E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMaden sahalarına ÇED zorunluluğu ---

Maden sahalarına ÇED zorunluluğu

Maden sahalarına ÇED zorunluluğu
15 Haziran 2018 - 05:21 borsagundem.com

Danıştay'ın, 25 hektarın altındaki maden sahaları için ÇED aranmayacağı hükmünü iptalinin ardından bakanlık yeni düzenlemeye gitti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Danıştay’ın, 25 hektarın altındaki maden sahaları için ÇED aranmayacağı hükmünün yürütmesini durdurması üzerine ilgili yönetmeliği yeniden düzenledi. ÇED yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile artık maden şirketleri, “24 hektarlık sahalarda çalışma yapıyoruz” diyerek ÇED almamazlık edemeyecek, alan ilaveleri de hesaba dahil edilecek.

Bakanlık, 25 hektarın altındaki maden sahaları için ÇED aranmamasına ilişkin düzenleme yapmıştı. Böylece maden firmaları, ruhsat alanının tamamı için değil, 24 hektarlık alanlar için ayrı ayrı başvuruda bulunarak ÇED raporu almaktan kurtuluyordu. Ekoloji Kolektifi Derneğinin açtığı davanın ardından Danıştay 4 Aralık 2017 tarihli kararında yönetmelik değişikliğini iptal etti. 6 ayın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Danıştay kararı doğrultusunda yönetmelikte yeni değişiklik yaptı. Bakanlık, dünkü Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğin ne anlama geldiğini kamuoyuna şöyle duyurdu: “Yapılan bu düzenleme ile mahkeme gerekçesinde yer alan projeye kısım kısım ÇED Gerekli Değildir Kararı alınması engellenmiş olup, ÇED Gerekli Değildir Kararı bulunan bir açık ocak işletmesi, alan ilave edecek olması durumunda ÇED’e dahil olacaktır. Böylece açık işletme yapılan madencilik projelerinde birden fazla ÇED Gerekli Değildir Kararları ile ocak sahalarının genişletilmesinin önüne geçilerek Danıştay 14. Dairesinin 2017/2082 sayılı kararı ile yürütme durdurma gerekçeleri ortadan kaldırılmıştır.”

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu ise yönetmelik değişikliğini şöyle yorumladı: “Şirketler, ÇED sürecinden kaçabilmek adına işletme sahalarını 25 hektarın altında gösterip, ÇED sürecinden kaçınıyorlardı. Yeni değişiklikle bunun önüne geçilmesi hedeflense de yönetmeliğe yine net bir şekilde ‘ruhsat alanı’ ibaresi eklenmedi. Aynı işletmeye ait olup, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı bulunan projelere ilave plan artışları için ÇED raporu aranacak olması çok olumlu bir değişiklik.” (Hürriyet / Aysel Alp)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)