E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakLüks sitelerin aidatları isyan ettiriyor---

Lüks sitelerin aidatları isyan ettiriyor

Lüks sitelerin aidatları isyan ettiriyor
26 Ekim 2015 - 14:55 borsagundem.com

Lüks sitelerdeki aidatların fahiş fiyatlara ulaşması konut sahiplerini bezdirdi

İstanbul başta olmak üzere Bodrum, Marmaris gibi yazlık bölgeler de dahil, lüks konutlar neredeyse aylık kira bedelleri kadar aylık ‘aidat ücretleri’ ile dikkat çekiyor. Hatta bazı durumlarda aylık aidatlar kira bedellerini bile aşıyor. Ünlü isimler bile lüks sitelerdeki yüksek aidatlara tepki gösteriyor. Son olarak ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın, Bodrum’daki villasının 14 bin liralık aidatı konusunda site yönetimine isyan ettiği iddia edildi. Yılmaz ise Twitter hesabından bu haberleri yalanladı.

Peki, Türkiye’de lüks siteler ya da herkese hitap eden yaşam alanlarında aylık aidatlar ne durumda.

“AİDATLAR DAİRELERE GÖRE FARKLILIK GÖSTEREBİLİR”

Gülman Grup Yönetim Kurulu Başkanı Polat Gülman, konuyla ilgili olarak sorularımızı yanıtladı.

Gülman, “Aidatlar genellikle site yönelik kurulu oluşturulduktan sonra teknik hizmet, peyzaj bakım ve oradaki çalışanın aylık ücretleri için ödeniyor. Aidatların yüksek olmaması için her şeyi tam yapmaya çalışırlar ama bazen şöyle bir durum oluyor. Deniz kenarında bir siteyse, o zaman belediyeye yüksek bir rakam ödenmesi gerekiyor iskele bedeli için. Bu da aidatlara yansıyabiliyor. Aidatlar, sitelerin hizmet aldığı şirkete göre değişebilir. Hizmeti yabancı bir şirketten alıyorsa o zaman Euro, dolar ödenebiliyor. Her sitenin kendine göre masrafları var. İskele harçlarından dolayı olabilir, belli belediye bedellerinden dolayı olabilir, dışarıdan bir hizmet alındıysa, personelin maaşları yüksek ise ondan olabilir. Hem peyzaj, hem güvenlik, hem güvenlik tek bir havuzda toplanır. Bugün 500 metre bir eviniz varsa, metrekare başına 10 TL ödüyorsanız o zaman aylık 5 bin TL gibi bir maliyet çıkar. Ortak alandan kullanılan pay da yüksek ise aidatlar yüksek olabilir. Gerçekte evin masrafı o kadar olmasa da ortak alandan aldığı pay yüksek olduğundan aidat yükselir” dedi.

BODRUMDA ORTALAMA AİDAT

Gülman, Bodrum’da ev satın alabilecek kişilerin en fazla 250 metrekarelik bir evde oturabileceğini bu durumda da ayda ortalama 2500 lira aidat ödediğini belirtti.

Gülman, “Bu durum hem ev sahipleri hem de kiracılar için aynıdır. Türkiye’de yasalara göre, kiracı aidatı da ödemek durumundadır” diye devam etti.

İSTANBUL'DA EN UCUZU 300 LİRA

Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz’ün Ağustos ayında derlediği habere göre, İstanbul’da yeni bir evde ısınma bedeli hariç 300 liradan ucuz aidat yok denecek kadar az.

Şehrin merkezinde ya da bahçeli evlerde bu rakam 2 bin lirayı buluyor. 

"AVRUPA YAKASI'NDA AİDATLAR OLDUKÇA YÜKSEK"

RE/MAX Türkiye Pazarlama Direktörü Gökhan Karahan, çalıştıkları örnek villa ve nitelikli site dairelerinin incelenmesiyle aşağıdaki sonuçlara ulaştıklarını söyledi:

İSTANBUL – ANADOLU; 

İstanbul Anadolu yakasında boğaz hattında bulunan villa sitelerde aidatlar oldukça yüksek… 800 m² evler için aidat fiyatları 2500 TL ile 4000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bunun yanı sıra  Çamlıca’da lüks bir sitede aidatlar 1500 TL ile 2500 TL aralığında…  

İSTANBUL – AVRUPA; 

İstanbul Avrupa Yakasını incelediğimizde Zekeriyaköy 700 m²’lik bir ev için 2000 TL’nin üzerinde aidat ödenmesi gerekiyor. Bahsettiğimiz bu evlerde spor salonu, havuz, 24 saat güvenlik gibi standartların yanı sıra 5 dönümlük sebze ve meyve ekmek için alan da ev sahiplerine sağlanıyor.

