E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMahkum takası: 7 Amerikalıya karşı Maduro'nun 2 yeğeni---

Mahkum takası: 7 Amerikalıya karşı Maduro'nun 2 yeğeni

Mahkum takası: 7 Amerikalıya karşı Maduro'nun 2 yeğeni
02 Ekim 2022 - 15:06 borsagundem.com

Venezuela, Devlet Başkanı Maduro'nun iki akrabasının serbest bırakılması karşılığında yedi tutuklu Amerikalıyı serbest bıraktı

Venezuela ile ABD arasında mahkum takası gerçekleştirildi. Venezuela, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun eşi Cilia Flores’un ABD’de uyuşturucu kaçakçılığından mahkum olan iki yeğeninin serbest bırakılması karşılığında ülkede tutuklu bulunan 5 petrol şirketi yöneticisi de içinde olmak üzere 7 ABD vatandaşını serbest bıraktı.

Venezuela, serbest bırakılan vatandaşlarının ismini açıklamazken, ABD yönetimi, “first lady” Flores’un yeğenleri Francisco Flores de Freitas ve Efrain Antonio Campos Flores’un takas karşılığı serbest bırakıldığı haberini teyit etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Venezuela'da tutuklu bulunan 7 ABD vatandaşının serbest bırakılmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün, Venezuela'da haksız yere gözaltında bulunan Jorge Toledo, Tomeu Vadell, Alirio Zambrano, Jose Luis Zambrano, Jose Pereira, Matthew Heath ve Osman Khan'ı ülkeye getiriyoruz. Bu kişiler, yakın zamanda ailelerine kavuşacak ve ait oldukları yerde sevdiklerinin kollarına geri dönecekler." ifadelerini kullandı.

ABD vatandaşlarının serbest bırakılması için Caracas yönetiminin müzakerelerde bulunan yetkililerine teşekkür eden Biden, "Halen acı çeken ve haksız yere gözaltına alınan sevdiklerinden ayrı kalan tüm ailelere, sevdiklerinin serbest bırakılmasını sağlamaya kendimizi adadığımızı bilin.” değerlendirmesine yer verdi.

Caracas'a göre ABD vatandaşlarına "tuzak kurdu"

Caracas tarafından yapılan yazılı açıklamada ise 5 Mart’tan bu yana ABD yönetimiyle sürdürülen müzakerelerin ardından “haksız yere mahkum olduğu” belirtilen iki Venezuela vatandaşının serbest bırakılmasının sağlandığı bildirildi.

Venezuela’nın bu adımı, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyetin haziranda Venezuela'ya gidip görüşmeler yapmasından aylar sonra geldi.

Reuters, 2015 yılında Haiti’den 800 kilo kokaini ABD’ye sokmak isterken yakalanan ki Venezuela vatandaşının iki yıl sonra çıkartıldıkları mahkemede 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığını aktardı.

Venezüella hükümeti ise ABD’nin vatandaşlarına “tuzak kurduğu” görüşünde.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamayla, 7 tutuklunun serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı.

Blinken, "Bu, ABD vatandaşlarının Venezuela tarafından serbest bırakılmasını kutlamamıza rağmen daha yapacak çok işimiz var. Dışişleri Bakanı olarak dünya çapındaki Amerikalıların güvenliği benim en büyük önceliğim ve yurt dışında haksız yere gözaltına alınan tüm ABD vatandaşlarının serbest bırakılması için baskı yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Venezuela’da tutuklu bulunan Amerikan petrol şirketi yöneticileri

Vadell, Toledo, Jose Zambrano, Alirio Zambrano ve Pereira, “CITGO 6” olarak bilinen 6 Amerikalı petrol yöneticisinden 5'i olarak biliniyor

5 isim, 4 yıldan uzun bir süredir Venezuela’da tutukluydu. Eski Deniz Kuvvetleri askeri Heath, eylül 2020'de Venezuela’da gözaltına alınmış, Khan ise ocak ayından beri tutuklu bulunuyordu.

Kolombiya ile Venezuela diplomatik ilişkileri yeniden düzeltilecek

Erdoğan, Meksika ve Venezuela ziyaretlerini erteledi

ABD Senatosu'nda F-16 için yeni engel girişimi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)