E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemLondra'da 'ücretsiz eğitim' yürüyüşü---

Londra'da 'ücretsiz eğitim' yürüyüşü

Londra'da 'ücretsiz eğitim' yürüyüşü
19 Kasım 2014 - 23:07 borsagundem.com

Binlerce öğrenci ve kapitalizm karşıtı ücretsiz üniversite eğitimi için Londra sokaklarında yürüdü.

İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce öğrenci, yüksek öğrenim harçlarına tepki göstererek, ücretsiz eğitim için protesto yürüyüşü yaptı.  

Londra Üniversitesi önünde toplanan ve ülkenin birçok farklı şehrinden başkente gelen öğrenciler, tarihi parlamento binasına doğru yürüdüler. Ellerinde "Eğitim haktır, ayrıcalık değil", "Ücretsiz eğitim istiyoruz" yazılı çeşitil pankartlar taşıyan öğrenciler, tel barikatlarla çevrili parlamento meydanına girmeye çalıştı. Polisin engellemesine karşı meydana girebilen protestocular, "Kimin meydanı? Bizim meydanımız" diye bağırdılar.  

Protestoya kapitalizm karşıtlarının da destek vermesi ve kimi zaman fişek yakmaları dikkati çekti. Hükümetin öğrenim kredisindeki kesinti politikası aleyhinde sloganlar atan protestocuların, Muhafazakar Parti'nin genel merkezine, bazı bakanlıklara ve binalara girme girişimleri Londra polisi tarafından engellendi. Protesto boyunca polis yoğun güvenlik önlemleri aldı ve kimi zaman gözaltılar yaşandı. Kapitalizm karşıtlarının birkaç gruba ayrılarak Londra sokaklarına yayılması polise zor anlar yaşattı.  

2010 yılında yapılan benzer protestoya destek veren Ulusal Öğrenci Sendikası'nın (NUS) üst düzey yetkilileri olası şiddet olaylarını gerekçe göstererek bugünkü protestoya katılmadı. Ancak protestocular arasında bazı NUS üyelerinin bulunması dikkati çekti.  

NUS üyesi Sai Englert yaptığı açıklamada, ücretsiz eğitim için protestoya katıldığını söyleyerek, İngiltere'deki eğitim fırsatlarından herkesin eşit şekilde yararlanması gerektiğini dile getirdi. Bir diğer NUS üyesi Malia Bouattia da, "Bu ülkenin liderlerine eğitim sistemini değiştirmeleri çağrısında bulunuyoruz. Bu tür protestoların etkisi olmasını umuyoruz" dedi.  

Londra polisinden protestoya ilişkin yapılan açıklamada, öğrencilerin parlamento meydanına girişi sırasında atılan fişekler ve çeşitli cisimler sonucu 3 polis memurunun hafif yaralandığı kaydedildi. Protestocuların daha sonra parlamento meydanından çıktığı bildirildi. Londra'da parlamentonun önündeki yeşil alanda çadır kurmak ve bu alanı uzun süre işgal etmek 2011 tarihli "Polis Reformu ve Sosyal Sorumluluk" başlıklı yasa gereği yasadışı kabul ediliyor. 

İngiltere'deki mevcut koalisyon hükümeti 2010 yılında göreve gelmesinden kısa bir süre sonra üniversitelerde yıllık eğitim harcını 9 bin sterline (yaklaşık 30 bin TL) yükseltmişti. Hükümet ekonomiyi iyileştirmek için eğitim dahil birçok alanda devlet yardımlarında kesintiye gitmişti.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)