E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriMahmut Ünlü: İran en çok beni heyecanlandırıyor---

Mahmut Ünlü: İran en çok beni heyecanlandırıyor

Mahmut Ünlü: İran en çok beni heyecanlandırıyor
08 Eylül 2015 - 10:19 borsagundem.com

Ünlü, İran’ın 15 yıl aradan sonra küresel ekonomiye açılmasından, Türkiye’de en çok kendisinin heyecanlandığını iddia ediyor.

Yatırım bankacılığı hizmetleri ve varlık yönetimi grubu ÜNLÜ & Co’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut L. Ünlü, ekonomik büyüklüğü 420 milyar dolar olan İran’ın 15 yıl aradan sonra küresel ekonomiye açılmasından, Türkiye’de en çok kendisinin heyecanlandığını iddia ediyor.
 
'İRAN EN ÇOK BENİ HEYECANLANDIRIYOR'
 
ABD Başkanı Barack Obama’nın temmuz ayında imzalanan İran’a uygulanan ambargonun kalkmasını sağlayacak nükleer programı, ABD Kongresi’nden geçirmek için çoğunluğu elde ettiğini ileri süren Ünlü, “Kararın eylül ayı sonunda çıkmasını bekliyoruz. İran’da yerel bir ortakla finans şirketi kuracağız” diyor.

Türkiye’nin küresel ekonomik gelişmelerde alacağı pozisyon, belki de hiçbir dönem bu kadar önemli olmamıştı.

Türkiye’nin en önemli dış ticaret partneri olan AB’nin, ABD ile yürüttüğü Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasıyla; ABD’nin 12 Pasifik ülkesiyle 2015 yılı sonuna kadar hayata geçirmeyi planladığı Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) anlaşması, Rusya ve Çin dışında oluşan yeni bir blok yaratıyor.

Bölgede İran gibi Türkiye benzeri bir ekonominin aktörleşmesinin sonuçlarının yalnızca ekonomik alanda görüleceğini söylemek mümkün değil.
 
İRAN EKONOMİSİNİ BÜYÜTECEK ETKENLER

Ünlü, İran’ın ekonomik potansiyeliyle ilgili olarak şu tesbitleri yapıyor:
80 milyon nüfuslu ülkedeki genç nüfus eğitimli - Dünyanın petrol ve doğalgaz rezervleri açısından en büyük 3 ülkesi arasında - İran hükümetinin Batı finans kurumlarında dondurduğu 120 milyar dolar kaynağı çözülecek - Şirketlerinin büyüklüğü Türkiye’dekilerden fazla - Türkiye’de 1 milyar dolar cirolu şirket sayısı 45-50’yi geçmiyor, 500’üncü şirketin cirosu 180 milyon dolar – İran’da marka yok – 16-17 milyon nüfuslu Tahran, 1970’lerin Bakırköy’ü gibi 1 tane AVM’si var. Ünlü, yurtdışına açılımlarını İran’la birlikte Mısır ve Irak’ta sürdürdüklerini, Dubai ve Katar’daki yapılanmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ekliyor.
Küresel finans dünyasının kalbinin attığı Londra, Singapur ve New York’taki merkezlerinden; İran, Irak, Türkiye, Mısır gibi Doğu’daki ülkelerin ticari ve yatırım kanallarına fon aktaracaklar. (Serpil Yılmaz/Habertürk)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)