiyor.

Türk lirasının değerini korumak, birikimlerin Türk lirası cinsinden açılmış mevduat ve katılım hesaplarında tutulmasını sağlamak ve yastık altı birikimlerin bu hesaplarda değerlendirilmesini teşvik etmek amacıyla uygulanan Türk lirası mevduatları için stopaj desteği uygulamasına ilişkin sürenin uzatılmasına karar verildi. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre 30 Eylül’de son bulması öngörülen teşvik 31 Aralık tarihine uzatıldı.Buna göre vadesiz ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda indirimli oran yüzde 5, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 3 olarak uygulanmaya devam edecek. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise stopaj alınmayacak.

BOTAŞ internet sitesinde Ekim ayına ilişkin doğalgaz satış tarifesini yayımladı. Tarifeye göre konut aboneleri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan tarife değişmezken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim santralleri tarifesine yüzde 15 zam geldi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) yapılan açıklamaya göre, 1 Ekim 2021 itibarıyla nihai elektrik satış fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

ABD’de Senato’nun ardından Temsilciler Meclisi’de federal hükümetin kapanmasını önlemek ve hükümetin 3 Aralık’a kadar finanse edilmesini sağlamak için geçici bütçe tasarısı onayladı.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, Perşembe günü gerçekleştirilmesi planlanan partiler üstü altyapı tasarısı oylamasını erteledi. Bu adım, ABD Başkanı Joe Biden’ın ekonomik planının en büyük parçası olan bu tasarı üzerinde yenilikçi ve ılımlı Demokratlar arasındaki anlaşmazlığın çözülmesine yönelik çabaların arttığı bir ortamda gerçekleşti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden,Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçen ve federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçeyi imzaladı.

ABD Başkanı Bidren ve Demokrat müttefiklerinin Kongre'nin desteğini alabilmek için 3,5 trilyon dolarlık harcama paketi planlarında ciddi bir indirime gitmeye hazırlandıkları bildirildi.

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Biden yönetiminin uzun süredir beklenen Çin ile ticaret stratejisini Pazartesi günü açıklayacak.

OPEC+ üyelerinin üretimi yılsonuna kadar her ay 400 bin varil/gün artırma kararının ötesine geçerek piyasalya daha fazla petrol verme seçeneklerini değerlendirdikleri öne sürüldü. Reuters'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre OPEC+ üyeleri gelecek hafta yapacakları toplantıda üeritimi artırma seçeneklerini tartışacaklar.

AC Asia ex, Japan % -0,72 satıcılı

S&P 500 % -0,57 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -1,56 satıcılı

Faiz indirimi TL'de zayıflamaya yol açar mı?

Günün önemli şirket haberleri 01/10/2021

Dolar, altını baskılamaya devam ediyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)