E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMadenciler Hint kotasına çözüm arıyor---

Madenciler Hint kotasına çözüm arıyor

Madenciler Hint kotasına çözüm arıyor
18 Ocak 2014 - 06:10 borsagundem.com

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği 12-15 Şubat arasında Hindistan’da düzenlenecek ‘Stona 2014 Fuarı’na çıkarma yapıp ‘kota sorunu'na çözüm arayacak

Geçen yılı 5 milyar dolarlık rekor ihracatla tamamlayan madencilik sektörünün, önümüzdeki dönemdeki gündemi oldukça yoğun. 2023 yılında 15 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunan sektör, bu hedefe ulaşabilmek için bazı sorunlarının çözümlenmesini bekliyor. Bunların başında ise ‘ruhsat alımları’ ve ‘kota’ geliyor.

Milliyet'te Ayfer Yıldız imzasıyla yer alan habere göre İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), 12-15 Şubat tarihleri arasında Hindistan’da düzenlenecek olan ‘Stona 2014 Fuarı’na çıkarma yaparak ‘kota sorunu’na çözüm arayacak.

Geçtiğimiz günlerde rahatsızlığı nedeniyle İMİB Başkanlığı görevinden istifa eden Mehmet Özer’in yerine salı günü yapılan yönetim kurulu toplantısında Canel Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Can Çoker seçildi. Toplantının ardından görüştüğümüz Çoker, sektörün gelişimine katkı sağlayacak projeler için çalışacaklarını, sektörün bu yılki ihracat hedefinin de 5.6 milyar dolar olduğunu kaydetti.

NİSANDA DA ADAY

Bünyesinde yaklaşık 2 bin 175 üye firmanın bulunduğu İMİB, nisanda olağanüstü genel kurul yapacak. ‘Nisanda da aday olacak mısınız?’ sorusuna Çoker, gelişmelere göre nisanda da aday olmayı düşündüğü yanıtını verdi.
Sektörle ilgili bilgiler de veren Çoker, maden ihracatında en büyük alıcının Çin olduğuna dikkat çekerek, 2023 yılı hedefine ulaşmak için yeni pazarlara ihtiyaç olduğunu belirtti. Çoker, Hindistan’ın yıllık 500 bin ton olan kotasının kaldırılması durumunda sektörün Çin’e olan bağımlılığının ortadan kalkacağını ve sektörün daha hızlı büyüyebileceğini kaydetti. Ayrıca, sektör Brezilya’ya da ağırlık vermeyi planlıyor. Madencilik sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu vurgulayan Çoker, sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkelerin Çin, ABD ve Irak olduğunu söyledi.

İHRACATTA REKOR

Sektör geçen yıl ihracatını yüzde 20.67 oranında artırarak 5 milyar 43 milyon dolarla rekor seviyeye yükseltti. Miktar bazında ise ihracat yüzde 9.18 artışla 22 milyon 326 bin tona çıktı. Çin’e yapılan ihracat, 2012 yılına göre yüzde 35.69 oranında artışla 2 milyar 467 milyon dolar oldu.

KUR YÜKSELİNCE İNDİRİM İSTEĞİ

Kurların yükselişinden ihracatçı şikâyetçi değil. İMİB üyelerinin verdiği bilgilere göre, kurlar yükselince özellikle Çinliler ve İtalyanlar’dan yükseliş oranı kadar indirim talebi geliyormuş. Şu andaki kur seviyelerinin iyi olduğunu belirten İMİB üyeleri, ancak akaryakıt fiyatlarına gelen zamların kendilerini zorladığını kaydetti.

MADENCİLİK POLİTİKASI OLUŞTURMALIYIZ

Türkiye, maden çeşitliliği açısından oldukça zengin ve dünyada bu alanda 10’uncu sırada. Türkiye’de 60 civarında maden türünde üretim yapılıyor. Dünyada da maden üretim değerinde 28’inci sırada bulunuyor. Sektörün 2023 yılında toplam 15 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmesi hedefleniyor. Ancak, sektörün dolaylı ihracat rakamları yani yan sektörler içinde oluşturduğu değer hesaba katıldığında ekonomiye katkısının 70-90 milyar dolar olması bekleniyor.

Can Çoker, “Sektörün en önemli sorunlarından bir diğeri de ‘madencilik politikası’nın olmaması. 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmek için hükümet yetkilileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya gelerek bir politika oluşturmamız gerekiyor” dedi.

Bu arada, yaklaşık 1.5 yıl önce madencilik sektöründeki satış, kira, irtifak, takas, tahsis, devir dahil her türlü tasarrufa yönelik işlemler için Başbakanlık’tan izin alınma şartı getirildi. Şu anda maden araması yapmak için ruhsat almayı bekleyen 1.100 başvuru var. Sektör yetkilileri, daha önce olduğu gibi madencilikle ilgili ruhsatları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ormancılık işlemleri için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın vermesini istiyor. Bu şekilde yatırımlar ve çalışmaların hızlanacağı belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)