BODRUM;  

Bodrum’a bakıldığında kendisine ait sahili olan sitelerde aidatlar 90m²’lik bir ev için 500-700 TL arasında değişiyor. Bir başka sahili olan lüks projede aidat fiyatı 300 lira olabiliyor. Sahile yakın sitelerde ise bu rakam 250 TL’ye kadar düşebiliyor.

ANTALYA;  

Başka bir tatil beldemiz Antalya’da ise ultra lüks villa tipi sitelerde aidatlar 750 TL’yi geçmiyor.

YAZLIK KONUTLARDA METRE KARE EURO’DAN HESAPLANIYOR

Bodrum, Marmaris gibi yazlık yerlerdeki lüks yazlık evler ya da sitelerde ise aidatlar TL üzerinden değil Euro ya da dolar üzerinden hesaplanıyor.

Aidatlar ise evlerin büyüklüğüne göre farklılık gösteriyor. Evde büyükse çok ciddi rakamlar çıkıyor. 

CEM YILMAZ İSYAN ETTİĞİ İDDİA EDİLDİ

Günaydın gazetesinin haberine göre, yaz sezonu 3 - 4 ay kaldığı villası için aylık 4 bin 480 Euro (14 bin 350 lira) ödeyen ünlü komedyen, aidat ücretlerinin düşürülmesini istedi. Metrekare başına 7 Euro ödeyen Yılmaz, aidatların düşürülmediği takdirde villasını satacağını söyledi.

YILMAZ YALANLADI

Yılmaz, Twitter hesabı üzerinden bu yönde çıkan haberlerin yalan olduğunu söyledi. 

MARKALI KONUT PROJELERİNDE FİYATLAR YÜKSELİYOR

İstanbul’da markalı konut projelerinde metrekare başına aidat bedeli 3 TL’yi aşıyor. Bu da 100 metrekare bir ev için 300 lira anlamına geliyor.

Bu evde yaşayan aile yıllık bütçesinden 3 bin 600 lirayı aidat için ayırmak zorunda kalıyor. Şehrin merkezinde ya da bahçeli villalarda ise gerçek anlamda kira kadar aidat isteniyor.  Bu evlerde aidatlar 800 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor.

DEVREMÜLKLERDE NASIL İŞLİYOR?

Devremülklerde ise aidat sistemi tamamen farklı. Bir devre mülk 24 – 26 kişiye birden satılabiliyor. Bu durumda da o devre mülkü alan herkesten yıllık 300-400 lira arasında aidat alınıyor. Yaz döneminde ise ödenen aidatlar iki katına çıkabiliyor.

HUKUKİ OLARAK NE YAPILABİLİR?
Avukat Cevat Kazma, aidatlarla ilgili olarak şunları söyledi:


“Toplanan aidatlar Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre toplanmaktadır. Ancak bahsi geçen kanun eski tarihlidir. Çeşitli dönemlerde eklemeler, düzenlemeler yapıldı ancak büyük siteler ve yapılar için bir düzenleme söz konusu olmadı. Yani site yönetimlerinin şeffaflığı ve incelenebilirliğini gösteren bir kanun değil ne yazık ki. Bahsi geçen aidat miktarları normal rakamlar değil. Bu tür durumlardan şikayetçi olan herkes ödediği aidatın nereye harcandığına dair, site yönetimlerinden işletme projelerini talep edebilir. Ödemelerin yapıldığı ilgili kalemleri inceleyebilir. 7 gün içinde de yapılan ödemeler ile ilgili itiraz yapabilir. Ancak bu da kesin çözüm değil. Çünkü yönetimler dilediği yerden fatura talep ederek, site harcaması olarak gösterebiliyor. Yapılması gereken en önemli girişim, Kat Mülkiyeti Kanunu'nu mevcut yapı sistemlerine uygun hale getirmek olacaktır. Böylelikle yönetimler daha şeffaf ve hesap verebilir hale gelecektir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)