E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakMaaşlarını değil portföylerini kullananlar ev alabiliyor---

Maaşlarını değil portföylerini kullananlar ev alabiliyor

Maaşlarını değil portföylerini kullananlar ev alabiliyor
08 Mart 2021 - 16:04 borsagundem.com

Kovid krizi sonrasında ekonomik toparlanma küresel çapta eşitsiz bir biçimde ilerliyor. Uzmanlara göre zenginle fakir arasındaki makasın iyice açılmasının ardından maaş geliriyle ev sahibi olabilmek eski bir hayal olarak kalabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gayrimenkul sektörünün iş döngüsünü arttırdığı bilinen bir gerçektir. Herkesin aynı derecede ekonomik toparlanmadan yararlanamadığını belirten K şeklindeki ekonomik toparlanmanın hakim olduğu küresel ekonomiye gayrimenkul piyasasının da eşlik ettiğini görmek bu nedenle çok garip bir tablo değil. Daha az kesin olan şeyse bunun daha geniş çaplı ekonomiler ve piyasalar için ne anlama geleceği.

MarkerWatch’un haberinde ABD merkezli gayrimenkul firması Redfin’in CEO’su Glenn Kelman, “Pandeminin kesinlikle varlıklılar ve yoksullar arasındaki uçurumu genişleten bir şey olduğunu düşünüyorum. İşe ilk başladığımda Amerikan rüyasının orta ve düşük gelirliler arasında ulaşılabilir bir hedef olduğunu gösteren bir anlayış vardı. Ancak bu yıldan sonra artık gayrimenkulün lüks bir varlık olduğunu görüyorum” dedi.

Yeni tip zenginliğin en açık işaretlerinden biri, imkanı olan insanların pandeminin risklerinden, hatta moral bozucu atmosferinden kaçmak istedikleri her yere gidebilmeleri, ancak imkanı olmayanların tek bir alanda sıkışmış olmaları.

Kelman konuyla alakalı, “Hizmet verdiğimiz müşteriler, borsadan büyük kazançlar elde eden ve ülkenin herhangi bir yerinde çalışmakta özgür olan beyaz yakalı profesyonel işlerde çalışan insanlardır. Onlar için bu süreç bir felaket değil bir talih kuşu oldu” ifadelerine yer verdi.

Gayrimenkul sektörünün bir aydınlık bir de karanlık tarafı söz konusu. Daha fazla imkanlara sahip insanlar daha düşük maliyetli bölgelere yerleştiğinde, gayrimenkul değerlerinin artmasına yardımcı olabilir. Ancak bu durum aynı zamanda kültürel sorunlara da yol açabilir. Kelman, bu türden göçlerin fiyatları her yerde yukarı doğru baskılayıp, daha fazla insanın konut piyasasına erişimini zorlaştırabileceğinden belirtiyor. Gayrimenkul uzmanına göre piyasanın bu şekilde yükselmesiyle uzun zamandır devam eden orta sınıfın ev sahibi olarak sınıf atlama hayali de tarihe karışabilir.

Kelman röportajında, “Bunun yaratacağı karşılanabilir fiyat sorunlarına dikkat etmek istiyorum. Söz konusu durum siyasi kargaşa ve endişe yaratır. Henüz bu sorunla iyi bir şekilde başa çıkabilen bir şehir yok. Ancak aynı zamanda bu sorunu yaşamak istemeyebilecek bir şehir de yok gibi görünüyor. Sonuç olarak şehirlere özellikle iyi meslekleri olan daha fazla insanın taşınasını isteniyor” görüşlerine yer verdi.

TS Lombard'ın Baş ABD Ekonomisti Steve Blitz, geçen yılki değişimleri biraz farklı bir bakış açısıyla inceliyor.

Blitz “Herhangi bir ekonomik bozulmanın en talihsiz yönü, piramidin en tepesindekilerin her zaman yaşamlarında en az kesinti ile yollarına devam etmeyi başarması ve daha az şanslı olanların da asıl yükü taşımasıdır. Bunda yeni bir şey yok” dedi.

Baş ekonomist bunun da ötesinde Kovid göçünün gayrimenkul piyasası ve ekonomi için iyi bir şey olabileceğini düşünüyor.

Blitz büyük çoğunluğu 60’lı yaşlarda olan mevcut ev sahiplerinin yıllardır sahip oldukları gayrimenkullere sımsıkı sarılarak gençlerin pazara girmesini zorlaştırdığına dikkat çekiyor. Baş ekonomiste göre şimdiyse piyasanın değişmesiyle birlikte bu kilit kırılmış olabilir. Blitz, “Son on yılda, istihdam için başka şehirlere taşınan insanlar açısından dikkat çeken bir hareketlilik eksikliği vardı. Daha fazla mobilite, daha iyi bir iş gücü anlamına gelir açıklamasında bulundu.

Son olarak, Blitz, ev satın almanın oluşturduğu çarpan etkisiyle ekonomik hareketlilikte oluşan artışa dikkat çekiyor. Zira yeni taşınan bireylerin yaptığı alışverişler daha fazla kredi kartı kullanımı veya daha iyi ücret alan inşaat işleri gibi birçok anlama geliyor.

Kelman’sa gayrimenkul sektörünün oluşturduğu ekonomik etkiye itiraz etmiyor, ancak finansal piyasaların toplumun bir kısmı için çalışırken diğer kısmını dışladığı çalışma şeklinden rahatsız olduğunu belirtiyor.

Gayrimenkul uzmanı, “Mart 2020 tam bir felaketti. Kredi piyasaları kapanarak ABD ekonomisini tehdit etmek üzereydi ve sisteme büyük miktarda teşvik sunuldu, ancak Amerika'nın sadece yarısı buna erişebiliyordu. İşçi sınıfının krediye erişim kabiliyetinde önemli bir değişim görülse de imkanları iyi olan insanlar beklemedikleri bir destek aldı. Karşılığında hisse senedi olarak para aldığınız mesleklerde çok fazla yükseliş görüyoruz ve finansal ve ekonomik göstergelerimiz bunun hesabını bile yapamıyor. Ev sattığımız insanlar maaşlarını değil portföylerini kullanıyorlar” açıklamasında bulundu.

kelman röportajının sonunda, “Eskiden bir ev satın almayı karşılayabilmek için sıkı çalışmak yeterliydi. Bence bu gelecekte değişecek. Bu köklü bir dönüşüm süreci” ifadelerine yer verdi.

Bitcoin zenginleri daha da zenginleştirecek

 

Yatırımcıların tercih etmediği hisseler neden yükseliyor?

 

Mobius: Borsalardaki balon yatırıma engel değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali09 Mart 2021 08:44

    Maaşa kalsak kulübe alamazdık. Ama çok şükür maaşımız var. Ondan artan ufak tefek birikimlerde borsada iyi bir portföy oldu. Krediyle ev aldım temettü gelirlerim taksitlerini fazlasıyla ödüyor. Temettü ödeyen sanayi hisselerini 6 fk ya geldimiydi alın koyun bi kenara.

  • Gerçek Bu08 Mart 2021 17:13

    Alıyor değil kardeş evini alan çoktaaaaan aldı gitti o senin dediklerin 85-90 bin arasında.n girenler tepede hisselerini başka bir milli arkadaşa devir edip çıktı şimdi onları alanlar forumlarda sabaha kadar yorum yapıyorlar ne yapsınlar başka çare yok,bu işin osu busu olmaz para işi bu parayı alan kime sattığına bakmaz basar gider,geriye burada sallayanlar kalır.